Over je eigen leven beslissen is niet de makkelijkste keuze. Toch moesten de bewoners van verzorgingshuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort op een papiertje invullen of ze gereanimeerd wilden worden of niet. Niet ingevuld betekent namelijk automatisch niet gereanimeerd worden.
Het idee kon niet op waardering rekenen van bewoners en brancheorganisaties in de zorg. Zelfs politiek Den Haag kwam in actie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd. Het verzorgingshuis gaat het reanimatiebeleid tijdelijk opschorten.
Groot gelijk van alle commotie of een overtrokken reactie op dit beleid? Moet er sowieso een richtlijn komen op dit gebied. Wat denk jij?
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal.
Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!
Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!
13 Reacties op "Fatwa: Stekker uit reanimatiebeleid?"
Redactie, wat vinden jullie?
Jan
Ik heb geen mening over bovengenoemde keuze van de verzorgingstehuis. Ik wil vooral mijn verbazing uitspreken, dat enerzijds euthanasie door Christenen gezien wordt als ‘ongeoorloofd ingrijpen in het plan van God’; anderzijds ingrijpen om het leven te verlengen door diezelfde mensen dan weer wel een noodzaak gevonden wordt (vooral als ze zelf de medicijnen en operaties nodig hebben).
Wat is het nou beste moralisten: wél ingrijpen, of nÃet ingrijpen??? Of eigenlijk: ik hoef het niet te weten. Ik beslis zelf wel.
Het gemak waarmee sommigen menen te mogen beslissen over de noodzaak tot lijden van anderen (zelden zichzelf) als god’s wil, verbaast mij elke keer weer. Laat de morele praatjesmakers toch vooral zelf lijden en anderen met hun praatjes gewoon met rust laten en hun vrijheid gunnen. En zeker niet ingrijpende keuzes over leven en dood door een christelijke nationale wetgeving laten bepalen, of in richtlijnen van een paar dominante mannetjes laten vastleggen.
Ik kan t.a.v. bovenstaande stelling alleen zeggen wat ik zelf wil: maak me alsjeblieft niet wakker, maar gun mij mijn recht op een volgend leven in een nieuw lichaam.
Ik vind het een beetje dubbel. Ik vind het leven ALTIJD de moeite waard en vond het in eerste instantie dus raar dat er niet altijd gereanimeerd zou hoeven worden. Tot ik deze week een oudere dame hoorde zeggen dat ze oud en op was en dat ze haar de kans een natuurlijke dood te kunnen sterven niet zomaar af mochten nemen door opeens nog vanalles uit de kast te halen om haar te ‘redden’, wat geen ‘redden’ zou zijn maar ‘uitstellen’ van wat toch gebeuren gaat.
Aan de andere kant ken ik een gezin dat tegen dokteradviezen in geeist heeft dat hun pasgeboren en zwaargehandicapte zoon WEL gereanimeerd werd. Volgens de artsen zou hij geen enkele kwaliteit van leven hebben en sowieso maar enkele dagen in leven blijven. Het is nu 7 jaar later en de jongen is weliswaar zwaar gehandicapt, maar ook vet gelukkig: ik ken namelijk niemand die ik vaker zie lachen dan hem.
Kortom: Ik weet het niet…
tjonge jonge Alison, jij doet hetzelfde met christenen als je een ander verwijt met moslims te doen. Wij hebben ook niet stil gezeten hoor, euthanasie, abortus, homohuwelijk, we vinden het allemaal best, zolang ze maar geen wicca worden ;-)
“Ongeoorloofd ingrijpen in het plan van God”, ha, ik ziet niet bij de SGP hoor. Sinds de reformatie worden christen geacht toch ook zelf een beetje na te denken. Ik weet niet of je de naam van het Gasthuis heb gelezen, maar Sint Pieter lijkt mij geen atheist te zijn geweest. Blijkbaar heeft deze secte wel respect voor datgeen wat de persoon zelf wil.
Groetjes,
Herman
Als je iemand niet reanimeert omdat deze geen briefje heeft ingevuld dan zie ik dat als dood door schuld en dus als een strafbare handeling. Ik kan mij wel voorstellen dat je iemand niet reanimeert als deze zelf heeft aangegeven dat niet te willen. Maar dat moet je zeker niet gaan omdraaien. Wij reanimeren niet tenzij … vind ik echt van de gekke.
simon
jij verzind er iets bij; “indien er geen briefje zou zijn”.
elke bewoner wordt gevraagd want zijn wens is en dat wordt vastgelegd, punt en aan de wens wordt gehoorgegeven. Ik begrijp echt de ophef niet.
Ik ben zelf een groot voorstander van de pil van Drion en zou het niet prettig vinden als men mij reanimeert omdat dat de standaard procedure is terwijl ik dat niet wens.
De politiek schreeuwt van dit mag niet, echter men vergeet dat er dermate bezuinigd is in de zorg zijn dat het personeel amper in staat is te reanimeren.
@ Herman
Protestanten zijn idd vaak pragmatischer dan katholieken die naar de paus luisteren. Ik vind het fijn om te horen dat men zelf ook steeds meer afstand neemt van het middeleeuwse totalitairisme ;)
Zo’n gedachtegoed werkt nog wel op allerhande plekken door. Als je er zelf in zit als autochtone Nederlander is dat misschien soms moeilijk te zien, want gewoon.
Ben het wederom met Vele eens (dokter, wat is er aan de hand? :) )
Als in situaties waar elke seconde telt eerst in de administratie nagegaan moet worden, of iemand een briefje heeft ingevuld, wordt in de praktijk eerst gereanimeerd en dan zeggen ze niet meer ‘oops, sorry, we maken het ongedaan’. Nee, ze zeggen (zie #2) ‘sorry, euthanasie terwijl er volgens *ons* nog kwaliteit van leven is; mag niet, is strafbaar. Hier is uw rolstoel.’
alison, we moet toch gaan oppassen, dit wordt gevaarlijk(:
Vele: “jij verzind er iets bij; “indien er geen briefje zou zijn””.
Ik begrijp van de directeur dat niet iedereen het briefje heeft ingevuld. En uit de media heb ik begrepen dat men niet reanimeert tenzij men heeft aangegeven dat wél te willen. Als ik beide gegevens combineer dan lijkt het mij potentieel strafbaar. Het uitgangspunt lijkt mij in ieder geval te moeten zijn dat je reanimeert tenzij iemand uitdrukkelijk heeft laten vastleggen dat niet te willen.
Als er geen briefje is dan zullen ze, volgens de huidige norm, moeten reanimeren. Twijfel er egter aan af ze in verzorgingshuizen ten alle tijde capabele mensen hier voor aanwezig hebben.
Zo’n briefje, of registratie is echt geen tovermiddel. Misschien was de registratie wel 5+ jaar geleden en is de situatie sindsdien drastisch veranderd. Gezien de hoeveelheid foute belissingen die ondanks brief/registratie voor/tegen onvermijdelijk en bij gebrek aan beter genomen zullen worden is het volgens mij echt simpeler en beter om elke keer ter plekke te beslissen – op basis van empirische richtlijen en daar kunnen uiteraard instructies en voorkeuren van persoon en familie, waar bekend, in betrokken worden. In NL wordt vaak gedacht het met een nieuwe stapel papier en werk (lees: registratie en regel) op te kunnen lossen, terwijl feitelijk het probleem alleen maar verplaatst wordt en we elkaar met zijn allen zinloos aan het werk houden; ingenesteld in een comfortabele vangnet van schijn.
Bejaarden gaan uiteindelijk dood. That’s Life. En natuurlijk worden verder gezonde mensen gereanimeerd door personeel.
Belangrijker is idd of er wel personeel beschikbaar is om dit alles waar te maken.
Niet zo lang geleden heb ik in mijn omgeving meegemaakt dat iemand vanaf zijn vakantieadres aan de telefoon zat en moest mededelen dat zijn moeder niet gereanimeerd wilde worden terwijl ze met haar bezig waren. Zo stierf zij tijdens dat telefoongesprek. Ik vond het schokkend maar iets meer over de geschiedenis van deze vrouw wetend wel een juiste beslissing. Maar je zal dat moeten zeggen over je eigen moeder! Erg moeilijk lijkt mij dat.