Voorpagina Media, Politiek

De Week van de Haat

Nederland staat weer eens in vuur en vlam. Net ging het nog over de lezing op de UvA en waar gaat het nou weer over? Het gaat over de komst van Khalid Yasin die twee lezingen zal geven over zijn interpretatie van de islam en het doel van het leven. Het CDA, de PVV en verscheidene media vinden het onacceptabel dat een persoon als Yasin zich beroept op de vrijheid waar Wilders, jij en ik gebruik van maken. Ze halen dus alle middelen uit de kast om deze man de toegang tot Nederland te ontzeggen.

Laten we nu aannemen dat hij die uitspraken inderdaad doet. Eens of oneens, wat maakt het in hemelsnaam uit? Wat voor revolutionaire gevolgen kan een toespraak voor een handjevol mensen nou hebben? Wat zijn dit voor politieke paniekaanvallen? Als die man nu geboycot wordt heeft dat toch juist een averechts effect of zie ik dat verkeerd? Die man buiten houden heeft totaal geen zin, we leven immers niet meer in de jaren ’40. Volgens mij zal er juist meer interesse zijn in de ongezouten mening van deze man. Zeg maar gerust dat het honderdduizenden YouTube-hits kan schelen. Ik heb tot vandaag nog nooit van de beste man gehoord, maar krijg nu toch sterk de neiging om bij die ‘verschrikkelijke’ toespraken aanwezig te zijn; zelfs als het me 8,50 moet kosten! Ik irriteer me mateloos aan dit soort goebbelsachtige maatregelen die ontstaan vanwege het fabeltje dat moslims makkelijk te manipuleren zijn. 

Enfin. In Nederland mogen we tegenwoordig bijna alles zeggen. Dat is inderdaad even wennen, want er worden oppositionele wetten gedoogd, aangepast en zelfs verwijderd met als resultaat dat de grenzen van artikel 7 zijn verruimd. En toch krijg ik sterk het vermoeden dat vooral moslims publiekelijk worden veroordeeld als ze gebruik willen maken van het recht om, desnoods, te kwetsen. Ik vraag me dan toch echt af waar het heen gaat met Nederland. Ik zie daarom nog maar één enkele oplossing voor het herstellen van het vertrouwen in Nederland: de introductie van ‘De Week van de Haat’!

In de ‘Week van de Haat’ krijgt iedereen het podium om alles te zeggen. Moslims, Joden, Chirstenen, atheïsten, rechts, links, recht door zee, zwart, wit, etc… De week staat in het teken van ongenuanceerde uitspraken die aanzetten tot haat. 24-7 welteverstaan. Het wordt een onvermoeibare haatmarathon. Elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen, is het enige doel. Iedereen is vrij om het podium der haat te betreden. U, Wilders, Bin Laden, Bush, Fawaz, Hirsi Ali, Pastors, Netanyahu, Yasin, vele anderen en ik. Gewoon even lekker onze gal uitspuwen over alles wat we verachten. Elkaar met schoenen of rotte tomaten bekogelen, het kan allemaal. Het gaat er absoluut niet om wie wint of gelijk heeft. Nee nee, de wereld heeft er gewoon even behoefte aan. Een uitlaatklep zonder nuance. Vriendelijkheid en respect wordt even terzijde gelegd; elkaar even zeggen waar het op staat tot we er doodmoe van worden. Daar heb ik nu gewoon even zin. Dan hoeven we ons ook niet meer druk te maken over wat er juridisch en moreel wel of niet gezegd mag worden. In de week van haat mag het allemaal!

De Week van de Haat is daarom een mooie gedachte, waarin ook Khalid Yasin wat mij betreft van harte welkom is!

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim