Voorpagina Ervaringen

Ban de banners!

Gebruikt u teveel zout? Doe nu snel de zouttest! riep de banner op de internetpagina die ik aan het bezoeken was. Normaal gesproken trekt het niet eens mijn aandacht. Ik kijk er niet eens naar. Maar nu gleden mijn ogen die kant op. En guess what? Ik ben er ook nog ingestonken door erop in te gaan en te klikken op de banner. Want gebruik ik te veel of te weinig zout?
Volgens de enquête heeft je lichaam niet meer dan 5 tot 6 mg zout nodig. Na een hele waslijst ingevuld te hebben aan wat ik tijdens mijn ontbijt, lunch en diner eet, kwam ik uit op een totaal van 6,15. Damn! De test was helemaal blij uiteraard. U eet te veel zout, daarom zou u Milner minder zout moeten nemen, was het advies. Daar komt de aap uit de mouw. Die verschrikkelijke tests worden negen van de tien keer uitgegeven door bedrijven om hun producten te promoten.

Net als de volgende zwaar misleidende banner: Postvak In (1), en erachter: Iemand is stiekem verliefd op u. Komt nu bij jou niet de gedachte op: ‘Oh die ja, die heb ik ook gezien!’ Het tweede gedeelte interesseert me niet (nee serieus niet), maar dat postvak in gedeelte trekt me als een magneet. Ik check meerdere keren per dag mijn email (al ben wel soms te laks om wat terug te sturen) en dan krijg ik sterk de neiging erop te klikken. Gelukkig heb ik de verleiding alsnog weerstaan.

De enige leuke banner waar ik me dankzij mijn ex-game verslaving door liet misleiden was het spelletje was van de Landmacht op de website van GeenStijl (ja, we moeten ook de concurrent in de gaten houden). Daarbij rijd je met een tank naar een veld waar GeenStijl medewerker Rutger uit de gaten verschijnt en je erop mag schieten. Vertrouw me, uiteindelijk ga je net zo lang door totdat aan het eind van het spel het vakje met ‘geschikt’ wordt ingekleurd.

Maar voor de rest, al die neppe reclames… misleiding alom! Datzelfde gevoel heb ik ook zo vaak met onderzoeken die worden gedaan, en kritiekloos worden geplaatst in kranten. Om daadwerkelijk te spreken van een representatief onderzoek moet het duidelijk zijn wie eraan hebben meegedaan of dit representatief is om te spreken voor een grote groep mensen en uiteraard wie heeft opdracht gegeven om dit onderzoek te verrichten. Vaak zijn opdrachtgevers datingsites, banken of voedselfabrikanten die daarmee bijna gratis reclame maken.

Ik heb het in ieder geval helemaal gehad met achterlijke banners en misleidende reclame. Dus hierbij: ban de banners!