Voorpagina Algemeen, Media, Ramadan

Waarom Ramadan? Waarom is een banaan krom

Suna Floret vraagt zich in haar column op Frontaal Naakt af waar de Ramadan goed voor is. Ze is van mening dat het vasten gewoon niet goed kan zijn. Haar observatieonderzoek beperkt zich tot een incident op het metrostation waar een licht ontvlambare jongen een poortje open trapt én het vasten de schuld geeft van zijn humeur.

Nou kun je daar een causaal verband in zien, vooral wanneer er in de Ramadan duizenden poortjes door duizenden moslimjongeren worden vernield. Maar die verwachting blijft vooralsnog uit, ondanks eerdere berichtgeving van haar werkgever: Algemeen Dagblad. Van een journaliste mag je toch wel een onderzoekje verwachten. Medische cijfers, kwalitatief onderzoek, zelf een keer meedoen aan de Ramadan, dat soort dingen. En als moslims nou bij bosjes neer gingen, dan had ik dit artikel waarschijnlijk nooit geschreven. Sterker nog, dan zat ik nu (tijdstip: 20:15) waarschijnlijk al aan de verse hamburgers.

Nou heb ik niets tegen mensen die zich dingen afvragen, vooral niet wanneer ze pretenderen dat het juist voor goed is voor de mensen waarover ze schrijven. Maar Suna’s stukje is vanuit een misplaatst superioriteitsgevoel geschreven. Zij denkt te weten wat goed is voor de ‘zielige’ moslims die tot haar verbazing eeuwenoude rituelen volgen. ‘Ga toch eens een keer armen op een andere manier helpen’, is haar devies. Waar ze uit de Koran heeft gedestilleerd dat moslims moeten vasten uit solidariteit voor de armen? Of waar ze heeft gelezen dat vasten in Ramadan voor fitte mensen slecht is? Dat mag Joost weten.

Ook het liefdevol lid Marcel Duijvestein betoogde gisteren in de Volkskrant dat hij het toch zo’n zonde vindt dat de Saoedische judoster een hoofddoek draagt. Enfin, het web staat vol opinies die qua toon veel weg hebben van het bekende gedicht The White Man’s Burden. Een tekst waarin de superieure blanke het beste zegt te wensen voor De Ander, maar het stiekem geen zak interesseert.

Suna wilt weten waarom mensen vasten. Op dat type ongemeende vragen antwoordt mijn vader altijd: Waarom? Waarom is een banaan krom.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim