Voorpagina Politiek

Een dictator in het nieuws

Gezien de hoeveelheid artikelen en nieuwsuitzendingen over Zimbabwe zou je haast gaan geloven dat Mugabe de enige dictator is in Afrika. Mugabe is inderdaad een dictator, maar lang niet de enige op het Afrikaanse continent, om maar te zwijgen over de talloze semi- en hele dictatoriale regimes in de rest van de wereld. Verder verbleken Mugabe’s wandaden (dat zijn er veel, daarover geen twijfel) vergeleken bij die van een aantal huidige dictators op het continent.

Vanwaar dan die overweldigende aandacht voor Mugabe en die stilte rondom al die andere dictatoriale regimes in Afrika?

Er sterven maandelijks 45.000 mensen door de burgeroorlog in Congo. Het afgelopen decennium zijn er 5,4 miljoen mensen gestorven! Waarom krijgen wij dat niet dagelijks te zien op het journaal? Waarom lezen we daarover niet dagelijks in de kranten? In de Hoorn van Afrika dreigt er hongersnood voor miljoenen, weinig over gelezen of gezien op tv. Hoe zat het ook alweer met Darfur? Lang geleden dat we daar iets over vernomen hebben op het acht uur journaal! Hoe democratisch is Tunesië, Gabon, Angola? Wat gebeurt er met politieke opposanten van de regimes in Libië, Ethiopië, Rwanda? Zijn er eerlijke verkiezingen geweest het afgelopen decennium in Algerije, Equatoriaal-Guinea, Ivoorkust?

Over bovenstaande weinig of niets vernomen, maar men kan de krant niet openslaan of de tv aanzetten of de tronie van Mugabe grijnst je tegemoet. Het is nu blijkbaar Mugabe’s beurt om de rol van boeman te spelen in de media totdat er een nieuwe boeman opduikt en Mugabe weer verdwijnt in de vergetelheid. Want het gaat niet zozeer om die arme Zimbabwanen of de democratie in Zimbabwe, maar om het vullen van het avondnieuws en de kranten met de hype van het moment.

Men hoeft alleen maar te denken aan de dagelijkse berichtgeving over Darfur, Birma en Tibet nog niet zo heel lang geleden. Is de situatie sindsdien in Darfur, Birma en Tibet dusdanig verbetert dat er niets nieuwswaardigs meer over te vermelden valt? Verre van, maar de hype is op een gegeven moment uitgewerkt en daarmee niet meer nieuwswaardig.

Zo zal het ook gaan met Mugabe en Zimbabwe! Over een paar weken zal de Mugabe hype over zijn en vervangen door een andere hype die dan weer een paar maanden de gemoederen bezig zal houden.

Het is maar goed dat we voor de nieuwsvergaring niet afhankelijke zijn van het acht uur journaal en de Nederlandse kranten, anders zouden we nog gaan denken dat er buiten de wandaden van Mugabe verder niets anders met nieuwswaarde te melden valt over Afrika.

Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.

Lees andere stukken van