Voorpagina Spiritualiteit

Pope riddle

Zinnebeeldig ingesteld als ik ben, smul ik altijd van beeldspraak. Metaforen zijn voor mij kleine cadeautjes en soms beschouw ik het als minikunstwerkjes van een spreker/schrijver. Waarschijnlijk ben ik daarom Nederhop gaan waarderen, vanwege alle woordspelingen en woordgrapjes . Helaas zorgt het soms eerder voor verwarring dan voor verrijking aan je boodschap. Want wat moet ik me nou voorstellen bij een “spirituele woestijn” waar Paus Benedictus XVI ons vandaag voor waarschuwde in Australië?

Want bewonder je de woestijn nou als een mooie, zonnige en rustige omgeving met verborgen oases bewoond door interessante bedoeïnenstammen? Geniet je van de koele nachten, verlicht door een sterrenhemel die niet te filmen is? Of gruwel je juist en zie je de woestijn als niets anders dan een droge, hete, ellendig groot en onbebouwd  oppervlak? Indien het laatste, is het dan wel als Paus verstandig juist in Australië, dat voor 647,497 km2 uit woestijn bestaat, dit zo te verwoorden? Hmmm..

Naja, niet erg verder… Maar wat wel een beetje klungelig is in deze woordkeuze, is dat het christendom zelf notabene een woestijngodsdienst is. Hoe kan de geografische oorsprong van een eigen religie negatief gebruikt worden? Het wordt druk in mijn hoofd.. Want ik blijf zoeken naar de beweegredenen van de Paus, ik ga er vanuit dat hij zorgvuldig zijn woorden uitkiest.

Stel we gaan uit van een beroerd droge en lege omgeving. Om ons heen, niets en niemand te bekennen. Dit zou dan symbool staan voor de spiritualiteit van de huidige mens in deze moderne wereld. Wanneer ik mij in een woestijn zou begeven zou ik nog maar 1 doel hebben, niks Wij Blijven Hier! Wij Moeten Hier Weg! Water zoeken en chillen in een oase! Jawel, de migrant in mij (genetisch erfstuk van mijn vader) komt bij me naar boven! I like to move it! Move it!

En in deze welvarende tijden, waar we met z’n allen aan het haasten, rennen, filerijden, kopen kopen kopen!, werken en nog wat meer kopen.. zijn we allemaal op de een of andere manier op zoek naar een oase aan bezinning om die eindeloze hectiek te ontvluchten.

Of je tot inkeer komt op een gebedskleed, tijdens een vakantie, door je favoriete plaat op te zetten, door te sporten of een joint uit weet te blazen. We mediteren en bidden misschien niet allemaal op dezelfde manier, maar ik ben er van overtuigd dat we dat wel allemaal op onze eigen manier doen. Ik geloof dat deze behoefte van nature in de mens zit, puur voor je gemoedstoestand. Dit kan hij dus niet bedoelen.

Ik stap toch maar weer even terug in die woestijn. Want ik wil nog steeds mijn best doen de Paus te begrijpen. Inmiddels beland ik bijna in een Fata morgana, maar we geven niet op.  Ik bevind me in de woestijn, ik ben nu zelf de Paus! Bidank fur die blume! Jawel, ik kom helemaal in mijn rol. Mooie witte jurk aan, even wennen hoor. Ik draag namelijk nooit jurken. Even mijn Max Factor concealer bij pakken om de wallen weg te werken. Maakt eigenlijk ook niet uit, geen kip te bekennen hier in de woestijn…. Ik bedenk me net dat dit een plek is waar de Paus waarschijnlijk echt niet wilt zijn (ik hoop in dit geval voor hem dat de Grote Victoria Woestijn niet een onderdeel zal zijn van de Australiërondleiding). Het kussen van de grond is onsmakelijk want dit staat gelijk aan zandhappen en er is geen kerk te bekennen. Er verdwijnen tegenwoordig steeds meer kerken, omdat het kerkbezoek zo afneemt. Heeeeej! Is dat het misschien?

Voelt Benedictus zich een beetje eenzaam en voelt hij zich zielsalleen in de woestijn. Staat de woestijn wel gewoon voor eenzaamheid. Maar als gelovige veronderstel je toch juist nooit alleen te zijn, God is toch altijd en overal bij je? Dan zou hij waarschijnlijk ons ook wel gewaarschuwd hebben voor een spiritueel onbewoond eiland. Hoewel, een onbewoond eiland klinkt best weer verleidelijk.. En verleiding is des duivels!

Tjonge, wat een opgave en dit op een zondag! Denk na, Eighty! Woestijn, geen leven, geen vegetatie.. Dat is niet waar… zelfs in de woestijn is hier en daar een verdwaald woestijnroosje, cactus en woestijnratjes te vinden.

Wacht ik weet het al! De woestijn staat voor leegte, leegte staat voor leemte en gemis. De woestijn kan ook voor droogte staan. De Paus waarschuwt ons voor een geestelijke/spirituele leegte en droogte. We zouden moeten streven naar mooie, fleurige, vrolijke en groene spirituele speelvelden waar we elkaar en het leven wat ons gegeven is respecteren. En net wanneer ik tot deze bevinding kom hoor ik van mijn lief dat het waarschijnlijk een lompe vertaling uit het Engels is, "spiritual desert". Ben al de hele middag mijn tijd aan het verdoen aan het achterhalen wat de Paus me probeert duidelijk te maken. Mooi, kan ik nu weer verder. Iemand zin in Punica?

Salaam en dikke groeten,

Eighty

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van