Voorpagina Algemeen, Cultuur, Maatschappelijk, Media, Politiek

‘Let op wie je stemt’

Fatma Köşer Kaya (D66) en Nevin Özütok (Groenlinks) brachten een schokgolf teweeg in politiek bewuste kringen van Nederturken. De politici stonden op 4 augustus omringd door homoseksuelen met o.a. de Turkse vlag, de Ottomaanse fez en de sema (mystieke islamitische dans) te paraderen op een boot tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Gevraagd een maand later naar de reactie van Koser Kaya op de ophef die was ontstaan: “Zo heftig had ik het niet verwacht. Maar ik zeg ook tegen mensen: let op wie je stemt. Ik vind dat mensen vrij moeten zijn in hun keuzes.” En zo is het maar net. Je oogst wat je zaait. Turks of niet: Fatma Koser Kaya is een sociaalliberaal, 13e op de D66-kieslijst.

Na een verkiezingsdebat op 3 september in Den Haag was er gelegenheid om met Koser Kaya in gesprek te treden. Op de vraag hoe de politica de laatste vier weken heeft ervaren zegt ze: “Ik zeg altijd tegen mensen: pak het partijprogramma erbij. Ik vind dat mensen vrij moeten zijn in de keuzes die zij maken.” En in het verlengde daarvan: “Ik vind dat in dit land iedereen zich volwaardig moet kunnen ontwikkelen en kansen moet kunnen krijgen.” Op de vraag of ze rekening houdt met de gevoelens van de conservatieve Nederturkse kiezer antwoordt ze dat ze van die groep geen profiel heeft. “Ik heb geen statistieken van wie op mij hebben gekozen. Dat zal denk ik merendeels bestaan uit Turkse Nederlanders. Maar ik krijg soms ook brieven van autochtone Nederlanders die zeggen op mij te hebben gekozen. Dus dat verschilt.”

Met deze uitspraken brengt Koser Kaya de Nederturkse kiezer een waardevolle les bij. Turken in Nederland, en dat is een hard gelag, kiezen nog te vaak op gevoel en verwachten dat verkozen politici opereren als mondstuk van de Nederturkse gemeenschap. Niet dus. Op 4 augustus kwamen we van een kouwe kermis thuis toen Fatma Koser Kaya, die enkele jaren terug met 35 duizend voorkeursstemmen door Nederturken de Tweede Kamer in werd gelanceerd, demonstratief stond te dansen met politiek beladen objecten en gebaren uit een gevoelig verleden [de Ottomaanse ‘fez’, de pose van soefi-derwisjen (rechterhand omhoog naar God, de linkerhand omlaag naar de aarde) ]. Het gros van de (overwegend conservatieve) Turkse gemeenschap spreekt er schande van. Op zichzelf is de daadstelling van Koser Kaya niet verwonderlijk. In het D66-verkiezingsprogramma verklaart haar partij werk te willen maken van de acceptatie van ‘seksuele diversiteit en zelfstandigheid’.

Let dus voortaan op wie u stemt. Kies naar uw idealen. Kies bewust op 12 september.

Önder Kaya schrijft al sinds 2004 voor diverse media over sport, economie en politiek en is na een onderbreking van vijf jaar, sinds 2017 weer onderdeel van Wijblijvenhier. Önder droomt van een evenwichtig medialandschap en hoopt met zijn bijdragen mee te werken aan objectieve berichtgeving in Nederland.

Lees andere stukken van Önder