Voorpagina Algemeen

De jacht op de patser

Geschreven door Fikry El Azzouzi

Het Antwerps parket en de politie binden volop de strijd aan met zogenoemde ‘patsers’. Volgens de uitvoerders van Operatie Patser, een initiatief nog van burgemeester Janssens, gaat het om jonge mannen die, hoewel ze geen vast inkomen hebben, een opmerkelijk luxueus leven leiden en met auto’s rondrijden die schril afsteken tegen het wat armoedige straatbeeld te Borgerhout.

Ik heb de indruk dat ze niet goed weten wat een patser eigenlijk is. Ik ga het toch wat proberen te verduidelijken.

Patsers zijn er in alle nationaliteiten, maar het parket en de politie bedoelen natuurlijk die van vreemde origine, dat kon je al tussen de lijntjes lezen. Want de Vlaamse patser heeft het vast van mama en papa gekregen, of eerlijk verdiend, of het is een bedrijfswagen.

Een patser is iemand met ietwat te veel gel in het haar. Ook al is hij van nature bruin, hij gaat graag nog eens onder de zonnebank waardoor hij een glanzende oranjebruine huidskleur heeft. Hij schuift meestal tergend traag voorbij in zijn wagen, en zijn hoofd gaat van links naar rechts om te zien wat er zoal in het straatbeeld aan de hand is. Ze hebben een verschrikkelijke smaak qua muziek, die geheid nog eens veel te luid staat. Een patser doet menig vrouwenhart sneller slaan wanneer hij voorbij manoeuvreert. Soms is de vrouw enthousiast, meestal is zij geïrriteerd.

Een patser hoor je niet alleen, maar ruik je ook van ver afkomen. Zijn dure alfaparfums dienen om het territorium af te bakenen. Hij oogt als een wolf, maar is eigenlijk een schaap. Koopt de ene patser een roze hemd, de volgende dag zijn alle roze hemden in de H&M uitverkocht. Een patser leeft heel sober. Hij houdt niet van champagne en kaviaar. Het liefst eet hij een durum in snack Rif. Zonder saus en met veel sla, want een patser is iemand die zijn lichaam graag verzorgt door elke dag intensief te gaan sporten. Doordat hij zoveel spieren heeft gekweekt, heeft hij iets van een gebogen baviaan met een strakke jeans die lichtjes in de reet gaat. Een patser heeft veel gemeen met wielrenners. Allebei houden ze van de verboden dopingpot en allebei willen ze op het einde een kus van het bloemenmeisje. De patser woont meestal nog bij zijn mama, waardoor hij zijn luxueuze levensstijl kan behouden.

Een patser houdt vooral van Duitse wagens, omdat hij van kinds af aan heeft geleerd dat Duitse wagens zeer degelijk zijn. In plaats van in de boeken te duiken, kijkt hij liever op sites als tweedehands.be , koopjeskrant, hebbes, autovlam en autoscoot. Een patser reageert verbazend snel wanneer hij een bmw, een audi of een mercedes op de kop kan tikken. De concurrentie onder patsers is moordend.

Ik heb zelf eens gekeken naar de sites en ben tot de ontdekking gekomen dat je een patserige BMW al voor vijfduizend euro kunt vinden, terwijl een Ford Fiesta meer dan het dubbele kost. Een BMW verbruikt wel meer en de wegentaks is ook duurder. Het is een kwestie van wat je eigenlijk graag met je geld doet.

De ene houdt ervan om op café pinten achterover te slaan, de andere doet aan pensioensparen en nog een andere rijdt graag met iets patserigs.

Dit artikel verscheen eerder in De Morgen

photo credit: Some Guy Photo via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie