Voorpagina Cultuur

De vloek van de afspiegeling

Je verzetten tegen eenzijdige beeldvorming van de moslimgemeenschap is een vermoeiend en lang proces. Voor degenen die rationeel relativeren is het een kant-en-klare beschouwing waaruit geconcludeerd kan worden dat de islamitische gemeenschap, net als de christelijke en atheïstische, pluriform van aard is. Voor een helder voorbeeld hoeven we geen wateren over te steken, want zelfs de redactie van WBH is zo divers als een Indonesische spekkoek. De mensen die dat niet durven te erkennen hebben last van een ‘hardnekkige blinde vlek’.

Het probleem begint bij de politieke dogmatische afspiegeling van het dominante wereldbeeld.

Dat is er een waarin een kleine elite zich positioneert als de ultieme overheerser. Een verpakte vorm van kolonialisme waarin alles wat vreemd is bestreden moet worden door er een monopolie der deugdzaamheid op na te houden. Het gevolg hiervan is dat er een stereotiepe voorstelling van moslims is ontstaan waarin er weinig rekening wordt gehouden met culture, etnische, religieuze, ideologische en klassenverschillen.

De toegang tot het bestrijden van deze eenzijdige cultuurpolitiek is een wederzijds proces. Enerzijds moeten westerse politieke moraalridders kappen met hun achterhaalde moderne kruistocht die als doel heeft de heterogeniteit onder moslims te bestrijden en te ontkennen. Anderzijds ligt de oplossing ook in islamitische kringen waarin het beeld van ‘de Ander’ op gevorderd niveau is geïnstitutionaliseerd.

Echter, de machine van moslimemancipatie draait nu al enkele jaren op volle toeren en het idee dat moslims louter uit zijn op zowel anarchie als wereldverovering begint langzamerhand te vervagen. Een vergelijkbaar proces speelt zich af in de Verenigde Staten waar, na jarenlange kolonialisme, slavendrijverij, racisme, demonisering en polarisatie, de zwarte burger een start heeft gemaakt met het afbreken van het witte glazen plafond.

Maar zelfs in dit geval hoeven we echt niet de oceaan over. Met burgemeester Aboutaleb als pionier, ontdoen ook moslims in Nederland zich langzamerhand van ‘the burden of representation’. Chapeau en veel succes!

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim