Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk, Media

Marokkanen vs Marokkanen

Hieronder mijn visie op de oproep van Prem. Hier staat het artikel van Abdelkarim hierover.

We horen en lezen het altijd: De ene Marokkaan is de andere niet. Stop de stigmatisering. Niet iedereen over één kam scheren. Je hebt goede Marokkannen  Nederlanders van Marokkaanse afkomst en je hebt vervelende, irriterende, criminele Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Net zoals je die in elke groep hebt. Deze genuanceerde visie is natuurlijk ook de enige echte feitelijke en realistische benadering.

De sterkte en zwakte van de boodschap en oproep van Prem Radhakishun en Mohammed Jabri zit hem in precies hetzelfde: Het is gericht aan Nederlanders van Marokkaanse afkomt. Op die manier stigmatiseren ze zélf, want waarom alleen gericht op onruststokers van Marokkaanse afkomst? Moet de maatschappij niet gewoon allé onruststokers aanspreken op hun gedrag? Nu doen ze toch weer zelf alsof de Marokkaanse subgroep extra aandacht nodig heeft. Maar ok, misschien heligt het doel in dit geval wel het gebruik van dit middel.

De sterkte van hun oproep ligt hem namelijk wel in het feit dat het júist Nederlanders van Marokkaanse afkomst zijn (o.a. Mohammed Cheppih en Ali Eddaoudi), die hun medelanders van Marokkaanse afkomst aan (willen) pakken. Op die manier haal je de grond onder de voeten vandaan van mensen, politici en media die Marokkanen (of moslims) als geheel als een probleem zien en geen onderscheid (willen) maken tussen goed en slecht. De Wildersen en Verdonken van de samenleving zijn namelijk niet op zoek naar oplossingen, maar creëeren tegenstellingen en stoken groepen tegen elkaar op.

Ik vind het dan ook een goede zaak dat er vanuit de ‘eigen’ groep afstand wordt genomen van de raddraaiers, die niet alleen Nederlanders van Marokkaanse afkomst een slechte naam hebben bezorgd, maar ook moslims in het algemeen.

De oproep zal ook in moskeeën in het Arabisch en Turks verspreid worden om nog meer mensen hiervan bewust te maken. Of het effect gaat hebben, is een andere discussie, maar het is een plicht van elke moslim om mensen aan te spreken op hun wangedrag. Natuurlijk gebeurt dat ook wel op lokaal niveau, maar de kracht van deze oproep is misschien wel dat het vanuit de media door vooraanstaande Nederlanders van Marokkaanse afkomst wordt gedaan. Hoe groter en zichtbaarder deze groep wordt, hoe minder kans de zeikerds krijgen om Marokkanen als een probleem te zien.

En misschien gaan we dan eindelijk eens écht criminaliteit aanpakken in plaats van oorzaken in ras, cultuur of geloof te zoeken.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van