Voorpagina Algemeen

Huisje, boompje, beestje???

Wie vraagt zich nou niet af hoe zijn leven er over een jaar of 60 (Mocht je in leven blijven Incha Allah) eruit zal zien? Het eerste wat in je opkomt is een mannetje/vrouwtje met grijze haren en een stok.

In werkelijkheid komt er veel meer bij kijken. Je geestelijke gezondheid, zal het nog  blijven zoals het nu is? Je lichamelijke gezondheid, hoe zal het daarmee gaan, weinig die het geluk hebben en gezond voortleven.

Wat me zeer aangrijpt, zijn de wekelijkse bezoeken aan een verpleeghuis, daar kom je mensen tegen met verschillende kwalen, leeftijden,etnische achtergronden.

De een is dement, de ander heeft een hersenbloeding overleefd, maar kan de rest van zijn leven niet zonder een rolstoel, weer een ander zit er buiten zijn wil. Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is dat ze weinig tot niets met de buitenwereld te maken hebben, ze lijken net een giftige stof  dat door het lichaam afgestoten wordt.

Kinderen die geen tijd hebben, broers die het vergeten zijn een broer/zus te hebben, kleinkinderen die hun grootouders niet eens meer herinneren. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van velen.

Ik ben altijd bevooroordeeld geweest en dacht dat dit zich alleen onder de autochtone bevolking afspeelt, tot mijn grote verbazing komt dit ook veel voor onder onze Moslims.

Als men denkt aan zijn leven over een x aantal jaren, moet men in zijn achterhoofd houden dat je ooit ook afhankelijk zult zijn van anderen, en met die gedachten je naasten behandelen.

Een heel mooi Arabisch gezegde vind ik; Je zult sterven, daar waarmee jij de ander doet sterven.