Eén van de punten op mijn to-do lijst was een ontmoeting met de Mahareshi Mahesh Yogi in zijn stadje Vlodorp. Nee, het was niet vanwege zijn befaamde transcendente meditatie-technieken, ik was met name benieuwd naar zijn persoonlijkheid. Hoe kwam het dat tienduizenden mensen, waaronder The Beatles en The Beach Boys, geïnspireerd raakten door hem? Wat bezielde zijn volgelingen om met z’n allen in het dorp Vlodorp te wonen waar een eigen valuta werd gehanteerd, waar zelfs de mensen in het vrij ontwikkelde islamitische dorp in Canada van zouden opkijken. Het waren zomaar wat brandende vragen die bij mij speelden.
Maar ook de andere kant van zijn imago is interessant: Hij had een behoorlijk omstreden positie. Zo ontstond er een breuk met dezelfde Beatles, moest hij vluchten – zeggen ze – voor de Indiaase belastingdienst, woonde hij in een kasteel van een huis (Rijksmomument) en scheen hij absurde bedragen te vragen voor zijn trainingen. Hoe zat dat?
Een antwoord hierop hoef ik niet meer te verwachten, Maharishi Jogi is een paar dagen geleden overleden. Hij is 91 jaar geworden. Helaas, ik had hem graag willen meemaken. Nu is hij in India en wordt maandag overgeleverd aan de (voor hindoes heilige) rivier Ganges. En wat doe ik? Ik denk dat ik dit todo-punt maar uit mijn lijst schrap…
7 Reacties op "Maharishi Jogi 1917 – 2008"
“Islamitische dorp” in Canada?Qadiani dorp.
Interessante man inderdaad..
Het was iemand die het materiele erg begeerde.
Moest hij destijds de Vs niet ontvluchten wegen belastingontduiking, daarna India?
Als iemand absurde bedragen vraagt om te onderwijzen in ‘verlichting’ beginnen mijn haren overeind te staan.
Maar… enfin, geen kwaad woord meer over de doden.
Rest in peace.
He Zulfo,
volgens mij haal je er 2 door elkaar. De Bagwan (osho) moest uit de VS vluchten ivm de belastingen.
Zie je nou hoe leuk dat soms is om ze allemaal over 1 kam te scheren. Allebei uit india en allebei een lange grijze baard.
:-)
Bedankt Lieke.
Ik wist het ook niet zeker vandaar mijn opmerking in vragende vorm.
Die islamitische wijk in Toronto is natuurlijk erg leuk en een uitstekend voorbeeld in mijn bekende multi-culti pleidooi :-)
Het is inderdaad waar dat veel immigranten in Canada hun eigen etnische dorpen en regio’s hebben gesticht. Zo hebben de zeer gereformeerde Hollanders Holland Marsh ten norden van Toronto en heeft deze naar niet-gelovigen zeer gesloten etnische gemeenschap in 1967 bij het honderdjarige bestaan van Canada een kerkorgel kado gedaan aan de staat – en trots dat ze daar nog op zijn :-) Ook de mormonen en mennonieten (de Amish) hebben eigen nederzettingen in o.m. British Columbia. Chinatown en Little Punjab (Sikhs) in Vancouver zijn leuke kleurrijke, haast monoculturele gemeenschappen die in harmonie naast elkaar leven en gezamelijk deelnemen aan de publieke cultuur en bestuursvormen. Er is ook een avenue in Greater Vancouver met naast elkaar kerk, synagogue, hindu-tempel, moskee, chinese tempel en sikh-heiligdom. Deze avenue was ingestuurd voor een ‘seven wonders of Canada’ verkiezing, maar helaas heeft cbc deze specifieke nominatie al van hun site http://www.cbc.ca/sevenwonders/index.html verwijderd. Nou ja, genoeg reclame: als mensen zich welkom voelen, doen ze vanzelf mee. (Faisal, dank voor deze intrapmogelijkheid :-) )
Wat de Maharishi betreft en Osho: het is hier in het westen een christelijk concept dat spiritualiteit en armoede bij elkaar horen. een praktijk dat in kloosters bestaat, maar door het Vaticaan zelf flink onderuit gehaald wordt door hun pracht en praal. De koppeling van armoede en spritualiteit is om met de Indo-Europeanisten te praten ook een Kurgan concept (de Indo-Europese cultuur volgens Gimbutas, Mallory en Anthony) – zie bijvoorbeeld de hindu Shiva-yogi. Ik heb zelf lang geleden een tijd in een Bhagwan commune gewwoond, zonder overigens sannyasin te zijn: ik vond het hele sympathieke mensen en zoals meestal: de media pist flink naast de pot cq vertelde een hoop nare onware onzi over ze. Toen ik ze vroeg over de dure cadeau’s voor Osho z’n verjaardag zeiden ze: we houden van hem, de koningin krijgt ook mooie kado’s van haar fans, waarom mogen wij ons levensvoorbeeld niet iets moois geven met z’n allen. Tja, daar moest ik ze eigenlijk wel gelijk in geven.
Wat n coole to do punt in je lijst ! Vraag me af wat er nog meer op staat. Ik had graag de antwoorden op je vragen willen weten.
Ik wilde graag n keer naar een concert van Luciano Pavarotti en een van Nasrat Fateh Ali Khan, maar dat zit er ook niet meer in.