Voorpagina Algemeen, Website

Denkfout of debattruc?

De échte wijblijvenhier-fans weten het natuurlijk al lang! Er wordt heel wat ‘afgediscussieerd’ en gedebatteerd op deze site en de discussies zijn relatief (vergeleken met andere sites) vrij hoog van niveau. Gelukkig gaat het discussieren vaak ook op een beschaafde manier. Dat is bijzonder want de anonimiteit van het internet wil de zwakke mens soms ook wel eens tot de extremere donkere kant verleiden. Jammergenoeg zijn het wel vaak dezelfde namen die een reactie achterlaten bij de commentaren op de diverse stukken. Laten we met z’n allen hopen dat het nieuwe jaar wat meer discussietalent naar dit weblog brengt! Hoewel, kwaliteit gaat wat dit betreft boven kwantiteit…

Discussies kunnen goed en leerzaam zijn. Ze kunnen constructief zijn of verschillende standpunten verhelderen. Discussies kunnen echter ook vervelend aflopen. Dat kan omdat verwachtingen anders waren of omdat verkeerde motieven naar boven komen in een discussie. Mensen hebben nu eenmaal verschillende motieven om een discussie in te gaan. De één wil oprecht wat leren, de ander wil een punt scoren en weer een ander wil slechts debatteren om te debatteren.

Voor de persoon die open en eerlijk de discussie ingaat, kan discussieren op het internet weleens erg teleurstellend zijn en bestaande vooroordelen kunnen versterkt worden. Het is erg vervelend als de ene partij wel open en eerlijk de discussie ingaat en het erop lijkt dat de discussiepartner niet van zijn of haar vooringenomen standpunt af lijkt te willen wijken. Gelukkig weten de meeste mensen wel dat voor discussieren argumenten nodig zijn. Alleen door het brengen van goede argumenten en het open staan voor goede argumenten kan een discussie vruchtbaar eindigen.

Soms worden er echter bewust of onbewust verkeerde vormen van argumentatie gebruikt. Deze worden ook wel drogredenen genoemd. Gebruikt een persoon per ongeluk of onbewust een drogreden dan noemen we dat een denkfout. Gebruikt een persoon bewust een drogreden dan noemen we het een debattruc. We kunnen echter niet in elkaars harten kijken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik als ik sommige reacties (laat ik maar geen namen noemen) lees, me achter mijn oren krab en denk: "Snapt hij/zij dat nou echt niet? Moet ik dat echt nog eens uitleggen?". Maar wie ben ik? Laten we maar geen mensen vals betichten en er vanuit gaan dat alle drogredenen op deze site onschuldige denkfouten waren. Laten we hopen dat de discussies op een nog hoger niveau getild worden nadat we allemaal mijn tips van het jaar als zoete koek voor het intellect tot ons hebben genomen. Amien!

Mijn gouden tips voor 2009: Nederlandstalige lijst met beruchte drogredenen en een Engelse site met 42 informele drogredenen. Veel leesplezier en het beste in 2009!

Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.

Lees andere stukken van Kamel