Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media

Charmante Badr Hari verdient dit wel

Dat Leon de Winter de Marokkaanse gemeenschap niet erg hoog heeft zitten wisten we al. Maar waar heeft nu mee op de proppen komt: daar breekt mijn Zeeuwse klomp van. De Winter schrijft in zijn artikel ‘Charmante Badr Hari’ verdient dit niet’ dat de kickbokser hoogstens een taakstraf verdient, zodat hij in ieder geval zijn titel als rolmodel kan prolongeren.

De Winter schrijft– en ik citeer:

“Als hij schuldig wordt bevonden, mag Badr niet meer dan een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf krijgen. Hij kan gebruik maken van zijn unieke positie bij minderheidsgroepen, en ik ben van mening dat hij de opdracht moet krijgen met jonge allochtonen te werken.”

De Winter schrijft hier dus dat je een persoon die een zwangere vrouw verliet – er met andermans vrouw vandoor ging – en onderweg ook nog zes mensen in elkaar heeft getimmerd het beste kunt bombarderen tot rolmodel. Omdat hij een unieke positie zou hebben? Bij gebrek aan beter? Nee dank je, Leon.

Badri Hari verdient een eerlijk proces en een uitspraak zoals een niet-Marokkaan die ook verdient. Gelijke monniken, gelijke kappen. De jeugd heeft geen agressieve Badri Hari’s nodig, daar hebben we er helaas al genoeg van rondlopen. In plaats daarvan zie ik types als De Winter liever om zich heen kijken. Bezoek de MBO’s, hogescholen en universiteiten, er lopen toppers rond die tegenstanders van een geweldige verbale repliek kunnen dienen. Ook onder sporters – ja zelfs kickboksers – die hun emoties buiten de ring prima kunnen kanaliseren.

De jeugd verdient, met alle respect voor Hari’s prestaties en innerlijke strijd, toch echt veel beter. Volgens De Winter – en corrigeer me als ik de impliciete boodschap verkeerd lees – is Badr Hari zo ongeveer het beste wat uit de gemeenschap is voortgekomen.

Wat mij betreft een regelrechte belediging voor de échte rolmodellen.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim