Om het korps der burgermeesters wat kleurrijker te maken, gaan een zestal (oud)burgemeesters op zoek naar vrouwen en/of allochtonen, die het werk als burgervader/moeder aan zouden kunnen. De scouts gaan op zoek naar fleurige multiculti mannen en vrouwen. Degene die een allochtone vrouw weet te vinden, wint dan ook de hoofdprijs.
Positieve discriminatie: ben er nooit een voorstander van geweest. Het lijkt mij een middel die je pas moet inzetten als het echt muurvast zit, de noodzaak erg hoog is en dringende en rigoureuze maatregelen nodig zijn. En dan nog, zou het alleen tijdelijk moeten zijn, totdat het probleem is opgelost. In dit specifieke geval van burgemeesters lijkt het me dus totaal overbodig. Zonde van de tijd, geld en moeite.
Men moet nu langzamerhand wel weten dat allochtonen niet gebaat zijn bij positieve discriminatie, men vraagt er zelf ook niet om. Het enige wat allochtonen willen, is een net zo eerlijke kans als een autochtoon voor een bepaalde functie, of dat nou vuilnisman is of burgemeester.
In plaats van zich in te zetten voor positieve discriminatie, kan men dan ook beter die zelfde tijd, geld en moeite steken in het bestrijden van de (negatieve) discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat probleem is namelijk wel een groot probleem, maar ook al weer niet zo ernstig dat men moet overgaan op ‘positieve discriminatie’, daar help je allochtonen ook niet mee.
Het is slechts een kwestie van tijd dat de grote steden (waar bijna de helft of meer van de inwoners allochtoon zal zijn) een allochtone burgemeester zullen krijgen. Allochtonen zullen namelijk steeds meer, steeds vaker op steeds hogere posities in de arbeidsmarkt, in de maatschappij en in de politiek terecht komen. Tenminste, als ze daar net zo eerlijk worden behandeld als een autochtoon. Niet meer, niet minder, gewoon eerlijk.
7 Reacties op "Allochtone Burgemeester (m/v)"
Positieve discriminatie bestaat niet. De Algemene Wet Gelijke Behandeling is een belediging voor onze grondwet. En het is ook een belediging ook voor de “minderheidsgroepen” waarop ie wordt toegepast. Weg ermee!
Wanneer zou men eigenlijk aktief op zoek gaan naar burgemeesters met rood haar, burgemeesters langer dan 2 meter, lilliputter-burgemeesters, burgemeesters met een aziatisch uiterlijk of burgemeesters met 1 been?
Overigens zou ik het onderzoek van nicis niet zomaar klakkeloos geloven. Alle factoren anders dan “lager opleidingsniveau, minder werkervaring en een geringere beheersing van de Nederlandse taal” noemt men discriminatie.
Ik kan echter zo nog veel meer factoren bedenken die iemand minder geschikt maken voor een baan zonder dat daar discriminatie aan ten grondslag ligt. Problemen door orlogstrauma’s, erfelijke ziekten die onder bepaalde groepen allochtonen meer voorkomen tot, – helaas – onopgevoede blagen die niet worden aangenomen omdat wegens een gebrek aan fatsoen of vanwege hun drugsdealerslook, handenschudweigeraars, you name it. Al die oorzaken worden in dit onderzoek afgedaan als discriminatie en daardoor is dit onderzoek waardeloos.
Helaas weten we nu dus nog niks; het heeft er alle schijn van dat men gewoon te lui is geweest om ECHT onderzoek te doen en een statistisch truukje verzonnen heeft om de door het nicis gewenste resultaat te bereiken. Althans, zo lijkt het.
Ik werk zelf in de IT-branch, 8 van mijn 18 directe collega’s komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Twee daarvan hebben grote bonje met de IND. Als er al iets is wat in Nederland zorgt voor problemen op de arbeidsmarkt, is het de IND.
Voor burgemeestersposities worden mensen volgens mij gevraagd om te solliciteren. Ik heb het idee dat ze aandie pool van eventuele kandidaat sollicitanten ook gewoon wat vrouwen en allochtonen ( of in combinatie) willen toevoegen. Het gaat dus niet om positieve discriminatie het gaat erom dat er vaak alleen inde standaard categorien worden gezocht. Niet omdat er niet genoeg kandidaten uit andere categorieën zijn,maar simpelweg omdat men nooit heeft bedacht indie categorie te zoeken. Dit clubje wil daar dus verandering inbrengen. Mijns inziens positief.
ik ben het totaal eens met Ina, er wordt actief “gevraagd” om te solliciteren.
nix mis mee.
@Ina en deel, #2 en #3: Daar valt natuurlijk niks van te zeggen, maar ik vraag me toch af of dit soort “hulp” niet meer kwaad doet dan goed. Als straks iemand uit deze doelgroep daadwerkelijk burgemeester wordt zal ie altijd het stigma hebben dat ie “misschien bevooroordeeld is”. Ook als dat niet zo is.
We moeten niet net doen alsof minderheden geholpen moeten worden omdat ze toevallig statistische gezien minder prevalent zijn in bepaalde functies. Net doen alsof een bepaalde groep mensen hulp nodig heeft vind ik in ieder geval ontzettend discriminerend en kleinerend.
En de geschiedenis wijst ook uit dat het niet werkt. Er werken nog steeds nauwelijks vrouwen in technische ICT-functies en het aandeel van mannen in de zorg is ook nog steeds sterk onder de maat om maar wat voorbeelden te noemen.
Ik ben het wel met jullie eens dat het an sich goed is om mensen die er anders misschien wel helemaal niet op zouden zijn gekomen om te solliciteren in ieder geval op het idee te brengen. Maar dat moet dan niet gebeuren door de werkgever zelf, maar door een onafhankelijke organisatie, om te voorkomen dat de indruk van een oneerlijke selectie, en dus discriminatie, wordt gewekt.
Maargoed, als inwoner van Nijmegen, waar Guusje ter Horst vroeger burgemeester was, heb ik een dermate gigantische hekel aan dat mens dat ik misschien niet helemaal objectief ben:-)
“Bij gelijke geschiktheid geven wij de voorkeur aan een vrouw” en meer van dergelijke formuleringen zijn inderdaad een kenmerk van positieve discriminatie en ik ben er niet tegen. Ik geloof dat vrouwen anders denken dan mannen. Ik kan mij ook voorstellen dat allochtonen hun specifieke inbreng hebben die autochtone nederlanders niet kunnen hebben. Dus als je wil dat het bestuur een afspiegeling is van de bevolking dan zal je daarin alle geluiden aan bod moeten laten komen. Dat is wat democratie beoogt.
Er is nu ook al een kaarten doosje met namen erin van mogelijke kandidaten voor burgemeesters posities, als in dat doosje in plaats van voornamelijk namen van witte mannen ook namen komen van vrouwen en allochtonen, dan is er helemaal geen sprake van positieve discriminatie. Het enige wat er veranderd dat als men gevraagd wordt waarom voor de zoveelste keer alleen witte mannen gevraagd is te solliciteren , men met het antwoord dat men geen geschikte personen uit andere bevolkingsgroepen kent niet meer weg kan komen.
Diverse politieke partijen hebben al eerder dit soort acties ondernomen,omdat ook voor ministersposten en staatssecretarissen dit vaak het antwoord was. Men is dus gewoon vast van tevoren gaan kijken wie men eventueel zou kunnen aandragen voor bepaalde functies.
Er is dus helemaal niets mis met dit initiatief. En kandidaten die hierdoor ooit misschien een functie verkrijgen hebben dat nog steeds alleen te danken aan het feit dat ze de juiste kwalificaties hebben voor de functie. Net als al die witte mannen wiens naam eerder uit zo’n doosje is gevist.
Geloven jullie nou echt dat een stad als Amsterdam gebaat is bij een door knuffelpolitiek naar voren geschoven burgemeester? De geloofwaardigheid zou zo klein zijn. Het wordt tijd in Nederland voor gekozen burgemeesters, zoals ieder fatsoenlijk land tegenwoordig heeft.