Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Opmerkelijk

De man die al 197 dagen in hongerstaking is en schreeuwt om recht

Wie die tijd bewust heeft meegemaakt, herinnert zich ongetwijfeld de legendarische hongerstaking van de Ierse gevangenen uit 1981 met Bobby Sands. Hij ging in hongerstaking als verzet tegen de behandeling van IRA-gevangenen. 66 dagen later overleed hij aan de gevolgen van de hongerstaking. Zijn strijd kreeg, terecht, veel media aandacht en is zelfs verfilmd.

Foto door Ryan Rodrick Beiler: De vader en zus van Samer Issawi

Wist je dat er een zelfde soort strijd om rechtvaardigheid gaande is onder Palestijnen die gevangen worden gehouden in Israëlische gevangenissen zonder aanklacht of proces? En zonder enige vorm van mainstream media aandacht. Één van hen is Samer Issawi, een 33 jarige jonge Palestijn die na bijna tien jaar gevangenschap in 2011 vrijkwam als onderdeel van de gevangenenruil met Gilad Shalit (de enige Israëlische gevangene). Op 7 juli 2012 werd Samer wederom gevangen genomen, zogenaamd omdat hij buiten Jeruzalem zou zijn geweest, al is er nooit een officiële aanklacht geweest. 22 dagen na zijn onrechtmatige arrestatie is hij in hongerstaking gegaan om zich hiertegen te verzetten. Zijn eisen zijn:

“Bring the prisoner’s voice to the free world that we have the right to live, tell the occupation that if he thinks of arresting more free prisoners, he will get more and more problems, and the last objective is to be free, which is the remaining demand.”

“My detention is unfair and my demands are nothing but just. Thus I will not withdraw from the battle for freedom”.

Nu, 196 dagen in zijn hongerstaking, gaat het zeer slecht met de gezondheid van Samer. Dit is wat zijn zus Shireen in een interview met Electronic Intifada over zijn toestand zegt:

“It is worth mentioning that there is no medical treatment for my brother’s condition as his health increasingly deteriorates and his condition becomes unbearable. My brother stopped drinking water around 20 days ago. On Sun Dec 9th, 3 pm, he was given medicine. Seconds after taking it, he lost his consciousness for two full days. The administration department in the ‘hospital’ stated: ‘This was given to Issawi by mistake.’ There is no doubt that they want to kill him.”

Om zijn wil te breken wordt Samer gemarteld, zit hij in een isoleercel vastgeketend aan zijn bed en krijgt bezoek van familie of onafhankelijke NGO’s geen toegang tot hem. Daarnaast is zijn familie meerdere malen naar het bureau gebracht voor ondervraging en is de watervoorziening naar het huis afgesloten. Dit alles om de familie te ontmoedigen Samer’s verhaal te vertellen. De Issawi’s zijn echter vastbesloten al het mogelijke te doen om Samer te bevrijden van de onrechtvaardigheid waartegen hij in verzet is gegaan. Zij, en Samer, doen hiermee een beroep op iedereen die zich inzet voor een rechtvaardige wereld.

Ik hoor je al denken: het is inderdaad vreselijk wat Samer meemaakt, maar wat kan ik daartegen doen? Nou, meer dan je wellicht zou denken. Omdat er via de mainstream media geen aandacht aan wordt besteedt is het vooral belangrijk dat de strijd van Samer (welke symbool staat voor die van alle politieke gevangenen) bekendheid krijgt. De website van Addameer, een organisatie die zich inzet voor de rechten van Palestijnse politieke gevangenen, heeft voldoende informatie hierover, maar het is van belang deze boodschap een centralere positie in de media te geven.

Dit kun je op alle mogelijke manieren doen: schrijf, teken, demonstreer, zing – een goed en krachtig voorbeeld hiervan is het nieuwe hiphop-nummer ‘Hungry’ van Doc Jazz dat het verhaal van Samer en de andere hongerstakers vertelt. Kun je niet schrijven of zingen, of ben je niet creatief? Sluit je dan aan bij de online campagne, doe mee met Twitter acties (deze waren eerder zeer succesvol en hebben mede geleid tot de vrijlating van voorgaande hongerstakers Khader Adnan, Hana Shalabi en Mahmoud Sarsak). Genoeg opties dus. Ter aanmoediging nog een laatste boodschap van Samer Issawi aan iedereen die zijn strijdt een stem geeft:

“I send my greetings to all who go out for this cause”.

Links:

Addameer: www.addameer.org
Free Samer: www.freesamer.org
Petitie: www.foa.org.uk/campaigns/action-alert-save-samer-issawi
Video van de Free Samer Issawi Campaign
De song ‘Hungry’ van Doc Jazz

Op tweejarige leeftijd heeft Sadika Arab de prachtige Riffijnse bergen ingeruild voor het groene Nederland. Als je haar vraagt wat ze als kind het liefst deed, dan zet ze een grote glimlach op en zegt: 'lezen in een boom'. Voordat ze wist dat je de boeken uit de bibliotheek mee mocht nemen naar huis, besteedde zij daar uren achtereen, lezend. Inmiddels heeft ze niet meer zoveel tijd om te lezen en luistert ze ook liever naar haar eigen gedachten dan die van iemand anders. Gedachten die ze opschrijft en soms deelt met anderen. In haar schrijven probeert ze haar passie voor rechtvaardigheid en filosofie samen te laten komen.

Lees andere stukken van Sadika