Deze week ontstond er een interessante discussie over de vraag waar je als moslim op moet stemmen. Waar anders dan hier op Wijblijvenhier? Natuurlijk is je moslimidentiteit niet de enige factor die je stemkeuze bepaalt. Je weegt vast ook mee of je langstudeerder, treinforens , ondernemer of dierenliefhebber bent. Misschien is je mening over ouderzorg of de overheidsbegroting van doorslaggevend belang. Toch snap ik heel goed dat je laat meewegen in je stemkeuze hoe politieke partijen denken over moslims en de islam. Deze afweging vind ik zelf erg lastig. Hoe vaak bepaalde woorden “islam”, “moskee”, “boerka” in verkiezingsprogramma’s voorkomen is een leuk weetje, maar helpt mij nog niet verder. Want moet ik dan stemmen op een partij die het constant over de islam heeft, of juist niet?
Door: Bastiaan Verberne, religiewetenschapper en intercultureel consultant
Keuzes, keuzes
Zelf heb ik lang lopen twijfelen welke partij een islamstandpunt heeft waar ik me bij thuis voel. Het beroerde is dat er nooit een partij is die precies zoals ik denkt. Er zijn ruwweg drie politieke stromingen die ik serieus zou overwegen:
- de socialisten
- de confessionelen
- de liberalen
Ik ga het rijtje af. Als eerste de socialisten (PvdA, SP). Tolerantie is een klassiek links thema en het tegengaan van grote inkomensverschillen benadert voor mij het islamitisch ideaal. Niet voor niets is de aalmoes de tweede zuil van de islam. Ook respect voor andere culturen en solidair zijn met asielzoekers staan redelijk hoog in het socialistische vaandel. Wat mij echter tegenhoudt om op de socialisten te stemmen is de houding ten opzichte van religie. Veel socialisten steken niet onder stoelen of banken dat ze religie maar iets achterlijks vinden uit wiens grip Nederland zich gelukkig heeft ontworsteld. “Religie is opium van het volk” zei de grote socialistische denker Karl Marx. Religie staat gelijk aan de onderdrukking van vrouwen en homo’s lijkt menig socialist van binnen te denken. Vooral de PvdA heeft hier een handje van en probeert vaak mee te deinen op de anti-islam retoriek van Geert Wilders (zie mijn eerdere stukje over de integratieresolutie van die partij). Ergens snap ik dat wel, want de islam heeft de laatste 11 jaar niet de beste PR gehad. Toch houden het wantrouwen en de angst voor alles wat religieus is die ik bij hen proef mij tegen om op de socialisten te stemmen.
Dan als tweede de confessionelen (CDA, ChristenUnie, SGP). Vrijheid van godsdienst zit bij hen wel goed. Ze zullen meteen op de bres springen voor bijzonder onderwijs en de waarborg van geloofspraktijken zoals rituele slacht of besnijdenis zit bij deze partijen redelijk goed. Barmhartigheid ten opzichte van vreemdelingen is natuurlijk erg bijbels en van discriminatie moeten de confessionelen ook niks hebben. Aangezien alle profeten van het christendom worden erkend door de islam, zou je zeggen dat er genoeg aansluiting is voor moslims om op een christelijke confessionele partij te stemmen. Maar ook hier aarzel ik teveel. De confessionelen staan natuurlijk positief tegenover religie, maar dat geldt in veel gevallen helaas weer niet voor de islam. Nu zijn er een heleboel confessionelen die alle religies als gelijkwaardig zien, maar in de partijtoppen hoor je toch wel veel islamkritiek. Niet zelden hoor je dat dat de islam een aanval is op het christendom omdat de goddelijkheid van Jezus door de moslims wordt ontkent. De term “valse profeet” valt ook regelmatig uit die kringen. Dat verklaart wellicht waarom een partij als het CDA toch in zee gaat met de PVV en bijvoorbeeld voor een boerkaverbod is.
Dan kom ik als laatste uit bij de liberalen. VVD, D66 en in iets mindere mate GroenLinks kun je tot deze stroming rekenen. Ook bij de liberalen vind je een kritische houding ten opzichte van het geloof terug. Maar vergeleken met de socialisten is er een veel grotere terughoudendheid om als staat in te grijpen in de levenssfeer van gelovigen. Zolang er geen wetten worden overtreden, zal een liberaal zich niet teveel willen bemoeien met de uitoefening van geloof. Dat houdt ook in dat religieuze instellingen hun eigen broek moeten ophouden en niet hoeven te rekenen op overheidssubsidies. Survival of the fittest. In dit geval en vele andere gevallen kan ik me wel vinden in dit principe van een overheid op afstand, maar het liberale gedachtegoed heeft soms wat hardvochtige kantjes. Als het gaat om de zorg voor de allerarmsten en hulpbehoevenden vind ik het liberale marktdenken dan weer weinig islamitisch. Als meest linkse van de liberale partijen vind ik GroenLinks op dit vlak dan weer het meest aansprekend. De zorg voor het milieu en de wereld spreekt me ook bijzonder aan. De gretige bereidheid van de VVD om met de PVV te gaan regeren maakt dat die partij me het minst aanspreekt. Zoals altijd is D66 hier het redelijke alternatief.
Op basis van deze persoonlijke meningen en niet gehinderd door enige wetenschappelijke onderbouwing presenteer ik nu mijn zelfgemaakte moslimstemwijzer! Sorry, geen tijd en geld voor een hippe flash site en een app, maar ik hoop dat je er wat aan hebt!
Moslimstemwijzer
PvdA: klassiek linkse partij die opkomt voor de arbeidersklasse, heeft altijd een fraaie selectie aan moslims op de kieslijst staan, maar die worden gedwongen zich vooral af te zetten tegen hun eigen achterban zodra ze het landelijk maken.
SP: prima keuze als je niks met Grieken hebt, komen ook op voor mensen met een laag inkomen, een uitkering en patiënten die veel zorg nodig hebben, maar hebben wel erg veel sterke schouders nodig die de kosten hiervoor allemaal ophoesten.
ChristenUnie: nette, serieuze en bescheiden mensen, komen op voor religieuze waarden, maar hebben onlangs de anti-islam handschoen opgenomen nu Wilders zijn pijlen vooral op Brussel richt.
SGP: fundamentalistische versie van ChristenUnie, die vrouwen wil “beschermen” van de grote boze buitenwereld.
CDA: extreme middenpartij, dat houdt in dat ze net zo makkelijk meebuigen met links als met rechts om aan het pluche te plakken, soort blanco stem voor als je het echt niet weet.
VVD: voor gaan als je een zware rechtervoet in de auto hebt en je in de hoogste belastingschijven zit.
D66: komt op voor alle minderheden, scoort momenteel vooral op homorechten wat in principe positief is voor de rechtspositie van bepaalde groepen en minderheden (moslims, vrouwen, asielzoekers, gehandicapten etc.).
GroenLinks: zie D66 maar dan groen.
Partij van de Dieren: hervormende en linkse agenda, maar geen optie als je waarde hecht aan een stukje halal vlees.
PVV: meteen doen als je blij bent dat jij een verblijfsvergunning hebt en wilt dat niemand anders die ook krijgt.
En anders
Mocht je het minder belangrijk vinden om op basis van islamstandpunten te stemmen, dan zijn er genoeg stemwijzers in omloop. Je hebt de snelle, de betere, eentje voor de groenen, eentje voor blowers, eentje voor ouderen, eentje voor homo’s , eentje voor wereldburgers, en nog veel meer.
Kom je er dan nog niet uit, dan kun je deze Facebook topper volgen:
8 Reacties op "De Moslimstemwijzer"
Mhhh… Misschien dan toch maar de Piratenpartij?
Salam
Daoud
Even een correctie… niet dat iedereen nu perse links/liberaal moet gaan stemmen… maar om historische misvattingen te voorkomen en vooroordelen (als mensen moslims in een hokje stoppen hoeft dat ook niet andersom met socialisten te gebeuren) Een beetje historische studie a.u.b.
Socialisten zijn niet perse anti- religieus
Groenlinks komt o.a. voort uit de PPR (Politieke Partij Radikalen) en de EVP (Evangelische Volks Partij), partijen die resp. katholieke ‘roots’ hebben en protestants christelijk zijn. Nog altijd bestaat er binnen Groen Links een blad van religieuzen zij geven De Linker Wang uit.
Nederland kent een grote links christelijke traditie met name binnen de vredesbeweging sinds eind 19e eeuw o.a. namen als Bart de Ligt
Dat Marx zei dat Godsdienst opium voor het volk is, is zelfs niet perse socialistisch
1. Niet alle socialisten zijn Marxist. De socialische beweging varieert van libertair socialisten/ anarchisten, radencommunisten en staatscommunisten tot sociaal democraten. Marx heeft ook gezegd: “Het enige dat ik weet is dat ik geen Marxist ben”(in De Armoede van de Filosofie)
2. Eind 19e eeuw werd opium als genotsmiddel algemeen gebruikt in de hogere sociale klassen. Vandaar ‘opium voor het volk’. Opium werd niet als een schadelijke hard drug gezien zoals heden ten dage. Religie is dus volgens Marx niet alleen een verdovend middel, maar ook een troost voor mensen in moeilijke omstandigheden. Hij vindt wel dat religie in het privedomein thuishoort (voor scheiding kerk en staat) en denkt dat religie in de toekomst een minder grote rol zal spelen. Dit schreef hij in Over Godsdienst, de Staat en het Joodse vraagstuk. Frappant trouwens dat de maatschappelijke discussie in de 19e eeuw niet over moslims, maar over joden ging (-;. Marx zelf bezigt ook antisemitische termen, zo schrijft hij ‘de waar in zijn smerig joodsche verschijningsvorm- Das Kapital), al had hijzelf een Joodse achtergrond en waren er veel vooraanstaande Joden binnen de socialistische beweging… ik zie wel raakvlakken met nu. Niet zozeer religie, maar wel kerkelijke instituties werden als verdacht gezien wanneer zij bepaalde onderdrukkende gezagsverhouding in de maatschappij rechtvaardigen. Religie kan nu eenmaal worden misbruikt. Pas later, toen bepaalde communistische partijen (niet de socialistische beweging, of de arbeidersklasse) de macht grepen in de Soviet Unie en dat leidde tot autoritaire regimes (die stopten ook socialisten in strafkampen, net zoals dat moslims nu aanslagen plegen op moskee-en, ja ja de waarheid is niet zo simpel), werden kerken verwoest omdat het kerken zijn en christenen vermoord omdat ze christen zijn, maar er werden wel meer mensen vermoord om niks.
Eerlijk gezegd vraag ik me af hoe de idee van naastenliefde en opkomen voor de armen in West Europa- had die kunnen onstaan zonder de Christelijke cultuur? We hebben veel te danken aan de Rede en de Verlichting, maar het Christendom (dat oorspronkelijk uit het Midden Oosten komt), heeft daar ook toe bijgedragen.
Oh God, ik kom volgens die stemwijzer uit op de ChristenUnie… Ahja, wie is er nu niet bang voor de dood?! :)
maar zal waarschijnlijk stemmen op D66…
Er is recent nog een ‘stemwijzer” bijgekomen en dat is de “stembreker” van Sywert van Lienden (G500) die naar je voorkeur voor een coalitie vraagt en vervolgens je stemadvies per SMS aanlevert op de dag van de verkiezingen. Het stemadvies komt tot stand door je in een groepje te plaatsen met mensen die ook voor die coalitie gaat. Ik vind het volksverlakkerij maar wel een originele invalshoek. Lees o.a. ook het commentaar van Jasper Lukkezen van het CPB op deze methode.
Pingback: Dutch Elections - Neoliberalism Meets Nationalism — C L O S E R
#Sanaya, ik kwam ook uit bij de ChristenUnie hoewel ik daar nooit op zou stemmen!
Pingback: Over de verkiezingen, kleur bekennen en de kiezerskrisis « Aad Verbaast
Eigen versie makkelijke Stemwijzer 2012: Kies ja of nee op 20 vragen
1. Europa moet meer invloed krijgen en Nederland meer soevereiniteit inleveren: JA/NEE
2. Het Euro noodfonds (ESM) is een goed idee: JA/NEE
3. Hogere eigen risico betalen in de zorg: JA/NEE
4. geen inkomensafhankelijke zorgverzekering invoeren: JA/NEE
5. Ook een bezoek aan de huisdokter moet je zelf gaan betalen: JA/NEE
6. Persoongebondenbudget (PGB) moet verdwijnen of zwaar op bezuinigt worden: JA/NEE
7. De verzorgingsstaat moet zoveel mogelijk afgebroken worden: JA/NEE
8. hypotheekrente aftrek (ook voor de rijken) moet behouden blijven: JA/NEE
9. kinderbijslag voor de hoge inkomens behouden: JA/NEE
10. ontslagrecht versoepelen en ww uitkering maximaal voor 1 jaar: JA/NEE
11. bezuinigen op uitkeringen, ontwikkelingshulp, speciaal onderwijs, ouderenzorg, kunst: JA/NEE
12. lasten verhogen voor de lage inkomens: JA/NEE
13. lasten verhogen en regeldruk voor MKB: JA/NEE
14. weinig doen aan duurzaamheid, milieu & natuur: JA/NEE
15. weinig tot geen investeringen in de nederlandse economie: JA/NEE
16. weinig tot niets doen aan digitale privacy, vrijheid & transparancy: JA/NEE
17. geen kinderpardon voor de asielzoekers (zoals Mauro): JA/NEE
18 Bij een tweede studie betaal je het volledige bedrag per jaar (6000 tot 12.000): JA/NEE
19. invoeren van een volledige sociaal leenstelsel voor studenten: JA/NEE
20. Deelgemeentes in grote steden moeten verdwijnen: JA/NEE
Resultaten:
– vanaf 17x JA: VVD
– vanaf 14x JA: D66
– vanaf 14x NEE: PVDA
– vanaf 17x NEE: SP