Voorpagina Fatwa

Fatwa: Eed op Allah moet wel/niet kunnen!?

Ja, ook dit is weer een issue. Ter Horst heeft aangekondigd dat iemand in publieke functie slechts een Christelijke eed of een ‘seculiere’ belofte kan doen. Als politieagent mag u dus bij het in dienst treden wel trouw zweren met ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’, maar niet in naam van Allah. Militairen en defensiepersoneel mogen dat weer wel. Nu is dit misschien een non-issue, want God en Allah is voor moslims eigenlijk gelijk. Aan de andere kant kun je dan weer zeggen dat het dan ook niet zou moeten uitmaken voor de overheid.

Han Busker, voorzitter Nederlandse Politie Bond: In 2001 en 2003 is volgens de bonden juist bewust per cao afgesproken dat ook een islamitische eed – Zo waarlijk helpe mij Allah de Barmhartige’ – wordt geaccepteerd. Het gaat erom dat iemand een belofte aflegt ,,op iets wat voor hem van waarde is” en zich eraan houdt, niet om de exacte bewoordingen of het godsbegrip.

Kees van der Staaij (SGP): "Het is een christelijke eed. Zo is dat altijd geweest en altijd bedoeld"

Wat denk jij? Maakt het helemaal niets uit wat iemand noemt? Of moeten we ons houden aan de twee vormen die er nu bestaan?

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!