Voorpagina Algemeen, Hulp

BarmHartBox

Een interview met één van oprichters van BarmHartBox, Mokaltum Lamtalssi: “De BarmHartBox bevat allerlei producten, van kleding tot aan medische apparatuur. You name it: they need it!”

Als Facebook gebruiker zie je veel verschillende pagina’s langskomen. Zo kwam ik laatst meerdere keren de pagina van ‘BarmHartBox’ tegen. Opvallende naamgeving dacht ik nog even…  éénmaal de pagina te hebben bekeken ontdekte ik dat het om een Nederlands project gaat voor de kansarmen in Marokko.

Een Barmhartbox gevuld met diverse producten voor de dagelijkse verzorging. Een interessant project waar ik graag meer over wilde weten.  Dus genoeg redenen voor een interview met één van oprichters van BarmHartBox, Mokaltum Lamtalssi.

Wat is BarmHartBox?

“De BarmHartBox bevat allerlei producten, van kleding tot aan medische apparatuur; you name it: they need it! Er zullen boxen gecreëerd worden met een inhoud van lang houdbare voedingsmiddelen, kleding, schoenen, sanitaire producten, medische hulpmiddelen, incontinentiematerialen, babyproducten, linnengoed, lesmateriaal en ga zo maar door.’

BarmHartBox in actie.

Hoe is BarmHartBox ontstaan?

‘BarmHartBox is een initiatief van een groep jonge, gedreven Marokkaans- Nederlandse vrouwen die Marokko een warm hart toedragen. Het idee is ontstaan bij Hanane Chouaibi. Zij besefte zich in wat voor gespreid bedje wij in Nederland leven. Dat er altijd mensen zijn die het minder dan anderen hebben, is algemeen bekend. Dat jij als een van de zeven miljard mensen op aarde het verschil kunt maken, dringt echter steeds meer door. Daarom is het idee ontstaan om de handen ineen te slaan en het niet alleen bij woorden te laten. Hanane werpte een blik op haar vriendengroep en bracht een groep van acht vrouwen bij elkaar. De kennis en kunde van een communicatieadviseur, re-integratie adviseur, psycholoog, organisatieadviseur, commercieel manager, lerares, ondernemer en een recent afgestudeerde in small business en retail zijn in deze groep bij elkaar gebundeld.’

‘Hoe wij het uitvoerenproject gingen aanvliegen en wanneer en wat wij nou precies wilden, was niet direct duidelijk. Maar dat het  project ‘BarmHartBox’ moest gaan heten, daar waren we het unaniem over eens.  De Ramadan is immers de maand van Barmhartigheid.’

BarmHartBox in actie.

Wat is de doelgroep van BarmHartBox?

“BarmHartBox richt zich op kansarmen in Marokko. Mensen die zichzelf niet kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. Harten breken als je tot het besef komt dat er mensen zijn die zich in deze heilige maand Ramadan niet eens een dadel kunnen veroorloven om het vasten te verbreken en noodgedwongen dagen achtereen vasten. Dat de verhoudingen in de wereld al eeuwenlang niet fatsoenlijk genormeerd zijn, is geen geheim. Dat je dit met een projectgroep in één keer kan rechttrekken, is een utopie. Dat je een glimlach teweeg kan brengen bij een, twee, tien of misschien wel honderd mensen is echter een gegeven.”

‘Als je niet honderd mensen kunt helpen, help er dan eentje.’
– Moeder Theresa –

Voorkant flyer BarmHartBox.

Achterkant flyer BarmHartBox.

Klik hier voor de Facebook pagina van BarmHartBox. Volg BarmHartBox ook op Twitter.

24 jaar oud, werkzaam als technisch specialist en student Bestuurskunde. Heeft een te brede interesse in te veel zaken. Leert graag bij over verschillende culturen en probeert zo nu en dan wat te schilderen.

Lees andere stukken van Fevziye