Met bijna een miljoen moslims in ons land lijkt er meer draagvlak te zijn ontstaan voor onze ietwat afwijkende wensen, en dat is duidelijk in de markt terug te zien. Zo heb je de halal hypotheek, het AH halal vleesassortiment, islamic dating en sinds kort een islamitisch tijdschriftenvariant voor de kleintjes onder ons. M-kidz is het enige tijdschrift voor islamitische kinderen in Nederland en beoogt een doelgroep van kidz van 7 t/m 11 jaar. Maar het is zeker ook een leuk alternatief voor degenen die het moslimkind in zich nieuw leven willen inblazen.
M-kidz onderschijdt zich door zich te richten op alle kinderen met een islamitische achtergrond, zonder onderscheid te maken in cultuur of afkomst.
‘Tot nu toe zag je veel bladen die een bepaalde groepering probeerden aan te spreken. Zoals Mzine voor de Marokkaanse gemeenschap schrijft, bijvoorbeeld. Daar onttrekken we ons aan.’
In de schrijfwijze wordt er gebruik gemaakt van jeugdjournaaltaal om basisschoolgaande kinderen kennis bij te brengen over religie, normen en waarden en hun omgeving door middel van avontuurlijke verhaaltjes en leuke wetenschappelijke proefjes. Een echte ‘M-kid’ is volgens hoofdredactrice Loubna Feghouli open, leergierig, trots op zijn religie en bewust van zijn omgeving. Het concept achter dit blad ontstond een jaar geleden toen Loubna naast alle bestaande boeken voor moslimkinderen, een terugkerend en amuserend tijdschrift miste.
‘We zijn niet zo lang bezig maar rekenen nu al op een groep toegewijde vrijwilligers die goed doelgroepgericht schrijven. We proberen alle zaken in en rondom de islam met een andere invalshoek te vertellen en de kinderen op een leesplezierige manier te stimuleren om zich zowel op school als voor hun religie in te zetten.’ Elke maand worden kidz getrakteerd op leerzame en aanlokkelijke verhalen over de geschiedenis van de islam en onze profeet (vzmh), ondersteund met een vergemakkelijkte uitleg van Koranverzen en Ahadith (overleveringen).
De 31-jarige Loubna lijkt hiermee een gat in de markt te hebben gevonden. Haar commerciële achtergrond komt goed van pas bij het opzetten van dit exclusieve blad. Naast haar drukke baan als moeder van twee kinderen vindt ze ook de tijd om de leiding en de promotie van M-kidz op haar rekening te nemen. ‘Ik ben de initiatiefneemster en doe dus alles wat bij het sturen van een blad komt kijken. Hoewel het blad zich nog in een vroeg stadium bevindt, heb ik al plannen over een mogelijke uitbreiding van het concept. Zo hoop ik in de toekomst een vrouwenblad te kunnen publiceren en zo verschillende doelgroepen in de islam aan te spreken, inshAllah.’
Ze mag klein zijn begonnen maar haar plannen zijn bovenal groots. ‘Momenteel zijn we blij met iedere aanmelding voor het abonnement maar als dit goed aanslaat, wil ik hetzelfde concept introduceren in meerdere landen in Europa. M-kidz snijdt allerlei islamitische onderwerpen aan maar draagt er ook aan bij dat jonge kinderen een gezonde ambitie ontwikkelen. Zeker omdat ze rond hun elfde jaar al geconfronteerd worden met hun school- en studiekeuze. ‘De vroege vooraanstaande islamitische geleerden waren in hun tijd ook grote wetenschappers. Zij moeten daar ook de vanzelfsprekendheid van inzien.’
Moslimsouders kunnen vanaf januari hun kinderen voeden met de verzadigende kennis die M-kidz biedt. InshAllah vindt onze islamitische kroost daarin het plezier en lering dat het verdient!
39 Reacties op "M voor…. M-kidz!"
sukses ermee!
Het N-Amerikaanse tijdschrift ‘Muslim Girl’ is een leuke glossy voor jongvolwassenen van alle etnische (islamitische) achtergronden
http://www.muslimgirlworld.com/mgmag/
Dragen meisjes van de doelgroep (7 – 11 jaar) op foto’s, plaatjes of tekeningen in het blad een hoofddoek?
Als dat zo is, is er genoeg reden om het te wantrouwen (vanwege die jonge leeftijd). Als dat niet zo is, succes ermee.
(Bij dat roze plaatje van dat meisje is niet helemaal duidelijk of ze een hoofddoek draagt)
Het spijt me, maar dat is meteen de belangrijkste vraag. Ik weet namelijk inmiddels hoe zulke dingen werken.
Hallo,
Als moslim wantrouw ik dit soort dingen altijd. Vooral de combinatie: commercieel, gat in de markt en religie. Bovendien doet het me ook denken aan de Evangelisten in de Verenigde Staten, die op een nare manier religie commercieel uitbuiten. Op zich heb ik geen problemen met tijdschriften die bepaalde doelgroepen aanspreken. Vooral omdat veel moslimkinderen zich niet bepaald aangesproken voelen tot tijdschriften waarbij er, bijvoorbeeld, op een hele gestoorde manier seksuele voorlichting wordt gegeven.
Het tijdschrift wil bovendien op een simpele manier een interpretatie geven van Koranverzen. Er bestaan diverse interpretaties van Koranverzen; wie beslist er binnen de redactie wat de juiste interpretatie is? En wat is simpel? Is dat uberhaupt wel mogelijk?
Persoonlijk denk ik dat veel dingen binnen deze context onhaalbaar zijn.
mvg
Leuk, gratis reclame
Hey, heel goed idee! Het is goed dat ook aan die doelgroep wordt gedacht. Ik vind dat kinderen van die leeftijd (vooral met Islamitische achtergrond) zich al snel zouden moeten gaan interesseren in lezen, maakt niet uit waarover.
Zo heb je twee vliegen in een klap!
@Joepster
“Het tijdschrift wil bovendien op een simpele manier een interpretatie geven van Koranverzen. Er bestaan diverse interpretaties van Koranverzen; wie beslist er binnen de redactie wat de juiste interpretatie is? En wat is simpel? Is dat uberhaupt wel mogelijk?”
Je doet bijna alsof de interpretaties zover uiteen liggen dat er praktisch geen overeenkomsten zijn. Als het hoofzaken betreft is daar volgens mij weinig verschil in te vinden. Zeker niet als het om zaken gaat die aan kinderen mee wil geven; je wilt deze niet doodgooien met complexe theologische vraagstukken, maar gewoon simpele zaken als niet liegen of gemeen zijn tegen anderen, luisteren naar je ouders, je gebeden verrichten, etc., etc., etc…
Uiteraard zullen de makers van het tijdschrift een bepaalde voorkeur hebben (het zijn gewoon mensen net als jij en ik) op de punten waar er verschil is, dat is toch met alles het geval, dus ik zie je punt niet echt. Uiteraard is het dan aan de ouder van het kind of deze vind dat het blad een goede uitleg omtrent deze zaken geeft of dat het toch steekjes laat vallen.
Mensen! We hebben het hier over een blad voor kinderen! Het gaat hier niet om het weergeven van een juiste interpretatie maar het voor die doelgroep ook duidelijk maken dat er meerdere interpretaties mogelijk zijn! Simpel is niet meteen anders, het is gewoon simpel. Nooit gehoord van synoniemen? Hoe zij dan weer de oorspronkelijke teksten verwerken valt alleen te beoordelen als je het blad doorneemt (of bestudeert)!
Maak een blad voor kinderen met verschillende achtergronden.
Zonder het voor ons, volwassenen, blijkbaar zo belangrijke religieuze geneuzel.
Laat kinderen zelf richting bepalen ipv hen weer eens zonder te vragen van alles op de dringen.
Dat je in je layout en vraagstelling bepaalde zaken in acht neemt is begrijpelijk.
Allemaal weer bedoeld om kinderen zo vroeg mogelijk lastig te vallen met de religieuze doctrine. Want, zo vinden wij, dan zijn de kids al vroeg bewust van hun indentiteit!
Laat kinderen lekker kind zijn. Christelijk, islam, jehova etc etc kinderen zijn op de eerste plaats kinderen(mens) daarna krijgen ze pas een identiteit.
Ik vind het een geweldig initiatief om dit tijdschrift voor moslimkids op te richten.
Hoe eerder kennis over de islam, hoe beter!
Goed initiatief! Succes ermee.
@ #8 Anoniem
[quote]Maak een blad voor kinderen met verschillende achtergronden.
Zonder het voor ons, volwassenen, blijkbaar zo belangrijke religieuze geneuzel.
Laat kinderen zelf richting bepalen ipv hen weer eens zonder te vragen van alles op de dringen[/quote]
Een ouder zou geen goede ouder zijn als deze niet datgene zou overbrengen aan een kind waarvan de ouder denkt dat het goed is voor dat kind. Als je als moslim overtuigd bent dat dit de waarheid is en dat je hier profijt van zult hebben in dit leven en hierna, dan is het je plicht dit over te brengen.
Als je denkt dat de Islam (of iets anders) HET kwaad op de wereld is, dan hoor je je kind ertegen te beschermen. Ik ben uiteraard van mening dat het niet zo is, maar ik heb het even over de perceptie van een ouder over zaken die wel en niet goed kunnen zijn voor het kind.
Daarnaast heb je zat andere bladen voor kinderen en niet zo eentje. Begrijpelijk dat je iets doet wat er nog niet is…
Masja Allah, wat een goed intiatief!! Het proefnummer ziet er prachtig uit. Ik kan niet wachten tot januari! Moge Allah je belonen en verder helpen, insja Allah.
@Johanna
“Leuk, gratis reclame”
wat versta jij eigenlijk onder reclame? Waarschijnlijk kritiekloos schrijven, gok ik dan maar…
@ anoniem
“kinderen zijn op de eerste plaats kinderen(mens) daarna krijgen ze pas een identiteit.”
“kind zijn” is al een identiteit, een moderne, westerse bovendien; niet dat ik daar tegen ben (voor de duidelijkheid). Het anders over kinderen denken dan als ‘kleine volwassenen’ is iets recents uit onze eigen cultuur.
Ik ben het met Karim eens, die stelt:
“Een ouder zou geen goede ouder zijn als deze niet datgene zou overbrengen aan een kind waarvan de ouder denkt dat het goed is voor dat kind.”
een geloof meegeven lijkt voor mij in zeker opzicht op een muziekinstrument leren spelen: als je het vroeg leert, heeft dat grote voordelen voor de rest van je leven (als je in dat geloof blijft)
@ Anoniem
Taste the irony…
in mijn bijdrage
Een aantal van jullie reacties doet mij enigzins denken aan het zogenaamde ‘Tabula Rasa'(onbeschreven blad). In een samenleving waarin een consensus bestaat over het beschrijven van het blad (het kind) met deugd, zelfbewustzijn en plichtsbesef is het niet meer dan normaal dat we deze taak aan de schrijfers(ouders)van het blad overlaten. Zij zijn degene die deze taak moeten vervullen en de kleur van de gebruikte tekst moeten invullen. Aan hen is deze taak wettelijk toegekend.
Alle religies komen overeen in de waarden die ik al benoemde, de context en perceptie waarin het beïnvloeden van het kind geschiedt is niet meer dan een verantwoordelijkheid die de ouder draagt(zeker als dat geen mogelijke schade kan berokkenen.
Dit blad is voor allen die er geïnteresseerd in zijn en de nut ervan inzien om deze vervolgens in hun ouderschap toe te passen. Er wordt immers niemand wat opgelegd.
you have spoken S.:-)
@johanna
Apparently you didn’t taste mine…
# 8
” Allemaal weer bedoeld om kinderen zo vroeg mogelijk lastig te vallen met de religieuze doctrine. Want, zo vinden wij, dan zijn de kids al vroeg bewust van hun indentiteit! ”
Als er één ding is geweest in mijn leven waar ik ( en vast ook andere mede moslims) mijn energie-kracht vandaan heb gehaald als kind zijnde, is het wel mijn geloof. Waarom meteen zo negatief ( lastig vallen? ), als het in vele gevallen ook positief kan uitpakken? Het is maar net de vraag, op wat voor een manier de Islam wordt overgebracht. GEEN enkele indoctrinatie, heeft een goede invloed op een kind – mens in zijn algemeenheid. En dat. Dat is het verschil :) Een kind moet de ruimte krijgen om na te denken, om fouten te maken, en om dingen te vragen indien hij dit nodig vindt. En wat vooral essentieel is, is de manier waarop het wordt overgebracht. Bij mij werd dat als kind zijnde ( nu ook nog ) op zo een milde, zorgzame, niet drukkende manier gedaan dat ik het gevoel had – kreeg dat me niks werd opgelegd. Zowel op het gebied van geloof, als op andere vlakken is dit van belang. Waarom? Uiteindelijk maak je toch zelf de keuze om meer te doen met de informatie die je tot je hebt gekregen of juist minder.That’s life.
Somaya Akachar, ik wens je bij deze nog een keer van harte welkom op wijblijvenhier :) Moge er nog meer leerzame, interessante, leuke stukken komen inshAllah.
Hallo,
Ik verbaas me enigzins over de ondoordachte conclusies die hieruit voortkomen. Zo wordt er gerefereerd naar wantrouwen, commerciële uitbuiting en religieuze indoctrinatie en wordt er voorbij gegaan aan de werkelijke doelstelling van het blad puur om het cynisme.
In feite is een gezonde dosis scepsis alleen maar gunstig voor de ontwikkeling van het nieuwe product/project in kwestie.
Daarbij heb ik echter een paar vraagtekens:
-Is het genoemde wantrouwen niet eerder angst voor een jonge zelfbewuste islamitische generatie? Een waarvan de grenzen al op jonge leeftijd zijn afgebakend en bij de angsthazen onder ons de vrees bestaat dat ze in een radicale isolement dreigen te komen en zichzelf de Nederlandse identiteit onttrekken?
-Voordat er überhaupt gesproken kan worden over commerciele uitbuiting, dient men eerst naar de aard van de uitbuiting te kijken. Het blad biedt ouders de kans om zich voor een vrijblijvend proefnummer aan te melden. Gratis. Waarna deze het jaarlijkse abonnement(bestaande uit 10 nummers) voor 3 tientjes kunnen aanschaffen.
#3.
Uitbuiting? Mwuah… verdien je zo weinig? Tjah; Ik ga voor het gemak ervan uit dat je weet hoe een product tot stand komt en dat er dus productiekosten aan zijn verbonden. Denk dus daar eerst aan voordat je vergelijkingen treft met de Evangelische VS.
En tot slot…
-Wanneer is er sprake van religieuze indoctrinatie?
Het blad kan hoogstens fungeren als ondersteuning bij een islamitische opvoeding. Het indoctrineren van een bepaalde religie kan alleen geschieden als daar manipulatieve maatregelen voor worden getroffen.
Er hangt een sterke connotatie aan het woord. Hierbij wordt geimpliceerd dat het kind in kwestie op onaanvechtbare wijze wordt overtuigd van bepaalde opvattingen. Het is en blijft een voorbarige conclusie, al is het alleen omdat het Nederlands kind buitenshuis voldoende wordt blootgesteld aan een kritische kijk op zijn of haar geloof.
We kunnen het hier hoogstens over ouderlijke beinvloeding hebben. Helemaal gebaseerd op het recht van ieder mens om zelf inbreng en invulling te geven aan het ouderschap.
Meryem, bedankt voor je welkomst bij WBH en je zinnige reactie.:)
Gegroet!
Somaya Akachar
Vroeger, vele jaren geleden, in mijn jeugd, was er een blad voor de Katholieke jeugd. Het heette ‘De Engelbewaarder.’
@ S:
“Er hangt een sterke connotatie aan het woord. Hierbij wordt geimpliceerd dat het kind in kwestie op onaanvechtbare wijze wordt overtuigd van bepaalde opvattingen. Het is en blijft een voorbarige conclusie, al is het alleen omdat het Nederlands kind buitenshuis voldoende wordt blootgesteld aan een kritische kijk op zijn of haar geloof.”
Goed punt. Er wordt bijna gesuggereerd dat kinderen die een islamitische opvoeding genieten, 24-7 te maken hebben met wat ze wordt overgedragen. Ook zij maken deel uit van de Nl. samenleving en worden (al dan niet overheersend) blootgesteld aan andere uiteenlopende visies. Dit blad is er slechts een van.
S: “Is het genoemde wantrouwen niet eerder angst voor een jonge zelfbewuste islamitische generatie?”
Zorg. Geen angst. Gewoon zorg om kleine kinderen. De meisjes. Wat hen opgedrongen kan worden, wat gepropageerd kan worden. Ik weet hoe zulke dingen werken, S.
‘Ik’ zegt vervolgens: ze worden blootgesteld aan andere uiteenlopende visies, dus wat is het probleem.
Ik neem aan dat deze persoon bedoelt: andere visies buiten de islamitische gemeenschap. Het probleem is dat die visies niet voor hen gelden. Want afkomstig van buiten hun gemeenschap. Een beklemmende gemeenschap. Waar ze niet uit mogen. Met willekeurige door mannen bedachte regels. Ik ben geen islamangsthaas of welk voor mooi woord daar tegenwoordig voor bestaat. Ik zie in de praktijk hoe dit werkt. De gemeenschap werkt troostend maar ook beklemmend. Ik zal de vraag meteen nog een keer stellen:
Dragen meisjes van de doelgroep (7 – 11 jaar) op foto’s, plaatjes of tekeningen in het blad een hoofddoek?
Alles wat ik nu doe, is naar dat roze silhouet staren van een meisje met lang haar en een lange jurk.
Allereerst wil ik iederene hier bedanken voor de positieve reacties
@Thijs
Om je hoofddoekjesvraag te beantwoorden. Ja,in het blad dragen sommige meisjes een hoofddoek en anderen weer niet.Waarom, omdat dit ook in de echte wereld zo is. De kinderen moeten in de verhaaltjes voelen dat het over hen gaat.
Ook het meisje in het logo draagt een hoofddoek. Hoe moet het anders duidelijk zijn dat M-Kidz voor islamitische kinderen is bedoelt. Op deze manier herkennen ze zich meteen. Ook de meisjes die geen hoofddoek dragen,maar wel moslim zijn weten dat M-Kidz ook voor hen is bedoelt.
Mvg
Ik ben blij met de komst van het blad. Ik heb twee dochters en ik wil dat ze zich thuisvoelen in Nederland, zo een blad kan mede dat gevoel teweegbrengen. Dit initiatief past ook in het rijtje van een islamitische partij (islam-democraten) of een islamitische omroep (zenith), het geeft aan dat moslims een bijdrage willen leveren aan Nederland vanuit hun achtergrond.
MashAllah! Wat een goed initiatief… of het blad idd bruikbaar is, valt nog te beoordelen maar ik vind dat we naast alle bestaande onzin glossy’s wij als (opvoedende) moslims recht hebben op zo’n tijdschrift! Succes ermee!!
Leuk. Het enige glossy maandelijkse magazine zal het best wel eens kunnen zijn. Het enige tijdschrift voor deze leeftijd zeker niet. Zie http://www.alnisa.nl en klik door naar bladen.
Ha Amna dat dacht ik ook meteen. Mijn dochters zijn al jaren op een blad van Al Nisa geabonneerd.
En er is ook een tijdje een glossy geweest ,maar ik weet niet meer hoe die heette.
Leuk initiatief…Mijn ervaring is wel dat zulk soort bladen snel aan hun einde komen…denk maar aan Choide, onze oemma…dus zet hem op en maak dr wat leuks van zolang het duurt…
Thijs, ik deel je zorgen over het behoofddoekte meisje. Ik zou zo graag willen dat moderne moslims daar eens afstand van zouden willen doen, van die seksualisering van kinderen. M-Kidz zegt: ‘hoe moet het anders duidelijk zijn dat het voor moslimkinderen is bedoeld’? Daarmee wordt gesuggereerd dat de hoofddoek het allerbelangrijkste kenmerk is voor moslimmeisjes. Ook voor moslimmeisjes vanaf zeven jaar. Nou, ik weet wel weer waar de klepel hangt.
Ik ben wel benieuwd naar de inhoud van het blad. Gaat het blad zich afzetten tegen de seculiere Nederlandse maatschappij? Gaat het kinderen dwingend leren wat goed is en wat fout is? Ik zal het met argusogen aanzien.
Kijk je ook met argusogen naar tijdschriften voor kinderen waar ze half bloot ten tonele worden gevoerd, waar ze geconfronteerd worden met foto’s van popidolen of soapsterren gefotografeerd inde meest uitdagende posities en waar ze zo ongeveer dwingend een vrije sexuele moraal krijgen opgelegd??? En waar wordt gesuggereerd dat makeup en sieraden en zoveel mogelijk laten zien van het gebied rond je navel het allerbelangrijkste kenmerk van een meisje is??? Ik ben niet benieuwd naar de inhoud van dergelijke bladen die ken ik nou wel.
Ina, volgens mij overdrijf je schromelijk. Daarbij prefereer ik nog altijd de vrije sexuele moraal boven de onderdrukte en verstikkende starheid ten opzichte van seksualiteit zoals die in de religies wordt bevolen.
Want vrijheid is het hoogste goed. En behoofddoekte meisjes van zeven, dat riekt voor mij naar pedoseksualiteit en kinderporno. Kinderen zijn kinderen! Geen kleine mannetjes of vrouwtjes!
@Amna & Ina,
Thankx dames, gelukkig waren jullie me al voor.
Anti wa Anta is zeker geen glossy, maar hartstikke leuk voor kinderen en iig niet commercieel.
Andere bladen komen idd snel aan hun einde. Anti wa Anta begint al de zevende jaargang. Alhamdulillah
@Amina
Wat is er mis met commercie?
@Amina
Klinkt een beetje afgunstig. Afgunstig is niet helemaal het juiste woord, maar in ieder geval negatief. Klopt dit? En zo ja, waarom? Zoals hierboven ook al gezegd is door anoniem, wat is er mis met commercie. En waaromdoe je niet gewoon du3a dat dit blad ook succesvol zal zijn insjaAllah. Alsof onze kinderen genoeg kwalitatief hoogwaardige alternatieve hebben. En verdre gaat het niet alleen om de inhoud. Het gaat om het totaalplaatje, zowel het uiterlijk alsook de moeite die je moet doen om de doelgroep te bereiken.
In ieder geval voor onze kinderen zijn beide initiatieven goed. Waarom ondersteunen we ze dan ook niet allebei, al is het alleen maar in onze du3a.
wa salaam
@Anoniem & Naas
Voor mij is er niets mis met commercie, alleen in de overige reacties werd daar negatief over gedaan.
Het klonk idd een beetje afgunstig, dat was zeker niet de bedoeling. Want ik gun hen echt het succes. Er is zeker een tekort aan dit soort bladen.
Ik besef hierdoor alleen weer des te meer dat wij altijd te weinig hebben gedaan aan promotie waardoor te weinig mensen op de hoogte zijn van onze jongerenbladen.
Daar zullen we dan maar snel eens iets aan gaan doen insjaa’Allah.
Alvast bedankt voor je dua’.
wa salaam
@Amina
Je bent zelf betrokken bij an-nisa?
@ Naas,
Ja, de jongerenbladen zijn ‘mijn kindjes’ en ik doe de eindredactie.
Ik heb M-kidz ontvangen…en ik moet zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben. Veel spelfouten, er is met pen ingeschreven (omdat men een ‘zinnetje’ van ayat kursi vergeten was). Tevens vond ik ook etensresten in mijn blad (bah). Het was ook niet echt volledig…op het voorblad stond puzzle maar die was nergens in het blad te vinden…kortom veel slordigheidsfouten…jammer. Ik moet helaas zeggen dat ik leukere bladen ben tegengekomen…
Ik het ´m ook ontvangen. Op de voorkant staat helemaal geen puzzel.
Raar