Voorpagina Algemeen

Trouw NOOIT een moederskind

Een vrouw gebruikt gemiddeld 20.000 woorden per dag. Praten zou zelfs vrouwen een kick geven die te vergelijken is met high worden van drugs. Dit blijkt uit een onderzoek van een Universiteit uit Californië. Echter, bij de Marokkaanse vrouw zal dit gemiddelde ver boven de 20.000 woorden liggen als het gaat over… hun man!

Glitters, goud, een dj, vorstelijke catering, plusminus drie jurken: een klein bedrag van minimaal 30.000 euro voor één avond! O ja… en de liefde van je leven die op deze dag aan je zijde staat. Een Marokkaanse bruiloft die je misschien wel bekend voorkomt. Alles lijkt voor de buitenwereld een mooi sprookje van 1001 nacht, maar het is niet altijd wat het lijkt. Zoals elke relatie heeft het haar ups and downs, maar er is één factor die voor de extra downs kan zorgen: de schoonmoeder. Dan heb ik het niet over de moeder van de vrouw, want zij bemoeit zich niet met het huwelijk van haar dochter. Dit is omdat ze bijvoorbeeld zelf getrouwde dochters heeft die het nodige hebben meegemaakt. Nee, het is de lieve moeder van de man die jou en (vooral) jouw man van advies wil voorzien. It’s like the same old story.

Vaak zie je Marokkaanse vrouwen met elkaar praten over hun Mohammed of Hassan die toch niet de ideale man blijkt te zijn en bijvoorbeeld wekelijks een bosje bloemen meeneemt of uit eten wil gaan. En dan heb je ook de schoonmoeder. Je zou denken dat dat iets is wat vooral de generatie van onze moeders hadden. Maar ik hoor de laatste jaren jonge, Marokkaanse meiden mekkeren dat ze niet blij zijn met hun partner… en vaak valt het woord ‘schoonmoeder’ tijdens het gesprek.

Je gaat ervan uit dat een man die het huwelijk instapt er klaar voor is en zijn mannetje kan staan. Waarom is het zo dat vaak de moeder van de man de doorslaggevende factor is, bij bijvoorbeeld het kiezen van het juiste huis, wat je als getrouwd stel eigenlijk samen hoort te nemen. Tuurlijk, je moeder heeft je negen maanden in haar buik gedragen, in de avond getroost als je een nachtmerrie had en heerlijk gekookt zoals alleen zij dat kon. Ze zal altijd een belangrijke rol in je leven spelen. Maar heeft de vrouw ook niet dezelfde liefde gekregen van haar moeder en is zij ook niet belangrijk voor haar?

Dat de man zijn moeder toelaat om zich te mengen in het huwlijk is nog maar het topje van de ijsberg. Nog erger: jouw vrije tijd moet je ook nog eens bij je schoonmoeder spenderen. Tjah, en de bezoekjes bij jouw moeder (als deze al plaatsvinden) duren hoogstwaarschijnlijk een uurtje.

Persoonlijk word ik met advies overladen van jonge vrouwen die met een moederskindje zijn getrouwd of getrouwd waren. “Trouw nooit een moederskindje!“, krijg ik dan te horen. Of: “Hij is toch niet klaar om te trouwen als hij een moederskindje is, want hij kan niet zijn eigen beslissingen nemen zonder dat mama aan de orde is gekomen.“

Echter, wat is er erg aan een moederskindje? Het is toch mooi dat zijn moeder zoveel voor hem betekent en duidelijk iets goeds heeft gedaan in zijn ogen? Dat denk ik dan. Maar misschien moet ik toch de man – die ik als potentiële partner zie – de moederskindje-proof test laten ondergaan. Aangezien het vooruitzicht om op de tweede plek te staan niet zo jofel is.

'Utrecht is me stadsie', zoals een betaamde Utrechter zal zeggen. Schrijven is haar passie en haar Marokkaanse achtergrond is vaak hetgeen haar schrijven voedt. Momenteel studeert zij Nieuws & Media aan de HvA. Haar levensspreuk: 'Treat people the way you want to be treated'.

Lees andere stukken van Laila