Voorpagina Politiek

Clustering voor Clusterbom

Schokkend nieuws! Terwijl Nederland niet zo heel lang geleden nog bekend stond als gidsland en pionier, manifesteert het land zich nu steeds meer als onprincipiële meeloper. 

Het gaat over de clusterbom. Een bom die uit vele kleinere bommetjes bestaat en het tegenovergestelde is van de smartbomb (hoezo ‘smart’? Welke slimme bom pleegt zelfmoord?), onnauwkeurig en waarvan veel bommen niet ontploffen en felgekleurde kleine bommetjes achterlaten die net kinderspeelgoed lijken. Veel kinderen worden slachtoffers van de clusterbom, zoals enkele jaren geleden in Libanon wederom duidelijk werd na de Israelische invasie.

Aanvankelijk was het standpunt van de Nederlandse regering dat alle clusterbommen de wereld uit moeten. Echter de Nederlandse regering is 180 graden omgedraaid: nu hoeft dat niet meer. Bij een onderhandeling in Dublin vorige week samen met ongeveer honderd landen clusterde Nederland zich om ‘diplomatieke, praktische redenen’ bij de club die clusterbommen wel ok vindt. De principiele bezwaren werden voor het gemak maar even van tafel geveegd. Frankrijk, Groot-Brittanie en Canada dreigden af te haken en daarom werd er een uitgekleed verdrag getekend. De Amerikanen waren eerder afgehaakt. Dat was te verwachten voor diegenen die een beetje bekend zijn met de Amerikaanse oorlogsstrategie. Een beetje buitenproportioneel geweld is in hun ogen acceptabel en ach minderjarig kinderen, die houden de VS wel van de straat. Netjes achter de tralies!

Met deze Nederlandse clustering distantieert Nederland zich van de landen die principieel tegen de clusterbom waren. Ook mag Nederland met dit verdrag haar (meer dan duizend) clusterbommen houden, terwijl internationaal humanitair recht dit verbied. Maar helaas is dit recht niet bindend.

Gelukkig is er ook tegengas. PAX Christi voert actie tegen de clusterbom. Bisschop Ad van Luyn, voorzitter van Pax Christi Nederland, noemt clustermunitie ’in welke vorm dan ook moreel onaanvaardbaar’ en ’in strijd met de menselijke waardigheid’. Zo’n zevenduizend mensen ondertekenden op internet de petitie van IKV Pax Christi om de clusterbom tot ’ongewenst afval te bombarderen’. Onder hen prominente oud-militairen als generaal der mariniers Patrick Cammaert, commandant van verschillende vredesmissies en Kees Homan, nu defensiespecialist bij Clingendael.

Tot zo ver de geclusterde ontplofbare ‘normen en waarden’ in politiek Nederland, maar gelukkig ook het hart op de juiste plaats bij onze christelijke vrienden. Teken de petitie!

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel