Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media

NOS geeft term ‘gekooid’ een nieuwe betekenis

Tussen de 200 en 300 vrouwen in Amsterdam leiden een verborgen bestaan. Ze komen zelden tot nooit buiten, vanwege gedwongen opsluiting of vanwege hun religie. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Amsterdam is gemaakt. Het NOS besteedde daar terecht aandacht aan. Aanpakken die handel. Maar wat de redactie van Wijblijvenhier.nl ook opviel is de opmerkelijke foto die in het nieuwsbericht is het gebruikt.

Voor ons een reden om de NOS in het kader van wederhoor (schijnt een journalistieke principe te zijn) een email te sturen:

Beste redactie,

Hartstikke goed dat u aandacht besteedt aan de schrijnende situatie waar vrouwen anno 2012 zich blijkbaar nog steeds in bevinden. Maar kan iemand ons het verband tussen de foto (twee vrouwen met hoofddoek op een bankje), de titel en de strekking uitleggen? In het artikel wordt er namelijk gesproken over vrouwen die het huis niet uit mogen/kunnen. En vervolgens zien we twee vrouwen met hoofddoek die van het prachtige uitzicht genieten.

Kortom, wij vinden de foto nogal misleidend.

Ben u het daar mee eens? Zo niet, dan ontvangen we van u graag een toelichting.

Vriendelijke groet,

Redactie
Wij Blijven Hier

Een wederhoor op ons wederhoor hebben we echter niet ontvangen. Wat ons doet concluderen dat de NOS de term ‘gekooid’ een nieuwe betekenis geeft. Dus mocht je in het vervolg bij de NOS iets lezen over gekooide gorilla’s in Blijdorp, gekooide Arabieren in Guantanamo Bay of gekooide bonobo’s in Apenheul. Wees dan niet getreurd, waarschijnlijk zitten ze dan heerlijk op een bankje, met een uitzicht over een idyllisch meer, te genieten van het uitzicht. Uiteraard met een hoofddoekje op. 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie