Voorpagina Islam

Nationale Bekeerlingendag 2009 ft. Khalid Yasin

Soms ga ik op zondagochtend vroeg op de fiets of met de auto met een andere polderbroeder richting de moskee voor het ochtendgebed. Daarna doen we meestal nog een bakkie bij hem, of bij mij. Nu het fadjrgebed zo laat in de ochtend is, kom ik vaak thuis rond een uur of 9. Als ik dan de tv aanzet tijdens mijn ontbijt, kan ik kiezen uit veel slechte tekenfilms of o.a. een eucharistieviering op NL 1, een lezing van Ed Young (Amerikaanse tv-prediker op cnbc) of een ochtenddienst op de vlaamse tv. Soms doet het me denken aan die harde bankjes en onbegrijpelijke diensten die ik vroeger in de katholieke kerk meemaakte. Soms herken ik een maniertje, een retorisch truukje, of simpelweg popstercharisma in een spreker die over God praat. Ik houd daar niet zo van. Wanneer mensen over God praten, wil ik dat ze eerlijk zijn, maar ook direct en vooral zonder tierlantijnen. Uiteraard met gevoel voor onze menselijkheid, met gevoel voor de rechtvaardigheid en barmhartigheid die Allah swt van ons verlangt.

Ik moest hieraan denken toen ik voor het eerst een lezing zag van Khalid Yasin, een bekeerde (of eigenlijk:teruggekeerde) Amerikaanse moslim. Yasin is een islamitische prediker, zichtbaar opgevoed in een christelijke traditie, die met kennis, humor en inzicht in de menselijke geest over de islam praat. In de eerste instantie moest ik een beetje lachen omdat ik halverwege de dvd in een opgewonden donderpreek terecht kwam. Deja vu! Net op dat moment sprak Yasin over de verantwoordelijkheden van de mens naar God en heel even waande ik me bij de eucharistieviering van vroegah. Snel ontspande Yasin daarna, maakte zich los met een los grapje, richtte zich op de menselijke zwakte en de barmhartigheid van Allah swt. Die overgang, dat was een mooi moment.

Wat ik ook mooi vond, is de manier waarop hij omgaat met bekeerlingen. Hij wijst moslims op hun plicht om deze te begeleiden en welkom te heten, en hij wijst de nieuwkomers ook op hun eigen verantwoordelijkheden. Altijd met een kwinkslag, altijd met gevoel voor onze menselijkheid, onze verantwoordelijkheden naar elkaar en naar God.

Binnenkort zal Yasin een een klein rondje door Nederland doen en daarbij in ieder geval de Bekeerlingendag 2009 aandoen op zondag 25 januari. Vorig jaar was ik al aanwezig op de Bekeerlingendag en het was niet alleen een klein feestje maar vooral ook een thuiskomen. Dus beter komen jullie allemaal langs!

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van