Voorpagina Maatschappelijk

Hans Jansen verklaart de Jihad

De angst voor de gevolgen van de nog uit te komen film begint zo langzamerhand in diverse gelederen merkbaar te worden. En dus zijn het hoogtijdagen voor de profiteurs van deze angst. Arabist Hans Jansen, de huis-expert van NOVA, maakte er gisteren een prachtig dramatisch schouwspel van. Hij zag wat bleekjes, want hij was erg geschrokken van het CDA, dat Wilders opriep de film niet uit te zenden.

De arabist geeft tegenwoordig zelfs advies aan Geert, maar zo te horen was het een wederzijdse dienst. Want hij heeft zich de verwilderde vocabulaire al snel eigen gemaakt, met uitspraken als: “Dit is capitulatie!”, “Verhagen doet aan zelfislamisering” en een creatieve Jip-en-Janneke-definitie van Jihad: “Een groep moslims zegt: als jullie niet handelen volgens de richtlijnen van de islam, dan krijgen jullie klappen en gaan we op jullie schieten. Dat is wat Jihad is.”

Zijne Deskundigheid heeft de verschillende bedreigingen, waarschuwingen en tegengeluiden dus gemakshalve opgewaardeerd tot ‘Jihad’. Zou hij het nou zo graag willen, dat hij het niet afwacht en dus maar zelf al de Jihad uitroept?

Aan de andere kant zijn de reacties uit de wat serieuzere politieke hoek natuurlijk ook nogal hypocriet. Pas wanneer men inziet wat voor economische gevolgen het hele gebeuren ‘eventueel misschien wellicht’ (we weten allemaal nog niet wat de inhoud zal zijn) zou kunnen hebben, blijkt de vrijheid ineens toch niet grenzeloos te zijn. ”De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar geen plicht tot kwetsen”, aldus de ‘wijze woorden’ van minister Verhagen.

Een dreigende boycot van Nederlandse producten maakt ook van het Nederlandse bedrijfsleven ineens een groot voorvechter van tolerantie en respect in de samenleving:  "Wij wijzen gebrek aan respect en beledigende uitlatingen van de hand. Die dragen niet bij aan een klimaat van tolerantie, waar het bedrijfsleven belang bij heeft… Vrijheid van meningsuiting ja, beledigende of respectloze uitingen neen."

Nu het steeds dichterbij komt, rijst bij velen de vraag: Wat hebben we allemaal over voor een discriminerende/beledigende/haatzaaiende (‘inhoud onbekend’) film? Wat is het ons waard? Ons geld, onze imago, onze veiligheid?

Het lijkt een gevecht tussen extremisten (bedreigers vs Wilders) waar we als ‘normale burgers’ in worden meegetrokken, maar hopelijk reageren de meesten verstandig.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van