Voorpagina Islam, Maatschappelijk

Islamles op school

In Amsterdam begint na de kerstvakantie een openbare basisschool met Islamlessen. Op de vrije woensdagmiddag, door goede docenten en voor een ieder die wil. De wens van Ahmed Marcouch om deze lessen van de moskee te verplaatsen naar de school gaat hiermee in vervulling.

Kennelijk is het iets nieuws, maar ik heb het zo’n 15 á 20 jaar geleden ook gewoon op de basisschool gehad. En toen zelfs binnen het lesrooster. De Turkse leerlingen hadden Turkse les en de Marokkaanse leerlingen hadden Arabische les. En omdat ik ook redelijk Arabisch kon praten, mocht ik ook gezellig met mijn mocro vriendjes naar de Arabische les. De rest van de klas ging dan ‘iets anders leuks’ doen.

De Arabische les bestond vaak uit het lezen en schrijven van verzen uit de Quran en verhalen over de Profeten. Of we leerden nieuwe gebeden en zongen leuke nasheeds (lofliederen). Het was altijd wel gezellig en leerzaam. Normaal gesproken deed je dat alleen in de moskee of thuis, maar zo op school was het toch altijd net wat specialer.

Anno 2008 is het natuurlijk ‘not done’: Religieuze lessen. En Islamitische al helemaal niet. Of er lessen in eigen taal (Turks, Arabisch, misschien wel nog andere) nog worden gegeven, weet ik eerlijk gezegd niet, maar vroeger kon het gewoon allemaal. Als er maar behoefte voor was. In het hysterische Nederland van tegenwoordig levert dat natuurlijk meteen commentaar, krantenkoppen of kamervragen op. Maar gelukkig zijn er dan toch nog scholen die zich niet laten leiden door de waan van de dag en gewoon praten met de mensen die het aangaat (ouders, leerlingen, docenten).

En als men dan ziet dat er behoefte aan is en het geen problemen oplevert, dan doet men dat gewoon. Prima toch?

Of de wens van Marcouch echt verstandig is, is een tweede vraag. Een basisschool blijft namelijk toch een basisschool en geen moskee. Voor de algemene kennis en om er op een leuke manier mee bezig te zijn, kunnen zulke lessen op de basisschool zeker nuttig zijn, maar voor echt structurele en diepere kennis is een moskee toch de aangewezen plek. Ik zou mijn kind gewoon naar een goede school sturen, een Islamitische heeft daarbij niet per sé mijn voorkeur. Goede kwaliteit van de school is het belangrijkste en helaas is dat bij veel Islamitische scholen best bedroevend.

Er is natuurlijk een aantal dat gewoon écht goed is, maar helaas te weinig. Voor de religieuze opvoeding zijn (naast jezelf natuurlijk) kwalitatief goede moskeeën en docenten/imams veel belangrijker. Ik denk dat we als jongere Islamitische generatie daar wel prioriteit aan mogen geven. De Islamitische opvoeding van onze kinderen in deze maatschappij wordt namelijk nog een hele klus.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van