Voorpagina Wetenschap

Survival of the Richest

De Universiteit van Gent gaat een filosoof, Johan Braeckman, een budget van 200.000 euro geven om Darwin’s evolutietheorie (darwinisme) in Vlaanderen te verdedigen. De filosoof heeft de opdracht gekregen onze zuiderburen intellectueel te wapenen tegen het ‘besmettelijke’ creationisme en ‘intelligent design’.

Het creationisme en intelligent design zijn in Europa in opmars. Bijna een jaar geleden zorgde de wereldberoemde Turk, Harun Yahya, met de gratis verspreiding van vele exemplaren van zijn dure "Atlas of Creation" (‘De Atlas van de Schepping’), voor verbazende en enige alarmerende reacties in verschillende Europese landen, met name op universiteiten.

Was het hiervoor nog een Amerikaans fenomeen, inmiddels lijkt het strijdveld tussen het creationisme/intelligent design en darwinisme zich uit te breiden naar het Europese continent.

De eerste twee vragen die bij me opkwamen toen ik het nieuws uit Vlaanderen hoorde waren:

1. Waarom wordt juist een filosoof gevraagd om Darwin’s (biologische) evolutietheorie te verdedigen?

2. Waarom moet men met zoveel geld smijten om de ‘strijd’ te kunnen winnen?

Wie de polemiek tussen darwinisten en ‘intelligent design’ aanhangers een beetje volgt, weet dat de discussies op zo’n hoog niveau worden gevoerd dat het voor een leek, die onvoldoende van biologie weet, niet objectief te volgen is. Het lijkt me dus sterk dat de professor is ingehuurd om het gewone volk inhoudelijk voor zich te winnen.

Aan de andere kant, als de professor is ingehuurd om academici voor het darwinisme te winnen en ze te behoeden voor het creationisme/intelligent design, denk ik dat ze de verkeerde persoon aangewezen hebben. Sinds wanneer zijn filosofen autoriteiten in een wetenschappelijke biologische theorie? Johan Braekman is professor wijsgerige antropologie en bevindt zich met zijn filosofische specialisme hoogstens in de periferie van Darwin’s theorie. Waarom is er geen grote bioloog gevraagd, die zich heeft gespecialiseerd in de (neo-)darwinistische evolutietheorie, om deze taak op zich te nemen?

Ik vermoed dat de professor slechts ‘ingehuurd’ is voor de populair wetenschappelijke kringen, de leken die met enige interesse de populaire discussies en debatten volgen tussen beide kampen. Omdat ze het niveau niet hebben om het inhoudelijk echt goed te begrijpen en de professor de kwalificatie (in de biologie) mist om dit te kunnen, vermoed ik dat hij niet de opdracht heeft gekregen ze inhoudelijk te overtuigen. Hij kan ze slechts met goede PR (lees: propaganda) voor zich winnen.

Zoals Harun Yahya geen bioloog is, maar toch goed weet te scoren bij de leken, dankzij zijn goede PR-campagnes, mooie boeken, conferenties en website, zo vermoed ik dan ook dat men in Gent een goede ‘preker’ heeft gezocht met een indrukwekkende titel voor zijn naam om met veel dure ‘dope’ het (niet-academische) volk te bedwelmen.

Om ‘The Survival of the Fittest’ (‘het overleven van de best aangepaste’) te verdedigen of aan te vallen maakt men in beide kampen gebruik van de onbetwiste oerwet: ‘The Survival of the Richest’.

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel