Ik was laatst bij een lezing, getiteld: ‘Ondernemen in Marokko’. Alle vooroordelen over met name Marokkanen werden in een half uur bevestigd. Wat zijn ze soms grappig, altijd te laat én simpel. Ik wil niet te negatief zijn over mijn landgenoten maar dit was hilarisch. Zo kwamen er verscheidene vragen van ‘ondernemers in spé’ en die gingen ongeveer zo: “Kunt u mij misschien vertellen waar ik in moet gaan handelen? Wat zijn de gaten in de markt? Ik wil wel ondernemen, maar ik ben er maar ZES weken per jaar”. Ook was er een jongeman die het panel lastig viel met irrelevante vragen over een eventuele kredietcrisis in Frans-Guyana. Ik vraag me nog steeds af of hij wel bij de juiste lezing was. Maar mensen toch! Leer bijvoorbeeld eens van Turken, Polen, Bulgaren of Roemenen. Soms spreken ze geen woord Nederlands of Engels, weten niet eens wat een BSN is en openen toch direct een zaak en verdienen goed geld! Dat het ook vaak louche zaakjes zijn, is een ander verhaal. No one said it would be easy! We willen ondernemen, maar denken dat we zonder inspanningen alle gaten in de markt kunnen vullen. Ik ben blij dat deze man het in ieder geval goed heeft begrepen.
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"
Lees andere stukken van Abdelkarim
20 Reacties op "Wij blijven hier? Ik vrees van wel!"
Zo, stroopwafels in Marokko… haha, dat was dus het laatste wat ik verwachtte :)
De Tsunami van Nederland in Marokko, en hij is nog lekker ook …
Ik moet zeggen dat ik ook altijd aardig onder de indruk ben van met name Turken. Hier om de hoek ook… ze komen net uit Turkije, kennen de taal niet… maar gaan eerst een jaar met twee broers keihard werken, sparen wat geld, huren dan een winkeltje en beginnen met een pizzaria. Twee jaar later hebben ze een bakkerij erbij…
Niet slecht toch?
onzin natuurlijk over de turken. Ja, ze starten meer bedrijven op, maar percentueel gezien gaan ze ook veel meer failliet.
Succesvol ondernemen is niet gewoon een bedrijf starten, zolang je maar een bedrijf start. Slagerijen e.d. hebben we al genoeg.
Ach, niet zo negatief joh! Als er genoeg slagerijen (e.d.) waren, mag jij me uitleggen waarom deze nieuwe buurtwinkels toch aardig goed lopen.
er heerst er meer een ‘just do it’-cultuur… en tuurlijk heb je meer failliesementen, maar ook meer success-stories
Moet zeggen: ik ben ook bijzonder blij met de Turkse buurttoko’s. Goede service, goede prijzen, goede selektie
ennuh open op christelijke feestdagen die ik weer eens niet door had ;)
Wat ben je weer lekker negatief. Ik zie genoeg zaken die goed lopen. Dat niet iedereen een buurtsuper wil beginnen is logisch de winstmarges zijn laag en de concurrentie moordend daarnaast heb je veel arbeidskrachten nodig. Al met al zijn de winsten van deze buurtsupers belachelijk laag, in loondienst verdien je meer dan een buurtsuper beginnen.
Nee kwaliteit gaat voor kwantiteit en wat dat betreft doen Marokkanen het goed.
De euro geef handel en euro terug handel laat dat maar aan anderen over.
Lang leve de Turk(en) om de hoek! En natuurlijk ook de Marokkaan om de hoek, ik moet wel zeggen dat de marokkanen het ook niet al te slecht doen hoor. Er zijn toch best wel veel Marokaanse ondernemers, en volgens mij succesvol!
Marokko trekt ondernemers
Steeds meer jongeren beginnen eigen bedrijf in hun vaderland
Randolph Widjaja (links) en Sanassin Maftouhi beginnen binnenkort een garnalenkwekerij in Marokko. © FOTO JOËL VAN HOUDT
reacties (2) print stuur artikel door
Steeds meer hoog opgeleide Marokkaanse Nederlanders zien mogelijkheden in hun vaderland. ”žDoor daar te investeren draag ik mijn steentje bij.”
De belangstelling onder Marokkaanse ondernemers in Nederland om in Marokko een eigen zaak te beginnen, groeit. Dat zegt Bianca Jamanika, communicatiemanager bij IntEnt, een Haags bedrijf dat aspirant-ondernemers helpt bij het starten van een eigen onderneming in het buitenland.
”žTot twee jaar geleden was Suriname erg populair, tegenwoordig zien we dat Marokko steeds meer in trek is, vooral bij hoog opgeleide Marokkaanse Nederlanders. Omdat Marokko het economisch goed doet en de Marokkaanse overheid meer aandacht besteed aan het ondernemingsklimaat”, weet Jamanika.
”žHet Noord-Afrikaanse land is nog lang geen wereldspeler, toch ruiken ondernemers mogelijkheden. In de zakelijke dienstverlening, maar vooral in de makelaardij en toerisme”, weet Jamanika. IntEnt houdt vandaag samen met onder meer de Kamer van Koophandel in Rotterdam een informatiebijeenkomst voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen in Marokko.
De toename van het aantal Marokkanen, jongeren vooral, dat er zijn geluk wil beproeven ligt volgens Hans Krielen, directeur van Handel en Investeringscentrum Marokko aan hun ondernemingsgeest. De sterke band die Nederlandse Marokkanen hebben met het land van hun ouders geeft volgens hem de doorslag.
Krielen gaf afgelopen jaar ruim tweehonderd aspirant-ondernemers advies. ”žLangzaam groeit het besef dat Nederland kansen misloopt in Marokko.” Krielen doelt op de Marokkaanse regeringsplannen om alternatieve energie en watermanagement te stimuleren. ”žOp deze vlakken loopt Nederland wereldwijd voorop, toch benutten we de economische kansen in Marokko te weinig.”
Krap een half jaar geleden brachten staatssecretarissen Frank Heemskerk (economische zaken) en Ahmed Aboutaleb (sociale zaken) een bezoek aan Marokko. In hun kielzog volgde een bonte stoet van adviseurs, ondernemers en vastgoedhandelaren. Aboutaleb ging, als bekende Marokkaanse Nederlander, mee ’om deuren te openen’. Of dat bezoek jonge Marokkanen heeft geïnspireerd om in Marokko te gaan ondernemen, is nog niet te zeggen. Cijfers ontbreken.
Wel putten jonge Marokkanen optimisme uit het gunstige ondernemersklimaat. Dat is een van de redenen waarom vrienden Sanassin Maftouhi (29) en Randolph Widjaja (31) binnenkort een garnalenkwekerij beginnen in Marokko. Maftouhi en Widjaja kennen elkaar acht jaar en zijn naar eigen zeggen echte ondernemers. Maftouhi, geboren in Antwerpen, komt uit een ondernemersfamilie. Widjaja kwam tijdens zijn studie biologie op het idee een viskwekerij te starten.
”žWe vullen elkaar goed aan”, zegt Widjaja. ”žSanassin heeft als manager verstand van zakendoen. Ik weet alles van de technische kant van onze onderneming.” Sunny Shrimps heet hun bedrijf en de zakenpartners zullen zich eerst richten op de Marokkaanse en daarna op de Europese markt.
Je leven in Nederland afbouwen om in een toch onbekend land iets op te bouwen, is niet iets dat je zomaar doet. Hoe zit het bijvoorbeeld met de taal, de manier van zakendoen en de Marokkaanse bureaucratie? ”žAch”, relativeert Maftouhi, ”žrisico’s loop je als ondernemer overal. Ik ken het land vrij goed en ik spreek Darija (Marokkaans Arabisch, red) en Riffijns. Zaken doen ze in Marokko nog in het Frans. Als geboren Vlaming red ik me daar prima. Bovendien ligt het zakendoen er mij wel. Geen negen-tot-vijfmentaliteit, maar in het weekend en ’s avonds tijdens een etentje zaken bespreken en deals sluiten. De bureaucratie ontloop je door mannetjes te kennen. Dat is even wennen voor de buitenstaander, maar als Marokkaan weet je een beetje hoe het spel gespeeld wordt.”
Voor Maftouhi speelt daarbij ook een idealisme mee. ”žMarokko is natuurlijk nog steeds een derdewereldland. In plaats van mijn nichten en neven geld te sturen, denk ik dat het zinniger is om de Marokkaanse bevolking iets structureels te geven zoals inkomen uit werk. Op deze manier draag ik mijn steentje bij.”
Het verhaal van Fassi is raar als je dit krantenbericht leest dat vooral hoogopgeleide mensen iets in MArokko willen beginnen.
Maar wel heel herkenbaar van de mensen die ik zelf in mijn omgeving aanspreek over ondernemerschap. Echt precies die vragen die hij ook benoemt heeft.
Niet-westerse allochtonen moet je niet lastigvallen met ondernemen. Zij die willen vinden heus de weg zelf wel.
En hoe onbekwaam ook, er is geen niet- westerse allochtoon die niet weet hoe je een inkomen voor jezelf moet regelen. Daar hoeft ook geen workshop voor te komen.
En hulde aan de schrijver! Het feit dat hij in de kop “Ik vrees van wel” schrijft geeft weer dat hij wel graag weg zou willen!
Vraag bij uw gemeente meteen een oprotpremie/ondernemerspremie aan en ga op een lange vakantie in Marokko, of naar de berg waar u vandaan komt. Nu kan dit gewoon nog. Na een half jaar feest vieren vertelt u dat het ondernemen niet gelukt is en vraagt u met uw id in de hand om een woning + huursubsidie + uitkering + al het andere waar u recht op hebt volgens de wet. Wij betalen het graag voor u.
Naas,
Kunt u mij misschien vertellen waar ik in moet gaan handelen? Wat zijn de gaten in de markt? Ik wil wel ondernemen, maar ik ben er maar ZES weken per jaar”.
Het zegt meer over je kennissenkring die op deze manier praten over ondernemerschap dan dit kenmerkend is voor Marokkanen.
@ 12 abdel:
Eh Abdel… Ik denk dat Naas (#9) sarcastisch was…
Heeyo allemaal ;)
ondernemen is niet alleen het openen van een groentewinkel, pizzeria of andere shizzls… dit is een leuk Youtube filmpje van jonge Turkse ondernemers:
@ abdel
Volgens mij was het een open bijeenkomst
sarcasme wat is dat
Sarcarsme is als iemand iets raars zegt, of doet je dat herhaalt en dat als normaal presenteert. Dus je lijkt mee te gaan in iets raars, terwijl degenen aan wie je het rare als normaal presenteert weten dat het raar is.
Daarmee zet je de gene die aanvankelijk het rare zegt een beetje voor gek. Dat kan grappig zijn, maar ook vervelend.
@ abc #11
Ik heb als Canadeze een oprotpremie aangevraagd (buiten EU en zo). Als je alle ingewikkelde regels echter reduceert tot de praktijk, geldt: wie een gekleurde huid heeft, komt in aanmerking; wie blank is niet. Maar dat mogen ze natuurlijk niet zeggen; stel je voor, dat zou discriminatie zijn …
@ 18 Alison:
Als je westers georienteerd bent, dan ben je zeer waarschijnlijk een aanwinst voor Nederland, de bevolking veroudert en er is over enkele jaren grote behoefte aan competente arbeiders/sters. (Het feit dat ze competent moeten zijn sluit helaas driekwart van de niet westerse allochtonen uit.)
Waarom zou een land het vertrek van mensen subsidieren die waardevol zijn..?
Een niet westerse allochtoon kost de gemeenschap gemiddeld per jaar plm 30.000 Euro, (uitkering, zietekosten, allerlei subsidies,extra onderwijs, justitie) overwegend westerlingen brengen dat op.
Ik weet wie de schuldige zijn!
Het komt door die gasjes, die hun [i]abc net of niet kennen en zich al te graag in de strijd willen mengen.