Voorpagina Maatschappelijk

En… knuffelen maar!

Oorspronkelijk verschenen op Reliflex.nl

Mijn oma uit Turkije is voor twee maanden op vakantie in Nederland. Ze bezoekt musea, kerken, parken en buurvrouwen. Heel veel buurvrouwen. Een rondje lopen door de buurt in de schemering staat ook iedere avond op haar schema. Met oma aan mijn arm loop ik pratend en lachend door onze wijk.

We arriveren bij een torenhoge flat met bejaardenappartementen. Ze tikt me even aan en kijkt vol verbazing omhoog. “Zit deze flat helemaal vol met bejaarden?”, vraagt oma bedenkelijk. “Ja oma, hij zit helemaal vol met bejaarden. Maar dit zijn degenen die het goed hebben. Bij sommige complexen worden ouderen pas na drie dagen of zelfs een week teruggevonden.” Mijn oma maakt afkeurende geluiden met haar tong, maar zegt even later: “In Turkije wordt het nu ook zo…”

De samenleving is inmiddels zo geëvolueerd dat ouderen ervoor kiezen om op zichzelf te wonen op hun hoge leeftijd, want ‘we moeten er niet aan denken om bij ons kind in huis te zitten’. Groot gelijk, maar hoe vaak worden ze bezocht en in hoeverre wordt er nog echt aan hen gedacht? Af en toe zie ik ouderen rondlopen die ik spontaan een knuffel zou willen geven.

Het leven in een individualistische maatschappij is niet altijd even makkelijk. Je ego is iets geworden wat je continu dient te strelen. En het is niet altijd even makkelijk om je ego het hof te maken. Want alles wat je doet, daar wil je ego ook iets voor terugkrijgen. Voor niets gaat de zon op!

Een remedie tegen dit monster? Vrijwilligerswerk. Vrijwillig arbeid verrichten in je vrije tijd voor andere mensen, de natuur of dieren. Voor een betere wereld of misschien ook om je ego te strelen. ‘Kijk wat ben ik goed!’ Iedereen heeft een eigen reden om werk te verrichten waar je ‘niets voor terugkrijgt’. Het staat tussen aanhalingstekens, omdat je er wel degelijk iets voor terugkrijgt. Voldoening, nieuwe contacten, gelukkige mensen…

Het woord vrijwilligerswerk heeft alleen zo’n stoffig imago. Het eerste wat mij te binnen schiet zijn suffe klusjes die je tegen je zin moet doen. Af en toe doen we net alsof vrijwilligerswerk is uitgestorven, maar als ik om me heen kijk dan doet bijna iedereen wel iets in zijn vrije tijd voor een betere samenleving.

Vrijwilligerswerk hoeft zich niet te beperken tot het verrichten van werk bij een bepaalde zorg- of welzijnsinstelling. Je op eigen houtje inzetten voor een betere wereld doe je namelijk ook vrijwillig. Misschien moet ik die arme lieve ouderen op straat dan ook daadwerkelijk maar gaan knuffelen.