Voorpagina Algemeen, Opmerkelijk

Rijke Arabieren doen aan ‘weduwshopping’ in Syrische vluchtelingenkampen

Washington Post meldt dat rijke Arabieren uit de Golfstaten naar vluchtelingenkampen in Jordanië afreizen om jonge Syrische weduwen te trouwen. Hoewel de meeste ouders liever niet hebben dat hun ouders trouwen met een niet-Syriër, is de verleiding vaak moeilijk te weerstaan. Het zijn vaak tragische verhalen van gezinnen die verscheurd zijn, zowel in emotioneel als financieel opzicht. Een bruidsschat van 5000 dollar is dan moelijk te weerstaan, vooral wanneer je nog een heel gezin te voeden hebt: “Abu Yousef said he had consented to an arrangement proposed by a 55-year-old retired Saudi engineer as an opportunity to provide for his widowed daughter, 27, and her three children.”

photo credit: balazsgardi via photopin cc

Momenteel stromen er per dag honderden Syriërs de vluchtelingenkampen binnen. Naar schatting zjin er 326.000 Syriërs ontheemd. Deze worden door humanitaire organisaties als Kitab al-Sunna opgevangen, die de uithuwelijking vaak ook faciliteren. Via online en offline netwerken brengen zij mannen met vrouwen in contact. Op de vraag of dit moreel wenselijk is antwoorden ze: ‘Dit is geen uitbuiting, maar liefdadigheid.’  Veel mensen zijn tegen deze praktijken. Syriërs reageren woest op deze trend: ‘Het feit dat we onze huizen verloren hebben, betekent nog niet dat onze vrouwen voor het oprapen liggen.’ Experts zeggen dat dit probleem alleen toeneemt. Steeds meer mensen die betrokken zijn bij deze ‘ruilhandel’ vinden hun weg naar de kampen en gaan daar aan de slag als vrijwilliger.

Washington Post: In a Jordan camp, outsiders seek Syrian brides

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie