Voorpagina Maatschappelijk

Voorwaardelijk Nederlander

"Alle Nederlanders zijn voor de wet gelijk…Eénmaal Nederlander, altijd een Nederlander… In Nederland bestaat geen klassenjustitie. Punt!" Tenminste, dat dacht ik…

De spionage zaak met de Marokkaans-Nederlandse spion maakt echter triest duidelijk dat mijn gedachten onjuist waren. Ik ben door de werkelijkheid ingehaald. Ik weet nog steeds niet wat ik met deze schokkende conclusie aan moet en hoop dat ik het mis heb. Moet ik mijn hoop richten op de politiek?

Vergeet het onderscheid tussen autochtonen en allochtonen. Mijn conclusie overstijgt die verschillen en is als volgt.
Er bestaan twee soorten Nederlanders. Nederlanders met één nationaliteit en Nederlanders met twee nationaliteiten. Nederlanders met twee nationaliteiten kunnen, zo blijkt, voor één en dezelfde wetsovertreding ‘dubbel’ gestraft worden.

Stel je eens voor: ene Melvin en Ricardo plegen een bankoverval en ze worden vervolgens in de kraag gegrepen en voor de rechter gebracht. Goede zaak zou je denken! Wat mij betreft mogen criminelen, hooligans, spionnen en ander tuig best zwaarder gestraft worden. De rechter oordeelt vervolgens dat beiden (even) schuldig zijn. Beiden krijgen 5 jaar gevangenisstraf en bovendien krijgt Ricardo een extra straf. Ricardo verliest namelijk tevens zijn Nederlandse nationaliteit. Waarom verliest Melvin zijn nationaliteit niet? Omdat Melvin alleen de Nederlandse nationaliteit heeft. Nederland doet immers niet aan het stateloos maken van mensen. Ricardo heeft domme pech dat zijn overgrootouders uit Argentinië komen. Eén van de 20 landen in de wereld waar nationaliteit erfelijk via de vaderlijn wordt doorgegeven. Ricardo heeft nooit voor de Argentijnse nationaliteit gekozen en toch moet hij daar nu voor boeten.

Is dit een fictief verhaal of een wilderiaanse nachtmerrie? Het afnemen van de Nederlandse nationaliteit gebeurt immers in Nederland niet bij een bankoverval. Dat klopt. Maar wat als Melvin en Ricardo allebei gepakt waren in een spionage zaak?

Geldt dan niet: gelijke monniken, gelijk kappen? Neen. Het is triest maar waar. Rechtsgelijkheid bestaat alleen als je je keurig aan de wet houdt of geen grote overtredingen begaat. Bij ernstige overtreding zoals bij spionage is het blijkbaar mogelijk dat je nationaliteit wordt ingetrokken en het land uit wordt gezet. Als je een tweede nationaliteit hebt (of je die nu geërfd hebt of zelf gekozen doet er niet toe), kan je Nederlandse nationaliteit ingetrokken worden.

Maar wat zeur ik nou? Als je je keurig aan de wet houdt is er toch niets aan de hand? Het probleem vind ik, is dat er wel een principieel verschil wordt gemaakt tussen verschillende soorten Nederlanders. Het Nederlanderschap is blijkbaar niet voor iedereen hetzelfde. Het is triest maar waar, er bestaan twee soorten Nederlanders. Onvoorwaardelijke Nederlanders en voorwaardelijke Nederlanders, eeuwige Nederlanders en eeuwig tijdelijke Nederlanders. En dat in het land waar de Koningin ook een dubbele nationaliteit heeft…

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel