Arendsogen, een scherpe blik, gevoel voor compositie, creativiteit, maar bovenal: goed kunnen zien. In een notendop de kwaliteiten die je zou toeschrijven aan een fotograaf met potentie. Schrijf ’t lijstje anders even over op je buik. Met een stel ogen dat het maar voor 12% doet lukt het net zo makkelijk.
Slechtziend zijn en fotograferen. “Niet de meest voor de hand liggende combinatie”, hoor ik je denken. En tóch is er een knaap die ondanks zijn ‘beperking’ met volle teugen geniet van de plaatjes die hij bijna dagelijks schiet. Waarom beperking tussen aanhalingstekens staat? Die zogenaamde beperking heeft hem nooit begrensd, niet in zijn creativiteit, ten minste.
Oké, tuurlijk. Er waren momenten dat hij als klein jongetje het fietspad overstak, tegen een mevrouw op de fiets opbotste om vervolgens de ‘meneer’ van een welgemeend en allerliefst “sorry” te bedienen. Dat vond die mevrouw niet zo leuk, maar kon hij ’t weten. Hij zag maar 12%. Ook op de middelbare school, waar hij in het begin op goed geluk lokalen binnenstapte, omdat hij de nummers op de deuren niet kon lezen. Ook daar dacht hij na een paar blunders dat hij toch nét wat procenten tekort kwam.
Maar daar heeft hij tegenwoordig een stuk minder last van. Nu heeft hij een bondgenoot in zijn camera gevonden. Samen met dat ding heeft hij zichzelf in staat gesteld te zien als nooit te voren. Onafscheidelijk als die twee zijn, schieten ze prenten waarvan ze zelf denken dat ze mooi zijn. Bij thuiskomst verwondert hij zich nog dagelijks over hoeveel details hij mist. Over hoe sommige meisjes écht snorren hebben. Of over de donkerbruine haarkleur van een goede vriend; dat zwart heeft ‘m nooit gestaan.
Deze knul steekt een spreekwoordelijke middelvinger op naar alles en iedereen die denkt dat je iets niet kunt. Alleen maar omdat ze bij de oogarts niet consistent waren in de grootte van de letters op het voorleesbord. Na de derde rij a’s en o’s en u’s, was alles gewoon te klein afgedrukt. Daar kon hij ook niks aan doen.
De jongen waar het hier over gaat ben ik trouwens zelf. De mensen die me goed kennen vergeten vaak dat ik slechtziend ben. Dat komt voornamelijk omdat ik ze dat heb laten vergeten. Omdat ik naar m’n volle vermogen heb gehandeld. Ik heb altijd het maximale uit mezelf proberen te halen, met of zonder goede ogen. En dat is precies wat ik aan mensen wil meegeven die zich met mij kunnen identificeren. Laat mensen je nooit ook maar enige beperking opleggen. Zo’n beperking werkt namelijk pas beperkend als jij dat toelaat. Buig de situatie om naar iets positiefs.
Of zoals een vriend van me zou zeggen: “Wees een winnaar!”.
9 Reacties op "Nu heeft hij een bondgenoot in zijn camera gevonden"
Ik ben gek op mensen zoals jou. Beperkte mensen zijn mensen zonder wilskracht en vechtlust. En jij mijn vriend…bent daar niet 1 van.
Mooi inspirerend verhaal, dank voor het delen.
KEILEUK STUK!!! Ook ik vergeet altijd dat je ‘slechtziend’ bent! Je talent daarentegen ontgaat me nooit!
Geweldig om je verhaal te lezen en voor iedereen motiverend… respect
Dat heeft u zeer mooi verwoord!
Een heel inspirerend verhaal voor ons allen. Vandaag de dag geeft men zo snel op, de kleinste tegenslagen zijn al genoeg om te zeggen ‘Ik kan het niet’. Maar jij doet het tegendeel bewijzen. Ghair Insha’Allah.
Ik ben trots op je broertje!
Hallo Khalid. Mooi en ontroerend verhaal joh!! Dit bewijst maar weer dat je bij een beperking nooit zomaar moet opgeven. Ik herken dit wel hoor : ik ben een collega van Jamila.
Heel veel succes verder.
Groetjes Christi
Blij te zien dat er nog mensen zoals jij zijn. Overal het beste uit proberen te halen. Geweldig stukje schrijven.. Prachtig..!