Voorpagina Islam

Ga die volkeren en mensen leren kennen!

Een paar dagen terug bevond ik me in een mooi mixymoxygezelschap met wat marokkaanse broeders, een drietal surinaamse broeders, een javaanse broeder en nog een hindoestaanse zuster. Onderwerp: racisme in de gemeenschap. Elke groep mensen die divers van insteek is, zal uiteindelijk te maken krijgen met racisme en discriminatie. Soms openlijk, soms verscholen, soms met de volle intentie om mensen uit te sluiten en te kwetsen en zelfs fysiek te beschadigen. Maar soms ook met de beste en nobelste intenties, maar desalniettemin met een aanmatigend, denigrerend en ronduit lelijk betuttelend effect.

Iedereen kent wel die bovenste beste mensen die zeggen: "Ik discrimineer niet, maar… [vul hier uw meest discriminerende opmerking in.]" Of de buurvrouw of oom die zegt: "Ja, maar jij… jij bent anders!" Of de docent, buschauffeur, belastinginspecteur etc etc die zeggen: "Ik ben zelf ook goed bekend met de islam, onze beste schoonmakers zijn zelfs moslim!" Ik word er vaak flink cynisch van en vergeet dan dat ik wel moet blijven strijden, dat ik naar de positieve zaken moet blijven kijken en mezelf (en ook anderen) moet blijven aansporen tot het goede.

De woorden van een van de surinaamse broeders raakten me direct in mijn hart. Hij sprak van de basis van de islam, van de noodzaak om elkaar te kennen en ondersteunen, om de eenheid in aanbidding ook te laten doorklinken in de eenheid van de gemeenschap. Dat is zeker geen gemakkelijke opgave, maar wat een mooi streven! Het is niet dat ik het vergeten was, ik had mezelf enkel laten inpakken door cynisme. Doh!

Onderweg naar huis zat ik nog wat te lezen in een klein, lief basisboekje van Rochdy Alili, "De islam uitgelegd aan mijn dochter". Een bepaalde regel focuste me weer even op die oneindige driestrijd tussen realisme, idealisme en cynisme. Schrijvend over de beginsituatie van de islam vermeldt Alili de diversiteit onder de moslims:

"Vele moslims brachten hun leven door in contemplatie… Sommige moslims hielden zich echter bezig met het veroveren van een imperium en het besturen ervan. Zo werd vanaf 640 de basis gelegd voor een bestuursorganisatie die een steeds complexer karakter zou krijgen. Anderen hadden zich tot taak gesteld de versregels van het Woord Gods te reciteren ten overstaan van grote groep toehoorders. Weer anderen waren al begonnen na te denken over de problemen waarvoor de islam zich gesteld zou zien door zijn contacten met de Griekse, Syrische, Perzische en Indiase culturen. Dan waren er ook nog de bekeerlingen, voormalige aanhangers van het christendom, de Perzische religie of het joodse geloof – allemaal factoren die gaandeweg de verscheidenheid nog groter maakten." (blz 44)

Subhanullah! En wij maar denken dat die diversiteit onder bekeerlingen iets nieuws is… Nou ja, misschien wel in de Nederlandse context, maar gelukkig kunnen we wel putten uit de islamitische geschiedenis. Wat deed bijvoorbeeld Salman de Pers (ra)? Deze metgezel van de Profeet (s) werd op pad gestuurd naar andere volkeren en wat hij deed was het volgende: de taal leren, mensen uitnodigen tot de islam, met de beste woorden het beste karakter ten toon spreiden aan die volkeren. Zoals wij ook naar onze familie, partner, buren (naar iedereen met wie je ook maar te maken krijgt) het beste karakter behoren te laten zien met de mooiste en beste woorden.

Dus ga die volkeren en mensen leren kennen dan, met het beste karakter en de beste woorden. Laat je inspireren en vergeet het cynisme voor een dag!

Mazzeltov en assalaamoe ‘aleikoem ,

Noureddine, uw broeder in de mensheid

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van