Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk, Opmerkelijk

In Holland staat een moskee…

Het zijn er eigenlijk best veel, hon-der-den. En niet alleen in Nederland, heel Europa wordt er zowat mee volgebouwd. En ze gaan verder: Amerika, Canada, Australië, etc… Voorheen waren het garages, oude huizen en winkelpanden en later werden het schoolgebouwen en leegstaande kantoorpanden. Und jetzt, zijn er de megamoskeeën. SubhanAllah! Praise the Lord!

Uiteraard heb je ook van die chuppies die wel graag Turkse shoarma willen eten na het uitgaan, maar geen Turkse moskee willen hebben in hun stad. En dan moet die moskee nou net een pracht van een ding zijn. Dat is het geval in Keulen.

In Keulen komt een moskee, en daar is niet iedereen blij mee. Vandaag vindt namelijk een anti-islam congres plaats van pro-Köln (1500 bezoekers). Ook daar is niet iedereen blij mee, dus vindt er ook een anti-anti-Islam protest plaats (10.000 bezoekers). En waar draait het allemaal om bij de kritiek op deze moskee? De moskee is te groot, zou concurreren met Kölner Dom, Islam is te sterk aanwezig dan in Köln, blabla…

Volgens mij vergeet men even dat de Dom toch wel twee torens heeft die elk het Christelijk geloof tot een hoogte van 157 meter vertegenwoordigen. Wat voor concurrentie zijn de subtiele minaretten die een derde van de lengte hebben? Als er iets is dat concurreert met de Dom dan moet het de KölnTurm zijn die bijna 170 meter hoog is met antenne, maar goed… dat mag weer wel, dat is neutraal, objectief…


Relatief kleine moskee: "Hij komt, hij komt…."

Eigenlijk komt het er gewoon op neer: alles wat islamitisch is, zoveel mogelijk wegstoppen. Want het kan toch niet zo zijn dat in onze democratische vrije landen, die ook nog eens seculier zijn en waar we heel trots onze Christelijk-Joods-humanistische tradities tentoonspreiden, een Islamitisch object zomaar deel wordt van de stedelijke architectuur?

Zelf denk ik dat zulke grote moskeeën niet echt nodig zijn. Maar goed, gewoon doen, omdat het kan…

Eigenlijk wel grappig. Het zijn diezelfde mensen die altijd zeggen: "Ik ben het oneens met wat je zegt, maar ik zal tot de dood je recht verdedigen om het te zeggen". Als die nou ook eens zouden zeggen:

"Ik ben het niet eens met de komst van die moskee, maar ik zal tot de dood je recht verdedigen om die te bouwen". 

Dat zou nog een beetje geloofwaardig overkomen mensen. En degenen die dit niet bevalt aan het Westen, gaan dan toch naar een ander land in het Midden-Oosten ofzo waar dat niet kan.

PS: Tijd voor het vrijdagsgebed. Ik ga naar één van de 500 moskeeën in Nederland.