Voorpagina Ervaringen

Farah en Sarah

Zelf heb ik Fitna niet gezien. Geen tijd, zin, gelegenheid, belangstelling en behoefte. Vrijdagochtend vroeg in de trein kwam al de eerste vraag van een reiziger tegenover mij. Deze wees naar de krant en vroeg of ik hem al had gezien? “Ehm, de Pers? Nee, nog niet”, antwoordde ik terwijl ik stiekem dondersgoed wist dat deze passagier op de film doelde, gezien de paginagrote screenshot uit de film op de voorpagina.

Aan het circus op TV ontkwam ik niet. Het viel me op dat naast opluchting men ook teleurgesteld was. Men noemt het een anticlimax en voelt zich zelfs een beetje in de maling genomen. Zelfs de grootste islam critici die normaliter zo’n aanleiding gebruiken om gal te spuwen, spraken negatief over de film. Niet alleen dat, bizar genoeg spraken zij zich opvallend positief uit over moslims en wisten al goed uit te leggen waarom er geen fatwa zou worden uitgesproken. Uit de mond van Wilders himself floepte daarenboven een heus compliment! Geen fatwa, geen rel en ironisch genoeg dus geen fitna (onrust). En daar wordt ik dan best melig van en bovenal erg flauw. Dus heb ik de film maar aan Farah en Sarah laten zien, ondanks de niet zo positieve recensies.

Best sneu dat zo’n Windows Movie Maker productie uiteindelijk voor twee proceszaken heeft gezorgd, en Salaheddine (die door moest voor Mohammed B) en de Deense cartoonist dreigen naar de rechter te stappen. Fouten zijn immers menselijk en ook prutsers die hun eigen propagandafilmpjes fatsoenlijk en degelijk noemen, kunnen fouten maken. Het is niet alsof hij tijd genoeg heeft gehad om na trekken of het wettelijk gezien toegestaan was en om zijn informatie na te checken….

Salaam en dikke groeten,

Eighty, Farah & Sarah!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van