Voorpagina Ervaringen, Islam

The beginning of the end

De dood. Is dat het einde van iets wat mooi begonnen was? Of is het een begin van iets moois dat het ‘einde’ wordt genoemd? Deze twee vragen zullen wellicht af en toe de kans krijgen om als een gedachte rond te spoken in iemands hoofd. Voor de één kan dit zijn door een confrontatie met de dood en voor de ander is dit een onderwerp om over na te denken op een latere leeftijd. Eén ding is duidelijk. Het blijft een onderwerp dat wij maar al te graag onder de tafel willen schuiven. Een dierbare die je wordt ontnomen kan een regelrechte klap in je gezicht zijn, maar ook een doorn in het hart.

Het is iets wat we niet verwachten. En het is ook iets wat we niet willen verwachten.

"Tsja, daar moet je niet aan denken joh! Daar ben je te jong voor!" Zo een reactie krijg ik naar mijn hoofd gesmeten als ik een poging doe om er dieper op in te gaan. Het is nou eenmaal zo dat niemand mij de zekerheid kan geven dat ik nog een heel leven voor me heb. Niemand. En het enige wat ik wel weet is dat we tot Allah behoren en dat we tot Hem zullen terug keren. Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un.

Waar, wanneer en hoe we dood zullen gaan is onbekende informatie voor ons allemaal. Ik zie om me heen dat het onbekende een bepaalde angst creëert bij mensen. In dit geval, als ik voor mezelf spreek, is de enige voor wie ik angst heb Allah (swt). Uiteindelijk is Hij, de Heer der Werelden, Degene Die mij gaat oordelen.

Daarom vergelijk ik ook het leven met een examen waarvan ik elke dag vragen afleg zonder de exacte datum van de uitslag te weten. Ik krijg de kans om na te denken over de antwoorden die ik in de vorm van daden en handelingen heb gegeven.

En dat is helaas ook datgene wat ik om me heen zie, de kansen die we krijgen benutten we niet op een optimale manier. Vergeten van datgene wat er toe doet, en vergeten dat op een dag alles wat je doet en of niet doet, tegen je kan keren. Met een pure intentie, doe ik alles in de naam van Allah (swt) strevende naar het paradijs.