Voorpagina Algemeen, Ervaringen

Ik accepteer niet dat wij hier een soort ‘tweederangsburgers’ zijn

Dit stuk is ingezonden door freelance journaliste Admira Fazlic, als reactie op het artikel van Haci Tekinerdogan: ‘Het wordt tijd dat mensen accepteren dat er niet één soort Nederlander bestaat’

Beste Haci,

Ik heb net je tekst gelezen. Ik snap je punt, je frustratie en waar je naar toe wilt, maar, als ik zo vrij mag zijn, je tekst roept veel vragen bij mij op en is erg suggestief. Hieronder geef ik wat commentaar, waar je misschien iets aan hebt of je kunt in ieder geval mijn standpunten lezen.

Ik begrijp het, dit is een blog, maar jullie willen tenslotte aandacht voor iets vragen daar waar andere media in tekortschieten, toch? Dus, als je de aandacht wilt houden, probeer dan het ‘opdringen van gedachten’ te voorkomen. Jij doet het gelijk al in je titel: “Het wordt tijd….” Wie bepaalt voor mij, als lezer, dat ergens tijd voor is? Omdat ik je ken, heb ik verder gelezen, maar als ik deze tekst ergens anders had gezien, was ik gelijk afgehaakt.

En waarom Aziz doodgeslagen is, weet ik nog steeds niet. Jij suggereert dat het om racisme ging, maar wie kan dat bevestigen? Wat ging er aan vooraf? Is Henk toerekeningsvatbaar geweest? Aziz is al een half jaar dood zeg jij, waarom schrijf je er nu pas over? Persoonlijk, probeer ik mezelf te distantiëren van alles waar ik (door wie dan ook) in een hokje geplaatst word. Om maar een voorbeeld te noemen: veel ‘allochtonen’ die ik ken die in de media (willen) werken, doen dat voor een allochtonen publiek, omdat ze anders waarschijnlijk niet aan de bak komen.

Als ik het niet zou redden in het reguliere medialandschap hier in Nederland, dan zou ik ook nooit (zeg nooit nooit, maar ik denk toch echt wel nooit) voor een programma willen werken dat expliciet (door allochtonen) voor allochtonen gemaakt wordt. Ik heb respect voor mensen die het wel doen, maar persoonlijk zou dat betekenen dat ik accepteer dat wij hier een soort ‘tweederangsburgers’ zijn. Want, waarom hebben we überhaupt dat soort programma’s? Onderwerpen die betrekking hebben op ‘allochtonenproblematiek’, zou ik uiteraard, altijd, willen behandelen, maar dan anders.

Maar misschien zijn wij ook ‘tweederangs’? Wij hebben er tenslotte voor gekozen om niet te assimileren. Dus, wij onderscheiden ons van doorsnee Nederlanders. Is dat erg? Nee, want verder hebben we wel gelijke rechten. Al woon ik duizend jaar in Nederland, zolang ik “Admira Fazlic” heet, blijf ik een ‘vreemdeling’. In Turkije, bijvoorbeeld, wordt je gedwongen te assimileren, omdat je perse een Turkse naam moet aannemen. Toch? Hier hebben we tenminste de mogelijkheid om te heten hoe we heten.

Ik heb veel discriminatie meegemaakt, maar ik geef daar niet aan toe. Ik heb klappen gekregen van een negroïde man die mij voor “kaaskop” aanzag, ik ben ‘positief gediscrimineerd’ door een Spaanse verkoper van dure bedden, denkende mij op die manier te paaien: “wij zijn beide allochtoon, ik geef jou een goeie prijs”, maar aan mij had hij de verkeerde. En ik ondervind constant discriminatie in het dagelijks leven. Van alle kanten. Ook van allochtonen die denken het recht te hebben op een mening waarom ik met een Italiaan getrouwd ben! :D

Maar, ik plaats mezelf daarboven. Althans, dat probeer ik steeds. En ik probeer die mensen ook gelijk op hun plek te zetten, als ik daar zin in heb. Zo zal die verkoper het nooit meer in zijn kale kop halen om iemand op die manier aan te spreken zoals hij dat bij mij heeft gedaan. Of hij zal in ieder geval twee keer nadenken voordat hij dat doet.

Wat ik wil zeggen: probeer de clichés te voorkomen. Allochtonen hebben ook veel aan zichzelf te danken. En we moeten niet alle allochtonen over één kam scheren.

Verder, je trekt de rechtspraak in twijfel, daar moet je echt mee uitkijken.

“Het was maar een Turkse man”, zeg jij. Had je deze tekst geschreven als het niet zo dichtbij je lag? Als het om een Surinaamse man ging, of een Joodse, of een Marokkaan? Jij, als Turk, Turkse Nederlander, Nederlandse Turk, of gewoon als Haci met Turkse ouders, jij voelt je natuurlijk meer betrokken bij deze Turkse man. Misschien kende je hem? Ik heb het ook vaak over Srebrenica, of Bosnië, en het is goed dat wij er aandacht voor vragen, maar laten we proberen realistischer te blijven.

“Xenofoob Nederland”? Wij zitten er toch nog allemaal?
“Autochtone k*t Nederlanders” ??? Dit had je wel onder aanhalingstekens bedoeld, hoop ik?

De vierde alinea vind ik sterk. Dit is toch ook waar je voor pleit? Maar Wikipedia is geen betrouwbare bronvermelding, dus probeer voortaan naar iets anders te verwijzen! ;)

En is er daadwerkelijk sprake van een “toename van racisme” of is Nederland altijd al een ‘racistisch land’ geweest? Kijk maar naar WO II. Nederland heeft procentueel de grootste Jodenvervolging van West-Europa. 80% van alle Joden in Nederland werden gedeporteerd.

“Wij blijven hier” is een goed initiatief, maar ik weet niet of de manier waarop onderwerpen uitgelicht worden, effectief genoeg is. Wat vind jij? Misschien zie ik het verkeerd in? Ik hoor graag van je.

Essalamu alaikum arkadas! En El-Fatiha voor Aziz. :(

Foto: Jaap Steinvoorte via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie