Voorpagina Islam, Opmerkelijk

Zusters, Open U!

Het heerst. Iets wat overigens vaak genoeg in een moment van een moeilijk terug te draaien wispelturigheid wordt gedaan. Voor moslims is het niet alleen aanbevolen maar ook onvermijdelijk. Een ware mijlpaal in ons leven terwijl het voor de rest in het land gewoon weer ‘in’ is. Persoonlijk probeer ik (on)bewust mijn immuniteit te behouden. Aan een aantal ‘besmette’ vrienden, familieleden en kennissen zal het overigens niet liggen. Sommigen willen het en krijgen het ook, anderen willen het niet en krijgen het sowieso en de minder gelukkig gezinden onder ons willen het heel graag maar blijven ongehoord.

Ik heb het niet over een griepje, maar de trouwgekte.

Afgelopen zondag zou de Islamic Single Event ongeduldige trouwlustigen in hun ‘I do’ behoefte hebben voorzien, maar deze unieke bijeenkomst is verzet om, en ik citeer, "iedereen een kans te geven om zich aan te melden". Attent hoor(!). Maar mijn gedachten gaan vooral uit naar hen die staan te popelen om hun wederhelft te ontmoeten en niet langer kunnen wachten. Ik heb nieuws voor ze: Iedere dag vindt er een Islamic Single Event plaats!

Ik geef toe, dát is een tikje overdreven maar daarom niet minder waar. De initiatiefnemers van ISE menen door middel van deze meeting single moslims een handje te helpen in het vinden van een passende levenspartner. Daarnaast is het ook een leuke gelegenheid om als vrijgezel mensen uit andere culturen te leren kennen. En dit allemaal onder een islamitische paraplu. Dit evenement bestaat al een aantal jaar en daar waar ik een tijdje geleden de door de organisatie ondernomen activiteiten als ‘haram’, hypocriet en ongepast zou hebben bestempeld, heb ik geleerd om zulke oordelen te nuanceren en te ‘contextualiseren’.

Aangezien er meer deelneemsters dan deelnemers gebruik maken van deze eenmalige koppeldiensten, voel ik me ook geroepen om de aandacht te vragen van de zusters die daar hun huwelijkspartner hopen tegen te komen, in het alledaagse leven alleen maar belemmeringen denken te zien en daarom te snel hun heil zoeken bij een evenement als de ISE. Ja, het is een middel uit de vele en inderdaad: niet geschoten, is altijd mis. Maar ik ben bang dat de meeste dames, zo niet allemaal, van een koude kermis thuiskomen en hun wapen de verkeerde kant op richten.

Hoewel ik een voorstander ben van het ‘laissez faire’, laissez aller, laissez avoir en dus ook laissez joindre, is mijn stelling dat evenementen zoals deze niet nodig zijn. Niet omdat ik principieel tegen dating events ben of omdat ik vind dat ze met het islamitische geloof stroken, of niets opleveren. Simpelweg omdat ik van mening ben dat iedere dag evenveel of zelfs meer potentie in zich heeft dan een tot in de puntjes georganiseerde meeting als ISE. Deze roept mensen op met de juiste niyyah (intentie) -dus géén moslims die alleen op een relatie uit zijn- deel te nemen om in het huwelijk te treden met een goede moslim(a). Waarom zou je niyyah je anders niet helpen? Wat mankeert aan het tal reeds bestaande arena’s (vrienden, familie, werk, studie, etc..) om je in die behoefte te voorzien?

Pluk je Single Event dag, stel jezelf open en benut goed de mogelijkheden in je omgeving. Natuurlijk garandeer ik geen Zoek-en-Vind gevallen, maar ik denk dat velen die nog zoekende zijn, vanzelf gevonden zullen worden.

Dus zusters (en ook broeders natuurlijk), Open U!