Voorpagina Ervaringen

Vaarwel

Langzaam overzie ik alles in mijn kamertje in mijn ouderlijk huis. Met de ingang van het nieuwe schooljaar moet ik mijn vertrouwd bedje voor een lange periode missen. Niet alleen mijn kamer, maar ook de stad waar dit alles in staat. De stad waar ik voor het eerst mijn ogen open deed.

Niet altijd spreek ik vol lof over de stad waar ik de grond voor het eerst onder mijn voeten voelde. Saai, suf, boers, klein. Een groot dorp of een stad met een boerenmentaliteit. Ons kent ons. Wars van alles wat anders is. Maar toch moet ik zeggen dat ik tijdens een fiets- en busrit de stad even anders begon te analyseren. Mijn bus rijdt langs het ziekenhuis waar mijn moeder na een moeilijke bevalling van bijna 24 uur mij in haar armen heeft gesloten. In dat ziekenhuis hebben we ook minder mooie momenten beleefd. Toen mijn broertje naar de eerste hulp is gebracht met een snijwond in zijn been nadat ik de deur in zijn gezicht dichtsloeg en hij die wilde tegenhouden door zijn been tegen de glazen onderkant af te zetten.

Op de fiets reed ik via de weg die ik altijd nam van ons oude huis naar de middelbare school waar ik op had gezeten. Aan het einde van de straat waar de school zich bevindt, staat een praktijkschool en de leerlingen van die school vonden het erg leuk om ons met enige regelmaat uit te maken voor ‘stuutjes’, omdat wij de theoretische leerlingen waren. Wat verderop fiets ik langs mijn basisschool met pal erachter de katholieke kerk. In mijn klas was ik het enige moslimmeisje dat, samen met een protestantse en atheïstische jongen, op woensdagmiddag in de klas een boek moest lezen, terwijl de overige leerlingen naar de kerk gingen om hun communie voor te bereiden. Wat kwam ik toch graag in die kerk. Mijn vader gaf me toestemming om een paar keer met het kerkkoor mee te zingen. Een keer in de week gingen we na school met clubje meiden erheen om liederen te zingen en getrakteerd te worden op limonade en een koekje. Na vijf keer vond mijn vader dat voldoende.

En zo kwam ik steeds langs plekken die mij zoveel herinneringen naar boven brachten. Dit is de stad waar ik met het opendoen van mijn ogen nog niet wist wat me in het leven te wachten zou staan. Huilend ben ik begonnen aan een leven in een wereld die om te janken is. Niet alleen om te janken, maar ook te huilen. Huilen van de schoonheid en geluksmomenten in het leven. Momenten die zitten in het aanschouwen en waarnemen van zonnestralen, de wind die de bladeren van een boom doet knisperen, ijverige mieren, fladderende vlinders, regendruppels die een voor een uit de hemel vallen, de geur na een plensbui, rennen door een eindeloze wei, een lach van een stralende ziel op depressieve dag of gewoon van die momenten die je uit het niets overvallen en waarbij je in een keer het licht ziet. Alles om je heen vervaagt, je mondhoeken krullen langzaam omhoog krullen, tot in de topjes van je vingers ervaar je het levensgeluk, het piekeren houdt op en je denkt: ‘Het is goed zo’.

Inderdaad Eindhoven. ‘Het is goed zo’. Bedankt voor de vele mooie momenten in mijn leven. Stiekem, diep in mijn hart, voel ik nu al gemis. Ga jij me ook missen?