Voorpagina Ervaringen

Faisal goes USA: Voetbal

Dude, is Amsterdam in Holland?

Het is waar. De Amerikanen zijn leuke mensen en weten het verschil echt niet. Ik neem de nobele taak op mij om uit te leggen dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland en ikzelf uit Den Haag kom. Na dit verwacht ik de reactie die ik overal in de wereld krijg zodra iemand hoort waar ik vandaan kom: How is Amsterdam like? Do they really have that? Maar nee, afgelopen week zijn de reacties anders.

‘Sorry man for what happend with Holland, they could have won the European Cup’, aldus de zoveelste Amerikaan. Je leest het goed. Ze weten niet dat Amsterdam in Nederland ligt, maar zijn wel goed op de hoogte van het EK. En dat verbaast me.

Soccer is hier populairder dan ik dacht en wint alleen maar meer aan populariteit. Maar dit is alleen maar goed, want ook wij willen het echt niet missen!

Na een beetje zoekwerk kwamen we terecht in een typisch Amerikaanse sportsbar in de wijk Westwood om Turkije-Duitsland te zien. Daar zit je dan op klaarlichte dag te kijken naar een wedstrijd met een bord nacho’s zonder kip. Heerlijk. In Nederland kijk ik de wedstrijden alleen als Nederland speelt, maar hier is dat anders. Je voelt je hier niet alleen meer Nederlander, maar ook Europeaan. Ik was wel voor Turkije…


Sportsbar

Gisteren, een paar dagen later alweer, was het Spanje-Duitsland. In tegenstelling tot de andere groepsleden – die weer in de sportsbar zitten – keek ik de wedstrijd in de sportschool van de campus na een potje raquetball. Dat is een slap aftreksel van squash. Alle televisieschermen – en dat zijn er nogal wat – zijn dan afgestemd op Wenen en de voetballiefhebbers verzamelen zich. Het is wel anders zeg dan voetbal kijken in Nederland. Het lijkt wel alsof ze kijken naar biljart in plaats van voetbal. Absoluut geen sprake van voetbalgekte. Het is dan ook geen finale van de NBA of de Super Bowl.


Voetbal in de sportschool

Spanje heeft in ieder geval gewonnen, en dat is mooi. Ik draag vandaag wel een shirt met daarop ‘Berlin’. Dat doe ik om solidair te zijn met de Duitsers en omdat het lekker zit. EK is hiermee voorbij en dat is nog mooier dan de winst van Spanje. Want, ik moet zeggen, de vraag of drugs in Amsterdam daadwerkelijk legaal is heb ik wel heel erg gemist.


Faisal blijft ruim twee maanden op Amerikaans grondgebied om te studeren aan de UCLA en daarna maakt hij een reis door het land. Als hij niet bezig is met luieren, zal hij via de website teken van leven geven.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal