Voorpagina Algemeen, Islam, Maatschappelijk, Media

Pauw en Witteman, een moslimbashen festijn


Geschreven door Quinsy Gario

Het was weer raak gisteravond bij Pauw en Witteman. In plaats van een interessant gesprek over de ruimte gegeven aan kunstenaars om onze kijk op de wereld te verruimen, werd Pauw en Witteman een moslimbashen festijn. De cabaretier Theo Maassen was uitgenodigd naar aanleiding van de reactie op zijn show door Nausica Marbe. De Volkskrant columnist die nogal genoeg heeft van ons multicultureel landje. Ik vraag me constant af waarom ze nog niet verhuisd is naar Griekenland nu zij openlijk ook heeft aangegeven genoeg te hebben van hun multicultureel bestaan. Maar het gaat mij niet om Marbe die je al van ver kan zien aankomen, maar over de teloorgang van twee mannen die zichzelf journalisten noemen. Wat is er met Jeroen Pauw en Paul Witteman aan de hand? Het programma dat hun naam draagt was gisteravond een schertsvertoning.

Met uitzondering van een interessant gesprek met Zuid-Amerika correspondent Marjon van Royen, dat oppervlakkig bleef, en een gepassioneerd betoog van Yme Drost, dat Maassen deed rammelen met een enkele opmerking, was het triest om te zien. Het onvermogen om door te vragen over Zuid-Amerika deed me afvragen waarom Van Royen daar überhaupt was. Venezuela is geen eiland op zichzelf en al jaren bezig met het opzetten van een Latijns Amerika blok. Waarom werd er niet gevraagd over de socialistische wind die economische voorspoed heeft gebracht? Het bleef hangen in clichés over de persoonsverheerlijking van Chavez. Toen Assange de Ecuadoreaanse ambassade opzocht, nadat hij dacht dat Engeland hem aan de VS zou uitleveren terwijl hij in Zweden wordt verdacht van verkrachting, deed hij dat met de wetenschap dat Zuid Amerika op dit moment een reus is die wakker wordt. Waar bleven de vragen over samenwerkingsverbanden tussen de verschillende landen die door Chavez zijn opgezet? Waar bleven de vragen over hoe Suriname zich nu losrukt van het Nederlands tijdperk en zich richt op Zuid-Amerika in plaats van Europa? Nee, er moest weer een neerbuigende sneer komen over hoe de armen van Venezuela niet beter weten en Chavez daarom nog maar een keer tot president hebben verkozen.

Het verloop van het gesprek met Drost was niet veel beter. Met felheid en passie toonde hij het bureaucratisch falen van Nederland. Het werd een opstapeling van gênante feiten rondom voormalig arts Ernst Jansen Steur. Hij hamerde door over hoe het establishment in Nederland hem door weer en wind verdedigt. Daar heeft hij geen ongelijk in zoals we door de jaren heen hebben gezien tijdens parlementaire enquêtes. Of tenminste totdat men aan de schandpaal wordt genageld en anderen niet meer kunnen stoppen met roepen wat een afschuwelijk mens de desbetreffende persoon is. Op een gegeven moment kwam Maassen in het gesprek door op te merken dat Robert M. in Duitsland al flinke schade aan levens had toegebracht en toch nog in Nederland kon werken. Op dat moment klopte Drost zich op de borst over wat hij tegen de pedopartij had gedaan en bleven Witteman en Pauw toekijken hoe een cabaretier betere vervolg- en dieptevragen stelde dan zij als journalisten tijdens hun eigen programma hadden gedaan.

Tijdens het gesprek met Maassen ging het van slecht tot kwaadwillend. In de voorstelling heeft Maassen het over de xenofobie die tentoongesteld werd door de stemmers in Volendam en maakt hij een grap over de slachtoffers van de cafébrand met betrekking tot de huidskleur van het merendeel van Volendammers. Pauw en Witteman merken niet op dat men niet boos is over het feit dat hij in de voorstelling naar de handeling van een heel dorp kijkt, en daaruit de enige conclusie kan trekken dan dat het een zonovergoten paradijs is voor mensen die niet van racistische motieven niet langer dan hun neus lang is kunnen kijken. Nee, zij buigen het gesprek om tot een poging om het weer over moslims te hebben en halen een zeven jaar oude clip tevoorschijn. Wat volgt is een bizar potje woorden in de mond van Maassen proberen te stoppen. De gewiekste cabaretier lijkt het door te hebben en een spraakmakende uitspraak waar Pauw en Witteman, die gaandeweg het gesprek meer op Waldorf en Statler zijn gaan lijken, maar vissen blijft uit. Het bleef bij een grijns van Pauw die zich liep te verkneukelen op hoe grof Maassen over moslims wel niet kan zijn. Na vanavond was het weer pijnlijk duidelijk: Pauw en Witteman zijn geen journalisten meer.
Dit artikel verscheen eerder op www.roetinheteten.info

photo credit: Jos van Zetten via photopin cc
Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

35 Reacties op Pauw en Witteman, een moslimbashen festijn

 1. avatar Optimist says:

  Who cares. Ik schenk geen onnodige aandacht aan Pauw en Witteman, noch aan de mensen die columns over ze schrijven.
  In de internetwereld zeggen we: “Don’t feed the troll.”

 2. avatar ritaverdonk says:

  Jammer dat de heren hun rol als journalisten niet op de juiste manier voldaan hebben.
  Ik kreeg gister avond het idee dat de heren hun eigen visie wouden over brengen aan het publiek.

  Trots Op Nederland !!

 3. avatar anoniemeling says:

  Zoals Faisel Enait zei tegen Jeroen Pauw in zijn show:
  ‘Je bent geen onafhankelijk journalist, je hebt je eigen visies die je op je gasten
  wilt profileren en prevaleren.’

  I just leave it at that

 4. avatar Mohammed Boubkari says:

  Flauw & Bitterman zijn niet meer dan entertainers die het alleen te doen is om hoge kijkcijfers om zo hun meer dan riante salarissen ( betaald door de belastingbetaler) te blijven rechtvaardigen. Als Islam/moslims/Marokkanen bashen dat doel realiseert dan zullen ze dat niet nalaten. Net zoals ze het niet zullen nalaten halve garen en anderen aan tafel uit te nodigen. Men heeft daar zelf een naam voor: infotainment!

 5. avatar Frank says:

  Stiekum kijk ik al zeker een jaar of drie niet meer naar deze fop journalisten. Ik kijk oprecht liever naar Knevel & van den Brink, geef die time-slot maar aan hen!

 6. avatar abdel says:

  Ik kijk al een tijdje geen Nederlandse televisie meer en ik moet zeggen dat het me heel erg bevalt. De meeste onderwerpen boeien mij niet en als ze mij boeien worden ze zo gepresenteerd dat het niet meer boeit.

  Geef mij maar het internet.

 7. avatar cor says:

  Ik ben het Marokkanen-bashen zat. Daarom kijk ik niet meer naar “Opsporing Verzocht”.

 8. avatar Yasmina Badawi says:

  Vooral Witteman komt over als iemand die oprecht bang is dat de islaam vrijheid en vrijheid van meningsuiting van anderen wil ontnemen. Dit is niet de eerste keer dat hij daar een opmerking over maakt en over doorgaat.
  Jammer dat hij daar naar mijn mening bang voor is. Dat staat een dialoog in de weg.

 9. avatar Noureddinus says:

  Wow. Dit was echt hele slechte televisie. Eerst maakt Theo te harde grappen, dan niet hard genoeg. Dan pakt hij de moslims/islam niet hard genoeg aan, vervolgens laten ze keiharde grappen zien.

  Hoe bedoel je “inconsequent”!

  Blij dat ik tegenwoordig lekker vroeg in bed lig

 10. avatar MOID says:

  @COR
  Leuk, hoelang heb je er over gedaan ?

 11. avatar MOID says:

  @COR, of is ie gecopieerd ;-)

 12. avatar Nordin B says:

  Goed zo cor,

  Anders bepaalt de tv hoe jij moet denken over bepaalde bevolkingsgroepen, want zelf denken kan best vermoeiend zijn.

 13. avatar Anoniem says:

  Ik heb deze aflevering niet gezien. ELhamdulilah was een verspilling van mijn tijd geweest. Hoe zielig kun je wel niet zijn.

 14. avatar Abdelmajid says:

  Pauw en Witteman zijn gewoon zielig en degene die naar hun luisteren dat zijn de echte geiten en schapen. Die niet of nauwelijks een eigen mening kunnen vormen.

 15. avatar Zahra says:

  Dit bevestigt weer waarom ik geen Nederlandse televisie kijk.

 16. avatar Danoenie says:

  Wat ik niet snap is dat er mensen doordeweeks om 23.00 nog wakker zijn..

 17. avatar Heretic says:

  Ik heb alle respect voor Theo Massen verloren.

 18. avatar Abdelmajid says:

  Er is maar een verklaring voor het gedrag van Pauw en Witteman.
  Het mes gaat door de subsidie van de publieke omroep. Hiermee verdwijnen sommige programma’s. Dus dachten Pauw en Witteman. How can we get more attention so that people will like us? JAAAAAAAAH Eureka!!!!!!! we zetten Islam in een slecht daglicht. Dat zou geheid meer kijkcijfers bezorgen en garantie geven om te blijven uitzenden.

  ALs iemand een andere theorie heeft hoor ik het graag.

 19. avatar jaap says:

  Net wat wordt gesteld het hebben over ruimte voor de kunstenaar en daar ging het over !!

  Hans Teeuwen heeft het als kunstenaar ooit aan de meiden van halal uitsteken uitgelegd!

  In de jaren 60 werden de christelijke barrieres geslecht en nu de islamitische

 20. avatar Amal says:

  een interessant gesprek over de ruimte gegeven aan kunstenaars om onze kijk op de wereld te verruimen.

  http://www.voxweb.nl/provocerend-schilderij-verwijderd/

  Tja

 21. avatar last_man_standing says:

  wordt tijd dat WIJ ook geluid maken. Ik ben beu dat artikel 1 niet voor de moslims geldt als ik niet fout heb is het zo Artikel 1 Grondwet biedt een belangrijke basis voor de bestrijding van discriminatie. .

  “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

  waar is mij gelijk dan??????????????????????????????????????????????????????
  ik ben niet verantwoordelijk voor al die malloten dwazen etc etc fouten maken
  ik heb ook geen zin meer om mezelf te verdedigingen tegen racisten(want dat zijn ze gewoon als ik artikel 1 lees)mijn dierbare geloof beledigen en klakkeloos alles overnemen van malloten. misschien is me woordkeuze of zinnen niet correct maar een ding is zeker werk me 6 dagen in de week het rond. betaal keurig me belasting doe nog steeds mee aan deze verziekte samenleving mee MAAR VOOR HOELANG NOG???????????? dit is voor al die racisten en islambashers je bent net als de Nederlandse regering pitbull tegen je eigen volk maar in de wereld ben je gewoon een chihuahua

 22. avatar Dinges says:

  @last_man_standing
  Artikel een stelt dat allen gelijk moeten worden behandeld. Deze stelt niet dat iedereen beschermd moet worden tegen zich beledigt kunnen voelen. Gelukkig maar, want sommige mensen hebben korte teentjes en voelen zich om het minste al beledigd.

  Ik weet niet wat er precies gezegd is in de uitzending, maar jouw toon en argumenten doet mij vermoeden dat ik racist hier als geuzennaam moet opvatten.

 23. avatar last_man_standing says:

  Ik weet niet wat er precies gezegd is in de uitzending, maar jouw toon en argumenten doet mij vermoeden dat ik racist hier als geuzennaam moet opvatten.

  Het gaat niet om de uitzending maar het is jaren zo.
  vreemd want nergens heb ik jou iets verwijt (ik ben hier voor het eerst )
  waarom val jij gelijk in de verdediging? en als ik het doe moet maar leven met de zogenaamde meningen en uitspraken van malloten hahahaha verder ga ik hier niet meer op ik stop ermee voor altijd want ik ben geen pc-warrior. snap je het nu een beetje ???? dat is zoiets als Nederland heeft meer goud dan pakweg Afrikaanse land vol goud.ps de islam kwam de geuzen helpen tegen de Spanjaarden heerlijk zeg dat er in Nederland een Turkiye bestaat.Liever Turks dan paaps.

 24. avatar JohnS says:

  last_man_standing, Nederland anno 2013 heeft niets meer op met geloven omdat de bewoners steeds meer zelf zijn gaan nadenken. Vroeger werd dit voor hun gedaan (net als de moslims nu) en hielden de dikke werkgevers de bevolking arm en de kerk hield ze angstig en bang.

  Gelukkig zijn die tijden veranderd en geloven we niet meer in sprookjes. In de huidige kerkdiensten vind je alleen nog oudere mensen die nog angstvallig proberen vast te houden wat eens ooit was…
  Mede daardoor hebben de nederlanders niets op met opdringerige geloven zoals de Islam omdat we nu weten dat er niets is. We beseffen dat we zelf moeten nadenken en verantwoordelijk zijn voor ons eigen doen en laten.
  De islam is net zo’n geloof als het christendom ooit was alleen wij zijn er helemaal klaar mee ! En we hebben ook geen zin in een kalifaat of de sharia, doe me een lol.

  Artikel 1 van de grondwet stamt uit 1848 toen het geloof nog de boventoon voerde in dit land. Deze is nodig aan herziening toe…
  Soms moet je het moslimbashen zien als het op scherp zetten van de dialoog. Wie de schoen past etc.

 25. avatar Dinges says:

  @ last man
  Verdediging? Ik deel alleen mee dat ik dergelijke beschuldigingen van moslims met een kort lontje (hint, jij) met meer dan een korreltje zout neem.

  En ik zie niet in waarom ik jou niet zou mogen wijzen op je absurde interpretatie van artikel 1. Als iemand jou een baan weigert, extra belasting oplegd, etc omdat je moslim, man, homo of etc. bent sta ik achter jou.
  Ik sta echter niet achter de interpretatie dat deze mensen beschermt worden tegen “zich beledigd voelen”. Dit houd in dat de rechten van anderen ingeperkt worden door (gelovige) mensen met een kort lontje, of dit als een excuus gebruiken iedere vorm van debat in de kiem te smoren.

 26. avatar Abdelmajid says:

  Die leon de winter is weer uitgenodigd bij Pauw en Witteman gisteren.
  Het is duidelijk welke koers ze varen. Gatverdame wat een ras zionist is dat zeg.

 27. avatar Abdelmajid says:

  Hahahahahah van alle mensen die er zijn van alle deskundigen die er zijn, wie vragen ze om te praten over de arabische lente (egypte etc)???//

  Jaah u raad het al Leon de Winter.

  Leon de Winter heeft een uitgesproken mening. Die gebaseerd is op haat jegens islam en alles er omheen en bovendien koestert hij een grote liefde voor israel en gaat hij zelfs voor hun door het stof door leugens te vertellen. Om zo israel in een goede dag licht te stellen.

  Noem je dat een deskundige, noem je dat iemand die onpartijdig is en noem je dat iemand die over zaken kan praten zonder bij voorhand al partijdig te zijn?

  ahahahahah oo wat zijn jullie in het westen toch ver gezakt in jullie debatten. De haat die jullie voor ons koesteren in vegelijking met de haat die jullie jegens ons laten zien is maar het topje van de ijsberg.

  Als moslim zeg ik dan barst maar lekker met jullie haat. Islam is hier en zal ook blijven. Ook al vinden jullie het niet leuk.

 28. avatar Mul7id maghrabi says:

  Prijst Zijne Heiligheid het Vliegende Spaghettimonster voor de opkomst van internet, dat deze zure, overbodige opiniedebielen werkloos zal maken!

 29. avatar Salim Alkmari says:

  @Abdelmajid

  Wat een gozer die Leon de Winter. Heeft hij toevallig familie in België?
  Hij blijft terugkomen op het punt dat Morsi anti-semitische uitspraken doet. Anti-semitisme is een term dat tegenwoordig gelijkgetrokken wordt aan termen als Discriminatie/Racisme.
  Maar is Morsi wel anti-semitisch? Of is hij anti-Israëlisch en klopt het wat hij zegt wat betreft de ‘vredesbesprekingen’: http://rt.com/news/peace-israel-palestinian-butto-129/

  Bij mij komt een beeld naar voren van radicalen (uitersten): “You’re either with us or against us” en als Morsi, in tegenstelling tot Nederland, anti-Israëlisch is dan gaan wij via P&W het idee in de samenleving implementeren dat er iets niet klopt aan de democratie. Haha, democratie is dus alleen als het volgens westerse standaarden is? En wij mogen nu wat betreft Mali niet spreken van neo-kolonialisme of westers imperialisme? Laat me niet lachen.

  @Mul7id maghrabi

  You need help bro ;)

 30. avatar Salim Alkmari says:

  @Abdelmajid

  Wat een gozer die Leon de Winter. Heeft hij toevallig familie in België?
  Hij blijft terugkomen op het punt dat Morsi anti-semitische uitspraken doet. Anti-semitisme is een term dat tegenwoordig gelijkgetrokken wordt aan termen als Discriminatie/Racisme.
  Maar is Morsi wel anti-semitisch? Of is hij anti-Israëlisch en klopt het wat hij zegt wat betreft de ‘vredesbesprekingen’: http://rt.com/news/peace-israel-palestinian-butto-129/

  Bij mij komt een beeld naar voren van radicalen (uitersten): “You’re either with us or against us” en als Morsi, in tegenstelling tot Nederland, anti-Israëlisch is dan gaan wij via P&W het idee in de samenleving implementeren dat er iets niet klopt aan de democratie. Haha, democratie is dus alleen als het volgens westerse standaarden is? En wij mogen nu wat betreft Mali niet spreken van neo-kolonialisme of westers imperialisme? Laat me niet lachen.

  @Mul7id maghrabi

  You need help bro ;)

 31. avatar Mul7id maghrabi says:

  @Salim Alkmari

  Hoezo, je snapt toch wel dat het niet serieus bedoeld is?

 32. avatar Polly says:

  De VARA = PVDA,en hebben nu eenmaal niets met religie.Niet met Christendom, niet met Islam. Ze waren altijd poeslief over de Islam, maar dit was alleen om zieltjes te winnen.
  Nu laten zij hun ware gezicht zien.Moslims hadden dit kunnen weten,want Christenen zijn altijd door hen belachelijk gemaakt.Nu is de Islam aan de beurt, want anders kunnen zij zich niet langer “progessief” noemen.

 33. avatar Abdelmajid says:

  @Salim Alkmari

  Dat is wat het op neer komt. Als je onze westerse standaarden volgt = democratie. Volg je niet onze westerse standarden = ondemocraties, teroristen etc etc.

  Ik dacht dat democratie betekent. Meerderheid van het volk beslist welke koers het land vaart.

  Nee volgens het westen is democratie (excuses voor mijn taalgebruik):

  – Homo/lesbi mogen doen wat ze willen en mogen ook in basischolen, voortgezet
  onderwijs informatie geven dat het normaal is als je lesbisch of homo bent. Ze
  mogen zelfs mensen dwingen om inlichtingen hiervoor te geven
  – Religie is taboe en verboden. Wie religie aanhangt die is ondemocraties, terrorist, is
  niet natuurlijk en lijdt aan een erge ziekte.

  Dit is wat het westen bedoeld met democratie.

  Als dus aan deze twee eisen wordt voldaan dan mag u zich als LAND EEN DEMOCRATISCHE LAND NOEMEN.

  Tot slot kan ik zeggen TO HELL WITH THIS KIND OF LOGIC I WILL NEVER ACEPT IT!!!!

 34. avatar Eva says:

  Oké soundbites en oneliners zijn het dan net niet, maar de meeste media uitingen die zogenaamd over de actualiteit gaan lijken er wel verdomd veel op.
  Over elk onderwerp kun je een avondvullend programma maken, met een werkelijk debat, zo krijg je al meer diepgang dan aan tafel zitten en 10 minuutjes tijd krijgen.
  Beter nog: Geschreven media. Boeken over het desbetreffende onderwerp, diverse websites voor een breder perspectief en nieuwe frisse invalshoeken en ideeen.

  Ik ben televisie zo ontzettend zat.
  En Pauw en Witteman was ik al veel langer zat. Wat een aanfluiting dat format, knieval voor de kijkcijfers, bah!

 35. avatar Trotse Nederlandse Moslima says:

  Salamoe Alaykoum Wa Rahmatoe Allahi Wabarakatoehoe,
  Journalistiek is ver te zoeken bij deze mannen, met name bij PFlauw!!! Hij zal toch echt terug naar school moeten gaan om te leren communiceren en anderen uit te laten spreken. Daarnaast zal hij moeten leren dat na een vraag die door hem gesteld is een antwoord komt van degene aan wie hij de vraag heeft gesteld. In plaats hiervan geeft hij zijn EIGEN ANTWOORD OP ZIJN EIGEN VRAAG! Daarmee laat hij wederom zien dat hij meer geïnteresseerd is in zijn eigen antwoord dan in het antwoord van de ander. Pauw doe niet zo flauw en ga is gauw weer naar je oude school, want je bakt er letterlijk niets van. Je bent saai en praat heel vaak flauw. Of komt dit doordat je onderdrukt wordt??? Verstop het niet en wees een kerel en zeg dat je iets tegen onze mooie Islam hebt. Ik ben ook een trotse Hollandse meid, maar bovenal een trotse Moslima. Misschien wordt het voor jou ook wel eens tijd dat je je gaat verdiepen in de Islam, anders blijf je maar in je eigen vicieuze cirkel geloven en kom je nooit verder. Het zal je in ieder geval niet lukken om de Islam neer te halen. De Islam is groot en zal groter worden Insha Allah. Ik wil nog wel voor alle duidelijkheid aan jou alvast doorgeven dat de Islam een vredelievend geloof is, of je het nu gelooft of niet!!!

  Wa Halaikoum Salaam Wa Rahmatoellahie Wa Barakatoehoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.