Voorpagina Politiek

Baby it’s Cold Outside

We have not been persuasive in enlisting the energy and sympathy of the world’s 1.3 billion Muslims against the extremist threat. That is not because of who we are: Polling data consistently show strong support in the Muslim world for American values, including our political system and respect for human rights, liberty and equality. Rather, U.S. policy choices have undermined support.

De jaren na 9/11 ging er geen week voorbij of er werd gewaarschuwd door de Amerikaanse overheid dat er actie van terroristen op handen was en gaf men met een code aan hoe groot het gevaar was:

RED: Severe risk of terrorist attacks.

ORANGE: High risk of terrorist attacks.

YELLOW: Elevated condition. Significant risk of terrorist attacks.

BLUE: Guarded condition. General risk of terrorist attack.

GREEN: Low risk of terrorist attacks.

Sinds, lange tijd horen of lezen we niets meer over die kleurencode’s in de media. En hoe zat het ook alweer met die epidemie aan miltvuurbrieven en postpakketjes? Opeens waren ze er niet meer. Hoe zou dat toch komen? Is er geen terrorismedreiging meer? Is miltvuur door terroristen als wapen afgeschreven? Of was dit alles gewoon het opkloppen van een reële maar extreem kleine dreiging tot buitengewoon grote proporties om de mensen angst aan te jagen voor overheidsdoeleinden. Volgens het Amerikaanse blad Rollingstone is dit het geval. In twee artikelen wordt betoogd dat de terrorismedreiging in de VS door de overheid is opgeblazen en soms zelfs uitgelokt.

Ondertussen is al-Qaida na meer dan zes jaar van oorlog tegen deze organisatie op volle sterkte terug in de strijd en zoals ze in Hollywood zouden ze zeggen: Back with a vengeance. Niemand die zich afvraagt of al-Qaida ooit heeft bestaan en het niet allemaal een self-fulfilling prophecy is geweest. Indien al-Qaida wel degelijk bestaat hoe kan het dan dat een hypermacht als de VS met een defensiebudget van meer dan 600 miljard dollar niet instaat is die organisatie na meer dan zes jaar oorlog uit te schakelen? Is men dan zo incompetent in het Pentagon?

Maar dit zijn allemaal deelvragen. De hamvraag is: Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de VS en organisaties als al-Qaida een oorlog tegen elkaar aan het voeren zijn? Op die vraag heeft de Britse documentairemaker Adam Curtis in een drieluik getiteld ‘The Power of Nightmares, The Rise of the Politics of Fear’ een antwoord proberen te geven.

"Both [the Islamists and Neoconservatives] were idealists who were born out of the failure of the liberal dream to build a better world. And both had a very similar explanation for what caused that failure. These two groups have changed the world, but not in the way that either intended. Together, they created today’s nightmare vision of a secret, organized evil that threatens the world. A fantasy that politicians then found restored their power and authority in a disillusioned age. And those with the darkest fears became the most powerful."

Voor wie niet de tijd of het geduld heeft de documentaire te bekijken kan hier de samenvatting lezen. De ellende voor en sinds 11/9 ligt dus iets ingewikkelder dan Bush&Co en zij die de Islam aanwijzen als de oorzaak van dit alles ons al die tijd hebben doen willen geloven.

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van