Voorpagina Ervaringen

Help, de tijd vliegt!

"Het mooiste wat we kunnen ervaren is het mysterieuze. Het is de bron van alle ware kunst en alle wetenschap. Diegene bij wie deze emotie vreemd is, die zich niet langer kan verwonderen en niet opgetogen kan zijn in ontzag, is zo goed als dood: zijn ogen zijn gesloten."

"Er zijn twee manieren om je leven te leiden – de ene manier is alsof niets een wonder is, de andere is alsof alles een wonder is."

Albert Einstein

De laatste tijd heb ik het gevoel dat de tijd vliegt. En ik ben niet de enige. Ik hoor steeds vaker om me heen dat mensen de ervaring hebben dat de tijd sneller verloopt dan vroeger. Toch kunnen we er op aan dat onze klokken en horloges op dezelde snelheid doortikken als vroeger. Hoe is dit dan te verklaren?

Enkele weken geleden kwam ik een interessant artikel in de intermediair tegen dat me aan het denken heeft gezet.

Het blijkt zo te zijn dat naar mate je ouder wordt, er minder indrukken worden opgeslagen in je geheugen. Dingen maken minder indruk op je, je hebt veel al eens eerder gezien. Daarom lijkt het achteraf alsof de tijd is gevlogen. In werkelijkheid weet je je gewoon minder te herinneren.

Het medicijn tegen het vliegen van de tijd is na deze kennis erg voor de hand liggend:

– Vermijden van sleur: Tijdens vakanties is er weinig sleur en doe je veel indrukken op. Achteraf zijn het juist de vakanties die in je herinneringen heel lang lijken te hebben geduurd.

– Verbeteren van je geheugen: Veel lichaamsbeweging zorgt voor veel zuurstof en een goede bloedcirculatie in de hersenen.

– Hersengymnastiek: Intellectueel actief blijven door te lezen, studeren, maar ook te ontspannen, vermijden van stress, socialisen, regelmatig slapen etc.

Stress en nare situaties maken ook veel indruk, maar zijn om evidente redenen niet aan te raden om het gevoel te hebben dat je langer leeft.

Ik bedacht me dat de islam nog een ander medicijn geeft om jezelf te trainen om indrukken vast te houden en het bewustzijn te verruimen:

Door middel van de formules van lofprijzingen (subhanallah, alhamdulilah, allahuakbar, etc.) kom je niet alleen dichter bij het grootste mysterie, God, maar maak je jezelf ook bewust van de wonderen om je heen op het moment dat je deze woorden uitspreekt.

De Islamitische formules die je uitspreekt bij bepaalde handelingen of gebeurtenissen, helpen je jezelf te trainen bij het besef dat niets om je heen vanzelfsprekend is. Dit sluit aan op de waarde van het "het verwonderen" waar Einstein in bovenstaand citaat op doelde. Het doel van religie volgens de islam is dichter bij God komen maar tegelijkertijd ook de kwaliteit van het leven op aarde te verbeteren. De bedoeling is je vanuit spirituele dood (blindheid, ongeluk, duisternis) naar spiritueel leven (open ogen, geluk, licht) te brengen.

De Profeet Mohammed (vzmh) gaf het volgende advies, dat aansluit bij het zogenaamde ‘vakantie-effect’:

"Wees in deze wereld alsof je een vreemdeling of reiziger bent."

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel