"Het mooiste wat we kunnen ervaren is het mysterieuze. Het is de bron van alle ware kunst en alle wetenschap. Diegene bij wie deze emotie vreemd is, die zich niet langer kan verwonderen en niet opgetogen kan zijn in ontzag, is zo goed als dood: zijn ogen zijn gesloten."
"Er zijn twee manieren om je leven te leiden – de ene manier is alsof niets een wonder is, de andere is alsof alles een wonder is."
Albert Einstein
De laatste tijd heb ik het gevoel dat de tijd vliegt. En ik ben niet de enige. Ik hoor steeds vaker om me heen dat mensen de ervaring hebben dat de tijd sneller verloopt dan vroeger. Toch kunnen we er op aan dat onze klokken en horloges op dezelde snelheid doortikken als vroeger. Hoe is dit dan te verklaren?
Enkele weken geleden kwam ik een interessant artikel in de intermediair tegen dat me aan het denken heeft gezet.
Het blijkt zo te zijn dat naar mate je ouder wordt, er minder indrukken worden opgeslagen in je geheugen. Dingen maken minder indruk op je, je hebt veel al eens eerder gezien. Daarom lijkt het achteraf alsof de tijd is gevlogen. In werkelijkheid weet je je gewoon minder te herinneren.
Het medicijn tegen het vliegen van de tijd is na deze kennis erg voor de hand liggend:
– Vermijden van sleur: Tijdens vakanties is er weinig sleur en doe je veel indrukken op. Achteraf zijn het juist de vakanties die in je herinneringen heel lang lijken te hebben geduurd.
– Verbeteren van je geheugen: Veel lichaamsbeweging zorgt voor veel zuurstof en een goede bloedcirculatie in de hersenen.
– Hersengymnastiek: Intellectueel actief blijven door te lezen, studeren, maar ook te ontspannen, vermijden van stress, socialisen, regelmatig slapen etc.
Stress en nare situaties maken ook veel indruk, maar zijn om evidente redenen niet aan te raden om het gevoel te hebben dat je langer leeft.
Ik bedacht me dat de islam nog een ander medicijn geeft om jezelf te trainen om indrukken vast te houden en het bewustzijn te verruimen:
Door middel van de formules van lofprijzingen (subhanallah, alhamdulilah, allahuakbar, etc.) kom je niet alleen dichter bij het grootste mysterie, God, maar maak je jezelf ook bewust van de wonderen om je heen op het moment dat je deze woorden uitspreekt.
De Islamitische formules die je uitspreekt bij bepaalde handelingen of gebeurtenissen, helpen je jezelf te trainen bij het besef dat niets om je heen vanzelfsprekend is. Dit sluit aan op de waarde van het "het verwonderen" waar Einstein in bovenstaand citaat op doelde. Het doel van religie volgens de islam is dichter bij God komen maar tegelijkertijd ook de kwaliteit van het leven op aarde te verbeteren. De bedoeling is je vanuit spirituele dood (blindheid, ongeluk, duisternis) naar spiritueel leven (open ogen, geluk, licht) te brengen.
De Profeet Mohammed (vzmh) gaf het volgende advies, dat aansluit bij het zogenaamde ‘vakantie-effect’:
"Wees in deze wereld alsof je een vreemdeling of reiziger bent."
18 Reacties op "Help, de tijd vliegt!"
Subhaan Allah, AlhamdoLiLLAH, Astagfirullah, Maasha Allah.
Zo, de portie zuurstof voor mijn hersenen heb ik vandaag tenminste al gehad :-)
Wat is er op tegen dat de tijd vliegt? Beter dan het gevoel hebben dat de tijd stilstaat!
Time time flies if you ‘r having fun.
Het is misschien wel de consequentie van het moderne, seculiere leven; de tijd is niet meer ingedeeld in mentale symbolen, zoals in de islam de dag verdeeld is over de verschillende gebeden corresponderend met dageraad, namiddag enz., maar tijd is steeds meer een eendimensionale spiraal geworden.
Het is ongeveer wat Kierkegaard zegt, dat het leven geen probleem is dat opgelost dient te worden maar een mysterie dat je moet leven.
Einstein zei ook dat ‘als de kwantummechanica klopt, de wereld krankzinnig is. Wel, Einstein had gelijk. De wereld is krankzinnig.
De kwamtummechanica/fysica zet onze wereld zoals wij deze kennen in een volledig ander persectief.
De vraag met betrekking tot onze waarneming en of die zintuigelijk overkomt met hetgeen wij zien, zet eigenlijk iedere theorie met betrekking tot ieder onderwerp in een volledig ander daglicht.
Kwantumfysica heeft iets duisters,pardoxaal, en raadselachtigs. De uitkomsten van deze tak van wetenschap botsen met ons alledaagse gezond verstand. Hier wankelen de gangbare categorieen van ruimte, tijd en causaliteit. de kwantumfysica kent ook geen ‘gegeven wereld’ die ‘ontdekt’ kan worden. Tijdens het waarnemen verandert de waargenomen wereld steeds van eigenschappen. Omdat we onze vertrouwde zekerheden hier vaarwel zeggen, boeit dit vak zowel natuurkundigen als filosofen.
(Anton Zeilinger professor aan het instituut voor experimentele fysica in Wenen. Anton geldt internationaal als een van de meest toonaangevende kwantumfysici).
Zijn boek “Toeval” is wat bovenstaande betreft echt een eyeopener, maar voor een leek behoorlijk ingewikkeld.
Ik zou graag jou mening met betrekking tot tijd en ruimte, willen vernemen, Kamal, na het zien van 2 films te weten:
What the bleep do we know, en what the bleep down the rabbit hole. Alhoewel ik je wel moet meedelen dat film twee “down the rabbithol” een herhaling lijkt van deel 1.
Je tijd indelen?
Heel gemakkelijk
onbijt 9:00u
lunch 13:00u
high tea met cognac en een jointje 16:00u
diner met varkenslapje en een glaasje wijn 18:00u
borrel (sterke drank natuurlijk)22:30u
en natuurlijk om 3:00u. s nachts overspel plegen met de buurman of -vrouw
live fast die soon
Ja Pippi. Dat is hoe niet-moslims immers leven.
Jaaah soms heb ik dit gevoel ook, ghair insaAllah :)
Nee X, dat is wat we allemaal doen (noem het aard van het beestje).
alleen de een is er open en eerlijk over, en de ander verschuilt zich achter van alles en nog wat om toch maar vooral eerbaar de buitenwereld tegemoet te treden.
‘Verbeteren van je geheugen: Veel lichaamsbeweging zorgt voor veel zuurstof en een goede bloedcirculatie in de hersenen.’
‘ontspannen, vermijden van stress, regelmatig slapen ‘
Hehe .. :s staat allemaal op mn ’to do’ lijst
Subhanallah denk ik heel vaak, vooral als ik naar de natuur kijk.
http://static.flickr.com/8/6772431_d88918a2f9.jpg
Als je kijkt hoe dieren te werk gaan, hoe alles perfect werkt, al die mooie plekken op aarde, Subhanallah.
Volgens mij is het het sneller gaan van de tijd een voorteken van de Dag des Oordeels, jaren zullen als maanden zijn, maanden als dagen, dagen als uren en uren als minuten.
Maar ja, vroeger ging tijd een stuk langzamer, dus volgens mij verklaren jouw theorieen niet helemaal waarom de tijd sneller lijkt te gaan dan vroeger. De industrialisering en het moderner worden van het leven is volgens mij een grote oorzaak. Je bent heel de dag druk bezig.
Toen ik in Afg was stond ik om half 7 op en ging om half 10 slapen, ik had het gevoel dat ik heel de dag voor me had.
Maar ja, Allahu Alam :)
# Lieke (en anderen)
Misschien ben je geintresseert in het volgende linkje.
http://bethe.cornell.edu/
Quantum physics made relatively simple, 3 lectures by Hans Bethe (de nobelprijswinnaar).
@Nee dat was niet de bedoeling dat ik wou suggereren dat alle niet moslims zo leven, en bovendien met het eerste gedeelte van wat die gast allemaal doet, de hele dag zuipen en zo, ja, dat moet hij zelf weten
zeg nou zelf wat is er erger de hele dag zuipen of de hele dag halalvlees uit de bio industrie eten?
Maar goed wat ik dus wel wou suggereren is dat die gast die de hele dag zuipt, of hij nou zogenaamd moslim is of niet, vast niet gelukkig is
#Yazzy, “Toen ik in Afg was stond ik om half 7 op en ging om half 10 slapen, ik had het gevoel dat ik heel de dag voor me had”.
Verveling noemen we dat toch ?
@ Simon: Nee.. dag leek gewoon lang te duren
’s ochtends stond ik op, ontbijten, helpen met mn tante en oma in huis, middageten, stad om te shoppen, thuiskomen -> avondeten, bezoek om ons te zien, dan serie kijken en slapen. Ik kon heel veel doen in één dag, ik heb het gevoel dat dat hier niet kan, snap je. Wat mij daar dus allemaal in één dag lukte lukt mij hier niet.
“Jullie hebben horloges, wij hebben de tijd”, dit schijnt een Indiaan te hebben gezegd tegen een witte zakenman die hij ontmoette.
Hieruit blijkt hoe een mechanische en spirituele opvatting van tijd tegenover elkaar staan.
De Grieken maken onderscheid tussen Chronos en Kairos.
Chronos is de tijd die meetbaar is , kwantitatief en is een tiran.
Kairos is het gunstige ogenblik , het ogenblik dat je moet benutten, het ogenblik waaraan je meedoet.
MvG
#Yazzy: @ Simon: “Nee.. dag leek gewoon lang te duren”
Ik ben benieuwd of dat op dat moment ook zo was. We kennen allemaal het verschijnsel dat je snakt naar het weekend en op vrijdagnamiddag strekt zich dat als een oneindige woestijn voor je uit. Maar op zondagavond vinden we het weekend allemaal veel te snel voorbij gegaan. Dus zo oneindig was het bij nader inzien ook niet.
Ik heb zelf wel voorgenomen (en ook de daad bij het woord gevoegd) een aantal vrijwilligers activiteiten in het nieuwe jaar stop te zetten omdat ik gevoel had voor veel dingen geen tijd te hebben. Nu ik dat gedaan heb kom ik weer dichter bij een gevoel van tijd en ruimte.
Beste Kamal,
Wa Ma Sa Allah 3liek!
Wa Allah o Akbar!
Ga zo voort en het paradijs opend zeker zijn poorten voor je insallah!
Gr
Moenier XX