Voorpagina Algemeen

Fitna: belediging voor vrijheid van meningsuiting

De ‘film’ waar wij met zijn allen vol verwachting naar uitkeken, is dan toch uitgekomen. W*lders heeft diepgaande research gedaan en maanden PR-campagne gevoerd. De ene kant van de wereld heeft veroordelend gereageerd op de aankondiging van de film en de andere kant veroordelend op de veroordeling. Iedereen had het over een film die er nog niet was, en nu deze film er is, doet het weinig. Het eerste wat in mij opkwam: "Is dat alles wat hij kan?"

Maar na het nog een keer bekeken te hebben, leek het minder onschuldig.

Eerste indruk

Toen ik de film bekeek op de donderdagavond had ik mij voorbereid op het ergste. Ik had mij voorbereid op verschillende beledigingen richting de Profeet (vzmh), op afschuwelijke beelden over wat moslims wel niet allemaal in Nederland doen, etc… Maar wat ik zag, waren beelden die Al Qaeda wel vaker heeft doorgespeeld naar Al Jazeera. Die doen dat zelfs zonder vooraankondiging, dat is pas spectaculair.

Voor degenen die het niet hebben gezien: je hebt weinig gemist. Ik geef een korte samenvatting:

De Quran wordt opengeslagen en Quranverzen worden aangehaald die barsten van de haatzaaiende uitingen. Uiteraard worden alle nuances die zich in de vertaling bevinden weggelaten, zoals de context van openbaring, het daaropvolgende Vers of zelfs het laatste deel van hetzelfde Vers. Eigenlijk precies wat de mensen doen die met de Quran in de hand een aanslag goedkeuren. Vervolgens komt er een staaltje hoogwaardige videobewerking, waarbij een pagina verandert in een filmpje van instortende Twin Towers. Daarna worden andere aanslagen getoond, mannen met baarden en lange gewaden die alles en iedereen vervloeken, het aantal moslims in Europa dat alhamdulillah vors toeneemt, etc…. Ook wordt met een vraagteken de toekomst van Nederland geschetst. Uiteraard met weinig homo’s, veel besneden vrouwen en veel bloed (met overigens prachtige achtergrondmuziek). Afsluitend beledigt hij vele mensen die in het telefoonboek stonden door ze eruit te scheuren.

Hij maakt ook een conclusie die ik met hem deel: "Moslims willen dat u ruimte geeft aan de islam, maar de islam biedt geen ruimte aan u." Ook ik vind dat er meer en grotere moskeeën moeten komen, anders is er nooit genoeg ruimte voor ons allemaal.

Dus na het bekijken van de film dacht ik: "Slechte kwaliteit, rustgevend muziekje, bekende beelden, het gewoonlijke knip-en-plakwerk, grove fouten, geschonden copyright, moslims worden gelijk gesteld aan terroristen, beschuldigingen op beschuldigingen zonder oplossingen…. I’m used to it, nothing special in the fabulous life of a western muslim."

Mening herzien

Maar nu, twee dagen later, schrik ik toch wel van mijn gedachtes op dat moment. Het feit dat ik dacht dat het niet veel anders was dan ik als moslim al vaker te horen kreeg. Ik zei tegen mijzelf dat dit nu eenmaal de manier van discussieren in Nederland is. Lekker hard en direct. Dit is namelijk waar wij Nederlanders trots op mogen zijn… dat dit kan in ons landje.

Maar in Fitna wordt er niets anders gedaan dan de Islam en alle volgelingen direct te associëren met terrorisme en de mogelijke ondergang van de Westerse beschaving. W*lders heeft aangetoond de grootste importeur van angstbeelden te zijn, gelukkig weten wij in Nederland wel beter. Het zijn de bekende beelden waar moslims in Nederland ook van walgen, dat mag duidelijk zijn.

Triest. Door en door triest. Het is niet triest dat dit soort uitingen worden gedaan, maar dat het proces van gewenning in een vergevorderd stadium is.

De oproep op het einde is veelzeggend: "Stop de Islamisering, verdedig onze vrijheid". Blijkbaar valt de Islam niet onder die vrijheid, terwijl er genoeg moslims zijn die het liefst nu opstaan om tegen W*lders en vóór de vrijheden van dit land te vechten, tegen discriminatie en vóór de vrijheid van meningsuiting. Het is hoopgevend om te zien hoe het kabinet een duidelijk standpunt heeft ingenomen tegen de film en ik kan zeggen dat dit het vertrouwen van moslims in de Nederlandse overheid veel goeds heeft gedaan.

Fitna = Fitna

Het woord ‘fitna’ staat voor chaos, anarchie, verdeeldheid, etc… En met deze film waarschuwt W*lders niet voor Fitna, maar is hij hier juist zelf de veroorzaker van. Deze film is fitna.

Deze film is geen belediging voor moslims, maar een belediging voor de vrijheid die W*lders beweert te verdedigen, een belediging voor de vrijheid van meningsuiting, een belediging voor alles waar een beschaving voor zou moeten staan…