Voorpagina Cultuur

“Muziek maakt geen vijanden”

Oorspronkelijk verschenen op Reliflex.nl

Gisteravond was er een interessante documentaire op tv van Mostar Sevdah Reunion. Een geweldige muziekband uit Bosnië, die traditionele Bosnische muziek maakt. Het land is een lange tijd verscheurd geweest door oorlog. “Muziek maakt geen vijanden, muziek maakt alleen vrienden. Muziek is het enige wat mensen met elkaar bindt”, zei de zanger van Reunion ook wel ‘de Buena Vista Social Club van de Balkan’ genoemd.

Muziek heeft door de eeuwen heen al veel betekend voor de mensheid. Zo behandelde men tijdens het Ottomaanse rijk mensen die leden aan blinde liefde, depressiviteit en andere geestesziektes met klassieke Turkse muziek. In het centrum van een kliniek speelde de hele dag door een orkest. Samen met het geluid van kletterend water in de grote sadirvan (fontein) zorgde die combinatie van geluid voor een helend effect op de ziel van patiënten.

Muziek is een ware cultuur op zich. Je kunt haar vinden in alle geuren, kleuren en smaken. Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde soort en er wordt vaak een hele cultuur omheen gebouwd. Mensen leven en gedragen zich naar de regels van die cultuur. Er zijn dresscodes waar aanhangers van een muzieksoort zich aan houden. Denk aan rappers, emo’s en de hippies van vroeger. Andersom is dat ook het geval. Een cultuur waar een instrument bij hoort dat typisch is voor dat land, zoals de balaban uit Azerbeidzjan en de qawwali uit Pakistan.

Buiten alle culturele aspecten om heeft religie ook zeker iets met muziek te maken. Wat moet een kerk zonder een orgel en wat moeten islamitische muziekanten zonder de deff (slaginstrument)? Sommige moslims beweren dat alle muziek die buiten de deff om wordt gemaakt haram (verboden) is. Een begrijpelijk standpunt als je vertrekt vanuit de gedachte dat muziek je kan verleiden tot zondes. Maar uiteindelijk kán ze je verleiden, dat hoeft ze zeker niet.

Zo weet ik nog goed dat een vriendin en ik naar het concert van singer/songwriter Jose Gonzalez gingen in Paradiso. Zijn eenvoudigheid, gitaar en nuchterheid hadden zo een rustgevend effect dat mijn vriendin en ik elkaar even aankeken en ons bijna twee uur lang in een meditatieve sfeer bevonden.

Yusuf Islam, ook bekend als Cat Stevens, zei het ook eens: "Het gaat om de boodschap die je wil overbrengen met het maken van muziek". Of het nu is om zielen te helen, mensen in hogere sferen te brengen, bruggen te slaan of saamhorigheid te creëren. Muziek is veel te mooi om op te moeten geven…