Voorpagina Maatschappelijk, Media, Politiek

Een cartoonist veroordeeld?

Net toen we dachten dat de vrijheid van meningsuiting praktisch oneindig, ongelimiteerd, onbegrensd en heilig was, moeten cartoonisten en liefhebbers van satire toch nog oppassen. We dachten dat we alles en iedereen mochten beledigen, comedians en politici (is er een verschil tussen die twee?) waren gevrijwaard van discriminatie en racisme en de grenzen van deze vrijheid der vrijheden waren niet meer dan dode letters in het wetboek.

Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (inderdaad, niet de eerste de beste) heeft nu toch echt moeten ingrijpen bij een wel zeer schokkend spotprent. Het is ongelofelijk maar waar. Eindelijk is er dan iemand te ver gegaan! En dan niet zomaar even met een klein teentje over de lijn der gerechtigheid. Neen, deze cartoonist is veroordeeld voor ‘medeplichtigheid aan de verheerlijking van terrorisme’. De dader van dit misdrijf kreeg een boete van 1500 euro.

Het gaat om een cartoon dat twee dagen na de aanslagen op de twin towers verscheen in een Frans-Baskisch blad. De prent stelt de wolkenkrabbers voor die instorten, nadat er twee vliegtuigen in zijn gevlogen. Maar het was vooral de begeleidende tekst van de cartoonist die velen shockeerde: ‘Nous en avions tous rêvé… Le Hamas l’a fait.’ (We hebben er allemaal van gedroomd…, Hamas heeft het gedaan.) Vreemd genoeg heeft dit zelfde hof bijvoorbeeld Turkije al vele malen op de vingers getikt omdat het Koerdische auteurs had veroordeeld wegens verheerlijking van terrorisme. Dat het Hof nu precies hetzelfde doet, mogen we natuurlijk niet onder de noemer ‘dubbele standaard’ plaatsen.

Waar het Hof vaak heeft gezegd dat rekening moet worden gehouden met de intentie van de cartoonist, lijken ze nu echter doof voor de intentie en verklaring van de betreffende cartoonist (natuurlijk ook geen ‘dubbele standaard’). Hij hekelde vooral de imperialistische politiek van de Verenigde Staten, verdedigde hij zich. ‘Ik heb de teloorgang van symbolen willen illustreren en heb geen rekening gehouden met het menselijk leed, noch met de latere gevolgen.’ Da’s natuurlijk bulls**t. Het is gewoon overduidelijk verheerlijking van terrorisme. Hij mag nog blij zijn dat ie in Europa woont. Als hij in Amerikaanse handen was gekomen, zat ie nu bij z’n kameraden in Guantanamo Bay. Misschien dat we hem alsnog kunnen uitleveren? Ironisch genoeg was nog niet zo lang geleden het standpunt van het Hof dat overdrijving en provocatie de essentie van satire zijn. We moesten dan maar het één en ander slikken, af en toe onze gevoelens uitschakelen en onze lange tenen maar inhouden. Maar nu begrijp ik het weer niet. Kennelijk is de ene satire de andere niet.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van