Voorpagina Algemeen

Rohingya moslims verdreven, vermoord en verbrand in Myanmar

De foto van de brandstapel van het stoffelijk overschot van de moslims in Myanmar is hartverscheurend. Dit is het topje van de ijsberg, omdat al jarenlang het Rohingya-volk, dat uit moslims bestaat wordt vervolgd, mishandeld en vermoord.

Door: Anoniem ingezonden

Het beeld van boeddhisten is versierd door de vredelievende en geweldloze boodschappen van de Dalai Lama en scènes uit de film ‘Seven years in Tibet’. Dit is ook in de lijn met de boodschap van Buddha.

Echter, de reportage en foto’s die recent zijn verschenen van de gedragingen van lokale dwaze mensen die zich voor boeddhist opgeven, bevestigen dit beeld niet!
Een groep haatvolle en bloeddorstige boeddhisten in het gebied Rakhine (Arakan) in de Republiek der Unie van Myanmar (voorheen Birma) heeft zich het recht toegeëigend om honderden moslims te mishandelen,verkrachten en te vermoorden.

De foto van de brandstapel van het stoffelijk overschot van de moslims in Myanmar is hartverscheurend. Dit is het topje van de ijsberg, omdat al jarenlang het Rohingya-volk, dat uit moslims bestaat wordt vervolgd, mishandeld en vermoord.

Ondertussen is de activist Aung San Suu Kyi on tour in Europa om steun te vinden in de democratisering van Myanmar. Door journalisten wordt haar de vraag voorgelegd wat zij zal doen tegen het geweld tegen de Birmese moslims. Zij antwoordt laconiek dat ze niet weet of het om Birmese burgers gaat. Haar antwoord is zo uitgekiend als de genocide die op een structurele wijze plaats vindt tegen deze moslims.

De Rohingya moslims wonen in het gebied Rakhine. Rakhine was een onafhankelijke islamitische staat dat in 1742 door Birmese boeddhisten is aangevallen en geannexeerd. Na een heerschappij van 40 jaar hebben de Engelse kolonisten dit gebied tot 1942 bezet.
Vervolgens is Rakhine onder de eerste Pinlong Agreement door de Engelsen overgedragen aan de Birmese boeddhisten. Vanaf het vertrek van de Engelsen hebben de lokale boeddhisten meer dan 100.000 moslims uitgeroeid.

De foto van één van de vele brandstapels van het stoffelijk overschot van de moslims die op internet te zien is, is een duidelijke verklaring voor het feit dat het bewijs van de massamoorden hiermee wordt vernietigd. In een reportage met de Arakan activist, dr. Muhammed Eyup hebben Rohingya moslims hun wanhoop geuit omdat zij zelfs hun doden niet kunnen terug vinden.

Is het leven van de moslims in Myanmar zoveel minder waard dan het leven van de moslims elders in de wereld? Voor de heersende media in ieder geval wel. Dat is de reden waarom het bericht over de slachtpartij van de Birmese moslims een stille dood is gestorven.

Een gebroken arm van een Palestijns kind wordt praktisch live uitgezonden, terwijl massamoorden van moslims in Myanmar uit het zicht blijft. Ooggetuigen verklaren o.a. dat baby’s en kinderen op een barbaarse wijze worden vermoord door hen op een zwaard te laten vallen dat op de grond is geplaatst.

Eerst zien, dan geloven ? Zie de reportage:

Meer lezen? Zie het artikel van Arzu Merali, één van de oprichters van de Islamic Human Rights Commission (IHRC).

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie