Voorpagina Algemeen

‘Ik groet de vrije mensen van de wereld overal’

Brief van Samer Issawi – 21 Februari 2013 – dag 213 van zijn hongerstaking – vertaling door Tariq Shadid

Deze brief werd gisteren op de Facebook pagina gepost van Shireen Issawi, in het Arabisch. Het is de tweede open brief van Samer Issawi, Palestijnse hongerstaker, in deze vorm. De brief schreef hij naar de aanleiding van de farce van een Israelische ‘hoorzitting’ waar hij de dag ervoor voor was gesommeerd. Er werd voor hem geen resultaat geboekt; zijn gevangenschap werd voortgezet.

Iedere avond om 8 uur Nederlandse tijd wordt er massaal getweet voor Samer Issawi, en lukt het vrijwel dagelijks de zaak Wereld Trendend te krijgen. Doe mee, alle hulp is welkom! Ook gisteren moest Samer opnieuw weer voorkomen. Lees er hier meer over, maar hieronder is de aangrijpende brief van Samer die hij gisteren verzond.

“In naam van God, de Barmhartige en Genadevolle,

Gegroet, het gehele Palestijnse volk en de vrijheidminnende mensen van de wereld, zij die deelnemen aan de strijd voor de vrijheid van de gevangenen, van alle gevangenen en vooral de heldhaftige zieke gevangenen in het ziekenhuis van de Ramleh gevangenis. Deze helden, die hun lichamen en lange jaren hebben opgeofferd voor Palestina en het Palestijnse volk verdienen van ons, dat wij vechten voor hun vrijheid.

Vandaag heeft het Palestijnse volk aan de bezetting bewezen, ondanks de moeilijke omstandigheden die zij doormaken, dat de nationale kwestie en de zaak van de gevangenen een hoge prioriteit hebben voor elke Palestijn. De economische situatie en de werkloosheid leiden de aandacht van de Palestijnen niet af van hun gevangen landgenoten, omdat zij dappere mensen zijn die het op zich genomen hebben de Arabische en Islamitische natie en haar heiligdommen te verdedigen. Het bedroeft mij zeer dat ik niet bij jullie ben om deze grootse strijd voor de gevangenen te steunen. Ik heb echter besloten mijn hongerstaking te escaleren door water te weigeren, en zo deze beweging en de strijd die jullie op de grond voeren, te ondersteunen.

Ik zend een warme groet aan jullie allemaal die overal in de protest-tenten verblijven, vooral jullie die in hongerstaking zijn. Ik stuur mijn groeten aan de deelnemers in de Nazareth tent, vooraleerst aan Vader Atalla Hanna, en aan al hen die betrokken zijn bij de sit-ins en marsen in solidariteit met de gevangenen.

Ik stuur ook mijn groeten aan de helden die gisteren voor het gerechtsgebouw verzameld waren, en alle beginselen, begrenzingen en concepten van de bezetting (de scheiding tussen West- en Oost-Jeruzalem) verbraken. Zij bewezen aan de bezetting dat Al Quds een geheel is, en onze stad is, en hun zuivere voeten bewandelden de straten waar onze voorvaderen liepen voordat deze bezetting kwam, hen vermoordde, en de rest van hen verdreef.

Ik groet jullie, ik ben trots op jullie, en ik put de kracht om me te verzetten, en voor mijn moraal, uit jullie en jullie strijd. Gisteren, toen ik jullie zag voor het gerechtsgebouw, werd ik een vrij man, en de cipier werd de gevangene. Ik zag de vernedering in de gezichten van de bewakers toen ze jullie zagen vasthouden aan jullie land ondanks de Judaisatie.

Bij God, ik kus die voeten die gisteren delen van het land van onze heilige stad bevrijdden, en de Palestijnse vlag hoog hesen. Deze voeten kussen is een eer voor mij. U bent gezegend, Jeruzalem, met uw heldhaftige zonen, de beschermers van het Heilige Land, de Kerk van de Wederopstanding en de Al Aqsa Moskee. Binnenkort, zo God het wil, zullen wij elkaar ontmoeten, O helden van Palestina en de vrije mensen van de wereld.

Ik groet de vrije mensen van de wereld overal, vooral in ons zusterland Egypte, de fans van de Zamalek groep en de Al-Jazeera Sports commentator. Ik stuur mijn groeten en waardering aan ieder mens, en aan Shahed en Maleka.

Wat mijn gezondheid betreft, werd ik donderdag naar een of ander ziekenhuis overgeplaatst, ik herinner mij de naam er niet van, nadat ik een sterke afname van mijn bloeddruk en pols had gehad, met een bloeddruk van 74/40 en een pols van 35 slagen per minuut. Ik verloor mijn bewustzijn.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie