Voorpagina Algemeen

“Hoofddoek is ingeburgerd”, aldus toiletjuf in spé

Volgens onderzoek zijn de ideale banen voor dames met hoofddoek: (1) schoonmaakster, (2) radiopresentatrice, (3) cassière supermarkt, (4) buschauffeur, (5) verpleegster.

photo credit: Ikhlasul Amal via photopin cc

“De hoofddoek is ingeburgerd volgens het gros van de Nederlanders!”

Volgens bijna iedereen, want bij dat gros hoort het bedrijfsleven in elk geval niet. Op de Hema, met haar hoofddoekenassortiment, na dan. Hoog tijd dus om dat ‘gros’ eens onder de loep te nemen.  Dat bestaat volgens ondernemer.nl uit voornamelijk vrouwen, hoogopgeleiden en  inwoners van de grote steden. Daar is het goede volk dus te vinden.

DeOndernemer.nl: “Uit het onderzoek van vorig jaar bleek al dat het merendeel van de Nederlandse bedrijven liever geen vrouwen met een hoofddoek in dienst neemt. Het bedrijfsleven lijkt het onderwerp dood te zwijgen door niet duidelijk en open te communiceren wat hun hoofddoekenbeleid is. Nederlanders zelf zijn hier duidelijker in. Maar liefst 35% van de Nederlanders vindt het bijvoorbeeld tijd voor een nieuwslezeres met hoofddoek op televisie.”

Bovengenoemde site baseert haar gegevens op een (herhaal)onderzoek van onderszoeksbureau Motivaction  naar de mening van Nederland over de hoofddoek.

Wat blijkt? Maar liefst 84% van het goede volk heeft er totaal geen moeite mee wanneer de wandelende hoofddoek het beroep uitoefent van schoonmaakster.  Tja iemand moet het vuile werk doen en het liefst buiten kantooruren zodat we het niet hoeven zien.

De tweede ideale baan die de hoofddoek wordt toegekend is die van radiopresentatrice, met maar liefst 83% van de stemmen. Niet verkeerd, maar ook hier geldt, zolang we het maar niet hoeven te zien.  Wel ABN spreken graag!

De derde plaats gaat uit naar de supermarkt caissière (75%). Als het goede volk dan toch pijn in de ogen moet krijgen dan maar in de supermarkt, snel winkel in en als het kan nog sneller uit.

Op nummer vier staat de buschauffeur (65% ) en daar moet het vrouwelijk deel van het goede volk wel achter zitten, want het ‘gros’ van de mannen heeft het volgens mij niet zo op met vrouwen achter het stuur en al zeker niet als er een wapperend lapje voor hangt.  Maar dat terzijde … .

Op een schamele vijfde plaats staat het beroep van verpleegster (60%), niet ideaal maar als we toch een tekort aan handen hebben om de billen van Henk en Ingrid af te vegen, dan maar een hoofddoekje. Zo’n doekje is trouwens best multifunctioneel, niet verkeerd bedacht dus in tijden van bezuinigingen.

Maar het goede nieuws volgens dat zelfde onderzoek is dat de tolerantie in 2012 ten opzichte van het jaar ervoor een stijgende lijn toont.

Met een beetje geluk heeft de hoofddoek over een paar jaar een bredere beroepskeuze.  Met dank aan het goede volk.

Met vriendelijke groet,

Toiletjuf in spé!

Maria (uit te spreken als “Merriya”) heeft haar roots liggen in de befaamde sprookjes– en wereldstad Marrakech. Echter, ze is geboren en getogen in een andere befaamde sprookjesstad, waar trollen welig tieren op de doeken van Jheronimus Bosch en waarin de klokkenluider van de Sint Jan zo nu en dan haar lieflijk wakker schudt.

Lees andere stukken van