Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

‘Allochtoon’ het land uit!

Er wordt nog steeds veel over allochtonen gesproken. Ze werden eerst immigranten en gastarbeiders genoemd, dan weer buitenlander en nu allochtoon. Minister Hirsch Ballin vindt dat de term allochtoon afgeschaft moet worden en daar ben ik het mee eens. Het is grote onzin dat we nog onderscheid maken op basis van het moment dat iemand deel begon uit te maken van de Nederlandse geschiedenis.


Huh?

‘Allochtoon’ moet voor eens en altijd dit land uit.

Het woord betekent letterlijk ‘iemand uit een ander land’. Dus alle leuke switches tussen verschillende woorden afgelopen decennia ten spijt, het betekent eigenlijk weinig anders dan immigrant of buitenlander.

Wat was het nut ook alweer van dit woord? Oh, ja… zo weten we natuurlijk wie twee blanke oerhollandse ouders heeft en wie niet. Dat is namelijk erg belangrijk om niet weg te hoeven kijken voor problemen. De PVV-Kamerleden Wilders en Fritsma zeggen dat ‘vele problemen, hoe je het ook wendt of keert, voor een groot deel samenhangen met immigratie en integratie’.

Ik zou juist zeggen dat vele problemen te maken hebben met het feit dat wij maar niet willen erkennen dat iemand die zijn hele leven hier heeft doorgebracht, hier is opgegroeid, hier heeft gestudeerd, de taal goed spreekt en vaak ook hier is geboren, niet net zo Nederlander is, omdat hij niet genoeg ouders en/of grootouders heeft die hier zijn geboren.

Het afschaffen van het woord allochtoon lost uiteraard geen problemen op, maar het behouden van dit woord maakt die ‘allochtonen’ wel tweederangsburgers in eigen land.

Als het woord allochtoon ons zo behulpzaam zou zijn bij het leggen van de vinger op de zere plek, dan waren termen als westerse- en niet-westerse allochtonen niet nodig. Want dat is vaak waar we het over hebben toch? Over die niet-westerse allochtonen. Of wacht… Nederlanders met een Indonesische afkomst (afkomstig uit het verre Oosten dus) zijn wel weer westerse allochtonen…???

In het artikel van de Volkskrant wordt de minister verweten dat hij niet met een alternatief komt. Dat is ook vaak een argument tegen afschaffing: "Hoe moeten we ze dan noemen?". Dat is het probleem! Dat wij ze anders willen noemen…. Het probleem is niet dat het woord allochtoon zo ingeburgerd is (zoals voorstanders van het woord aankaarten), maar dat het onder een nadere noemer scharen van mensen die niet twee blanke hollandse ouders hebben, ingeburgerd is.

Waarom hoor ik thuis onder diezelfde noemer als de Poolse arbeiders?

Natuurlijk erg leuk en makkelijk om te zeggen dat die allochtonen maar niet willen integreren, maar wanneer is die integratie compleet en noem je ze gewoon Nederlanders? Of is dat slechts voorbehouden aan een select groepje?